Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 23 Maalis 2020, 09:48

Hei lohduton kohtuus kaikessa!

Kuten olemme jo aiemmin ohjeistaneet, niin täällä palstalla emme näe yksittäisiä päätöksiä tai voi ottaa niihin kantaa. Neuvoisin sinua tiedustelemaan päätöksestäsi tarkemmin henkilökohtaisesti asiointipalvelun kautta viestillä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun www.kela.fi/soita-kelaan

Jos päätökseen on tyytymätön, niin siitä voi myös tehdä oikaisuvaatimuksen, jonka olitkin ilmeisesti jo tehnyt: www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 22 Maalis 2020, 18:55

Hei, miten selitätte sen, että huomioitte viimeisimmästä sähkölaskusta vain 45 euroa? Asun edelleen asunnossa, jossa on sähkölämmitys ja tämä on selvitetty teille jokaisen sähkölaskun yhteydessä.

Toimeentulotuen saajan hyväksyttäviin menoihin lasketaan sähkölasku kokonaisuudessaan, mitkään Kelan keksimät normit eivät ole lainmukaisia. Millä perusteella tuo teidän norminne on nyt laskenut 145:stä eurosta 45:een euroon?

Sanoitte vielä täällä, ettei mitään muutoksia ole luvassa:
lohduton kohtuus kaikessa kirjoitti:
17 Marras 2019, 21:19
Kysynkin siis, että laskeeko tuo taloussähköä ja lämmityssähköä koskeva normi 145e:sta/kk 45:een/kk 2020 helmikuusta alkaen? Se on mielestäni kohtuutonta etenkin sähkölämmitteisessä asunnossa, eikä oikein kuulosta lainmukaiselta.
Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
20 Marras 2019, 12:31
Hei lohduton kohtuus kaikessa!

Tiedossa ei ole, että sähkönormeihin olisi tulossa ainakaan mitään isompia muutoksia.

Palstalla emme pysty kommentoimaan yksittäisen päätöksen sisältöä. Jos haluat tiedustella päätöksestäsi tarkemmin, niin ole yhteydessä asiakaspalveluumme:
www.kela.fi/palvelunumerot

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 14 Helmi 2019, 09:47

Hei Hemppahei123!

Erottelu ei ole tässä tilanteessa tarpeen, koska se huomioidaan kokonaisuutena.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Hemppahei123 » 12 Helmi 2019, 22:18

Millä Kela erottelee sähkölaskusta mikä on mennyt taloussähköön ja mikä lämmitykseen? Vai käytättekö vaan jotain randomia Kelan omaa laskukaavaa kun laskun eteenne saatte?

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 16 Tammi 2019, 14:17

Hei!

Taloussähkön rajat eivät ole kuntakohtaisia vaan kaikille samat. Kuitenkin tapauskohtaista harkintaa tehdään. Arvioinnissa otetaan huomioon perheen kokonaistilanne ja erityistarpeet. Lapsiperheiden kohdalla harkinta on erityisen tarkkaa.

Taloussähköä yksinasuvalla huomioidaan 45 euroa/kk. Kahden hengen taloudessa huomioidaan 50 euroa/kk ja siitä ylöspäin raja-arvo nousee 10 euroa kuukaudessa per henkilö.

Yhden hengen taloudessa taloussähkön + lämmityssähkön raja-arvo on yhteensä 145e/kk, kahden hengen taloudessa 170e/kk, kolmen hengen 229e/kk ja neljän hengen taloudessa 242e/kk jne.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela toimeentulotuki

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Vieras » 15 Tammi 2019, 20:57

Tosin on tarpeen todeta, että jos vuokra-asunto on muu kuin omakotitalo, uusin etuusohje on epäselvä ja tulkinnanvarainen sen suhteen, miten lämmitysmenot kuuluu silloin huomioida. Etuusohje jättää avoimeksi esimerkiksi sen, saako silloin soveltaa myös lämmityskustannusten raja-arvoa. Vuokrattujen omakotitalojen ja omistusasuntojen osalta uusi etuusohje on selkeämpi.

