Kotivakuutus

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Kotivakuutus

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 04 Kesä 2019, 10:56

Hei!

Kiitos kommenteista.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Vieras » 03 Kesä 2019, 15:58

* Korjaus: ensimmäisessä virkkeessä piti lukea, että kotivakuutuksen sisällön laajuus omakotitaloissa on asia, joka on toimeentulotukilaissa jätetty tarkemmin määrittelemättä. Sana laki oli jäänyt virkkeestä pois. Toimeentulotukilaissa säädetään, että "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon... kotivakuutusmaksu", mutta laissa ei ole määritelty, miten laajan suuruinen kotivakuutuksen tarve missäkin tapauksessa on, ja että miten laajana kotivakuutus siis otetaan missäkin tapauksessa huomioon. Lakia on mahdollista tulkita erilaisin tavoin, mistä kertoo se, että eri kunnat näkivät perustoimeentulotuesta päättäessään omakotitalojen kotivakuutuksille erilaisia tarpeellisia sisältöjä. Jos päätöksestään valittaa, tuomioistuimet valvovat viime kädessä sitä, miten lakia katsotaan kuuluvan tulkita.

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Vieras » 03 Kesä 2019, 15:32

Pankinorja kirjoitti:
Vieras kirjoitti:Mene käymään Pohjantähden konttorilla ja pyydä tarjous joka on kohtuullinen. Noissa nettilaskureissa ei voi itse vaikuttaa vakuutuskorvauksen määrään joten siksi vakuutustarjous netin kautta on lähtökohtaisesti aina ylisuurilla summilla tehtynä.
Kun se lainanantaja eli pankki ei hyväksy alivakuutuksia. Talo on pankin (pantti), kunnes viimeinenkin lainasentti on maksettu pankille takaisin. Onneksi kohta on, se on ainut lohtu tässä kituuttamisessa.
Kotivakuutuksen sisällön laajuus omakotitaloissa on asia, joka on toimeentulotuessa jätetty tarkemmin määrittelemättä, eikä siitä asiasta ole kertynyt myöskään korkeimpien oikeusasteiden ratkaisukäytäntöä. Asian oikeustilaan voisi saada selkeyttä, jos kotivakuutuksen toimeentulotuessa huomioimista omakotitaloissa koskevista päätöksistä tehtäisiin valituksia hallinto-oikeuteen, vedoten kotivakuutuksen tarkemman sisällön välttämättömään luonteeseen asukkaan yksilöllisen tilanteen kannalta. Sitä kautta tulisi ratkaisuja siitä, miten tuomioistuinten mukaan toimeentulotukilakia pitäisi tulkita kotivakuutuksista omakotitaloissa.

Kela ei nykyään tulkitse mm. myrskytuhovakuutusta omakotitalojen kotivakuutuksen hyväksyttäväksi sisällöksi omakotitaloissa. Toisaalta siihen aikaan, kun kunnat myönsivät perustoimeentulotuen, oli useassa kunnassa käytäntönä huomioida kotivakuutukseen omakotitaloissa vakuutusturva myrskytuhojen varalle. Esimerkiksi Espoo, Kauniainen, Riihimäki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Nurmijärvi ja Tuusula (ks. viimeksi mainittujen osalta sivu 7 dokumentista https://www.kerava.fi/palvelut/Document ... 202015.pdf ) tulkitsivat perustoimeentulotukea koskeneita lakipykäliä siihen asti kun kunnat perustoimeentulotuen myönsivät ennen kuin asian käsittely vuonna 2017 siirtyi Kelaan, että nimenomaan perustoimeentulotuen puolella kotivakuutuksen täytyy voida omakotitaloissa kattaa vakuutus myös myrskytuhojen varalle. Lakiteksti ei ole sen jälkeen muuttunut lainkaan, mutta Kelan tulkinta laista on erilainen kuin miten muun muassa edellä mainitut kunnat toimeentulotukilakia omakotitalojen kotivakuutusten osalta tulkitsivat. Hallinto-oikeudesta voisi saada ratkaisuja siihen, mitä omakotitalojen kotivakuutusten kuuluu toimeentulotuessa voida sisältää ja mitä ei.

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 03 Kesä 2019, 14:48

Hei!

Nimimerkille Vieras: Kyseistä dokumenttia ei ole asiasta asiakkaille nähtävissä. Raja-arvojen määrittelyssä on huomioitu kuntakäytäntöjä ja selvitetty kotivakuutusten keskimääräisiä hintoja vakuutusyhtiöistä.

Nimimerkille Nuppunen93: Sinun kannattaa selvittää asiaa oman vakuutusyhtiösi kanssa. Mikäli Kela on myöntänyt maksusitoumuksen kotivakuutukseen liittyen, niin se on aina vuodeksi kerrallaan. Vakuutusyhtiö tutkii/päättää, kelpaako Kelasta aiemmin annettu maksusitoumus myös uuteen asuntoosi.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Nuppunen93 » 30 Touko 2019, 15:49

Hei.en osannut luoda uutta kysymystä ja aihetta. Mutta kun meillä on kotivakuutus kelan kautta eli maksusitoumus. Ja nyt tulee tuo muutto kohta niin miten pitää toimia? Tarviiko uuden maksusitoumukse vai riittääkö että ilmoittaa vakuutus yhtiöön muutosta ja toki kelaan? Eli kun kerran on maksusitoumus niin käykö se Sama myös uuteen asuntoon vai?