Uusimmassa etuusohjeessa mainitaan lämmityskustannusten raja-arvo virkkeessä "Vesimaksuille, talous- ja lämmityskustannuksille sekä kotivakuutuksen kustannuksille on määritelty valtakunnalliset raja-arvot", mutta enää missään kohtaa etuusohjetta ei todeta suoraan kohteita, joihin lämmityskustannusten valtakunnallista raja-arvoa saisi soveltaa. Ohjeessa nyt vain todetaan sellaisen raja-arvon olevan olemassa, ja lisäksi tuodaan ilmi tilanteita, joissa kyseistä normia ei saa soveltaa. Lisäksi etuusohjeeseen on lisätty virke, joka kieltää käytännössä soveltamasta lämmitysmenonormia suoraan valtakunnallisesti: "Lämmityskustannuksissa on huomioitava maantieteellinen sijainti ja vuodenaika." Taloussähkönormin ja kotivakuutusmaksun raja-arvon soveltamisesta etuusohjeessa on tarkemmat ohjeet, mutta lämmityskustannusten raja-arvosta ei etuusohjeessa mainita enää kuin sellaisen raja-arvon olemassaolo.

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Vieras » 15 Tammi 2019, 20:28

kysyvae kirjoitti:Lasketaanko tänä vuonna toimeentulotukeen vuokranormi + edellisellä sivulla ilmoitettu lämmityssähkö ja taloussähkö?

Eli esimerkiksi Helsingissä kaksin asuva. Hyväksytäänkö asumismeno enintään 844 ja sen lisäksi vielä talous ja lämmityssähkö enintään 170 euroa /kk?
Ei hyväksytä. Toimeentulotuen uuden etuusohjeen mukaan hyväksytty asumismenojen enimmäismäärä on vuokranormi (Helsingissä 2 hengen taloudessa 844 €/kk) + taloussähkönormi, joka taitaa olla kahden hengen taloudessa pääsääntöisesti 50 €/kk. Yhteensä siis 844+50€/kk eli 894 €/kk.

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja kysyvae » 15 Tammi 2019, 17:46

Lasketaanko tänä vuonna toimeentulotukeen vuokranormi + edellisellä sivulla ilmoitettu lämmityssähkö ja taloussähkö?

Eli esimerkiksi Helsingissä kaksin asuva. Hyväksytäänkö asumismeno enintään 844 ja sen lisäksi vielä talous ja lämmityssähkö enintään 170 euroa /kk?

Saisinko tähän suoran ja selkeän vastauksen, Kela? Kiitos!

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Vieras » 15 Tammi 2019, 16:04

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
Edellä onkin aika kattavasti aihetta käyty läpi.
Kysyjälle aiemmin annetut vastaukset ovat vanhentuneet, joten niitä vastauksia ei kysyjän kannata enää kysyjän lukea. Selitys kysyjän kysymykselle on se, että toimeentulotuen käsittelyohjeet ovat juuri tuon asian osalta hiljattain muuttuneet. Kysyjän kysymää 140 euron normia ei ilmeisesti ole enää saa soveltaa kysyjän tilanteessa, vaan nyt normi lasketaan ihan eri tavalla. Vuosina 2017 ja 2018 toimeentulotuessa sovelletusta lämmitysmenojen normeeratusta huomiointitavasta tehtiin ilmeisesti useita läpi menneitä oikaisuvaatimuksia, ja lämmitysmenojen laskentatapaa on sitten muutettu. Aiemmissa vastauksissa viitattujen erillisten lämmitysmenonormien soveltaminen on Kelan 4.1.2019 julkaistussa toimeentulotuen etuusohjeen mukaan nykyään kielletty monessa sellaisessa tilanteessa, jossa sitä sovellettiin aiemmin. Lämmityssähkö huomioidaan siis erillisen lämmityssähkönormin sijaan lämmityksen sisältävän vuokranormin sisälle se lukien, ja taloussähkö huomioidaan nykyään myös sähkölämmitystaloissa sen vuoksi vastaavasti taloussähkönormilla. Uusi käsittelytapa hyväksyy yleensä isommat lämmitysmenot kuin mitä aiempi erillinen normi salli.

Uusimman etuusohjeen mukaan nykyään erillisen lämmitysmenonormin sijaan omakotitaloissa vuokralla asuvilla sekä omistusasujilla tulee pitää vertailtavana asumismenona vuokra-asunnon normin + taloussähkönormin yhteen laskettua määrää. Jos näissä tapauksissa asuminen on muilta osin vuokra-asunnon normia edullisempaa, voidaan nykyään sallia aiempaa isommat lämmitysmenot. Etuusohjeen uusimmassa versiosta lämmitysmenojen kohtuullistamisista linjataan kohdassa "1.8.9.3.8. Hakijan tai perheen erityiset tarpeet ja perheen kokonaistilanteen huomioiminen ratkaisua tehtäessä" näin:

"Omakotitalossa vuokralla asuvilla käytetään samoja vuokra-asumisen kohtuullisuusrajoja kuin kerros- tai rivitaloasunnossa asuvilla. Jos vuokralainen maksaa vuokran lisäksi erikseen lämmityksestä, verrataan hakijan yhteenlaskettuja vuokra- ja lämmityskustannuksia Kelan määrittämään vuokra-asunnon normiin korotettuna taloussähkön normilla. Taloussähkön normi huomioidaan vuokranormin lisäksi siitä syystä, että sähkölasku sisältää tällaisessa tilanteessa molemmat sähkön muodot ja taloussähköä ei voida tarkastella omana kokonaisuutenaan."

"Myös omistusasuntojen osalta voidaan joutua arvioimaan kustannusten kohtuullisuutta. Tällöin apuna käytetään vuokra-asuntojen normia korotettuna taloussähkön normilla, johon omistus-asunnon kokonaiskustannuksia verrataan. Asunnon hoitomenojen ja lämmityksen yhteissumman tulisi vastata tai jäädä alle vuokra-asumisen normin korotettuna taloussähkön normilla kyseessä olevalla paikkakunnalla."

Re: Lämmityssähkön ja taloussähkön enimmäismäärät

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 14 Tammi 2019, 13:54

Uustapaus kirjoitti:Moi kaikki edellä kirjoitetut viestit ja vastaukset lukeneeni kyselen seuraavaa.

Meillä Salossa on tapahtunut vuoden vaihteessa erityisiä päätöksiä.

1.1.2019 alkaen ei ole enään maksettu kohtuullisia, tai kohtuullisiksi luokiteltuja sähkölaskuja lämmityksen osalta.

Tämä tarkoittaa seuraavaa, mikä on myös kysymykseni. Vuonna 2018 maksettiin 140 euroon saakka yksin asuneelta käyttö ja lämmitys sähkön osalta. Jossa oli vielä kovien pakkasten aikaan ylimeno varaa. Eli sähkölämmityken osalta maksettiin koko summa.

Tänä vuonna 2019 ei enään makseta ollenkaan sähkölämmityksestä johtuvia menoja, haluan tietää mihin lain kohtaan tämä perustuu?

Ainoa mitä korvataan on 45 euroa kk käyttösähköstä. Kysyin käsittelijältä, mihin lain kohtaan tässä viitataan, mutta en saanut vastausta.
Hei Uustapaus!

Edellä onkin aika kattavasti aihetta käyty läpi.

Mikäli haluat tiedustella tarkemmin sinulle annetusta päätöksestä ja sen perusteluista niin sinun kannattaa ottaa yhteyttä henkilökohtaisesti.

www.kela.fi/palvelunumerot

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela toimeentulotuki

Ylös