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Pankinorja » 29 Touko 2019, 17:49

Vieras kirjoitti:Mene käymään Pohjantähden konttorilla ja pyydä tarjous joka on kohtuullinen. Noissa nettilaskureissa ei voi itse vaikuttaa vakuutuskorvauksen määrään joten siksi vakuutustarjous netin kautta on lähtökohtaisesti aina ylisuurilla summilla tehtynä.
Kun se lainanantaja eli pankki ei hyväksy alivakuutuksia. Talo on pankin (pantti), kunnes viimeinenkin lainasentti on maksettu pankille takaisin. Onneksi kohta on, se on ainut lohtu tässä kituuttamisessa.

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Pankinorja » 29 Touko 2019, 17:33

Vieras kirjoitti:Testasin vakuutusyhtiöiden laskureita. Omakotitalojen kokoluokissa keskikokoisessa, vähän yli 100 neliöisessä 1960- tai 1970-luvun putkiremontoimattomassa omakotitalossa maaseutukunnassa kotivakuutus näyttää olevan hinnaltaan laskurin mukaan näköjään tosiaan tuota suuruusluokkaa. Asia ei selitys kuin osin irtaimiston vakuutuksen omavastuiden määrillä. Jättämällä irtaimisto kokonaan vakuuttamatta, eli vastaamalla kaikista irtaimiston riskeistä itse, vakuutusmaksu näyttää olevan laskuriin syötetyssä kuvitteellisessa omakotitalossa vakuutusyhtiön tarjouslaskurin mukaan vielä suuruusluokaltaan noin 500 euroa/vuosi, mikä ylittää toimeentulotuen normin, vaikka noilla valinnoilla on jätetty kaikki riskit irtaimiston osalta vakuutuksesta ja siis asukkaan itsensä harteille. Korkea hinta johtuu ilmeisesti mm. siitä, että osassa maaseutukunnista palokuntien vasteajat ovat pitkiä, ja jos tulipalo pääsee syttymään, vahingot ovat siksi herkästi isoja ennen kuin apu ehtii paikalle, ja vakuutusyhtiö tietenkin hinnoittelee vakuutuksensa riskiensä perusteella. Vanhoissa taloissa myös vesivahinkoriskit ovat isoja, jos putkiremontteja ei ole tehty, ja vakuutusyhtiö hinnoittelee nekin riskit vakuutukseensa, jos ei rajaa vesivahinkoja vakuutuksessa korvattavien asioiden ulkopuolelle ja ota riskejä kokonaan itselleen.

Toimeentulotuen etuusohjeen mukaan komakotitalossa voidaan huomioida irtaimiston vakuutuksen lisäksi palovakuutus sekä oikeusturva- ja vastuuvakuutus. Listasta puuttuu monta sellaista asiaa, jotka normaalisti ovat osa vakuutusyhtiöiden myymiä kiinteistöjen kotivakuutuksia. Kyseiset asiat maksetaan taloyhtiöissä osana vastiketta, ja vuokra-asunnoissa vuokranantaja vastaa vuokralaisesta riippumattomista syistä tapahtuvista vaurioista.

Toimeentulotuen hakijan kannattanee joka tapauksessa laittaa kaikki saamansa vakuutustarjoukset toimeentulotukihakemuksen liitteeksi, koska esittämällä useat vaihtoehtoiset tarjoukset voi hakemuksessaan osoittaa, mikä on vallitseva hintataso kotivakuutukselle juuri omassa tapauksessa.

Kysymys: onko Kelan nykyinen tulkinta se, että toimeentulotukea saavien omakotitalossa asuvien kotivakuutuksessa ei ole tarkoitus olla niitä kotivakuutuksen osia, jotka turvaavat riskejä vesivuotojen varalle (esim. vesijohdon hajoaminen yllättäen), luonnonilmiöiden (kuten myrskytuhojen) aiheuttamien vaurioiden varalle, tulvaturvaa tai rikosturvaa (esim. muiden talolle tekemä ilkivaltariski)? Onko tarkoitus, että toimeentulotuella oleva vastaa näistä riskeistä kokonaan itse? Mitkä edellä mainituista vakuutusturvista saa Kelan nykyisen tulkinnan mukaan sisältyä kotivakuutukseen ja mitkä eivät?
Kiitos, "vieras"; sinä olet todella ymmärtänyt asian ytimen toisin kuin Kelan ylikalliit ja ylimieliset virkailijat.

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Vieras » 29 Touko 2019, 17:27

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:Hei!

Kotivakuutukselle on asetettu Kelassa valtakunnalliset, asumismuodon ja asunnon ja omistusmuodon mukaiset raja-arvot. Ne määräytyvät perheen henkilöluvun mukaisesti.

Perustoimeentulotuessa omakotitalon kotivakuutusmaksuna huomioidaan palo- ja irtaimistovakuutus normien mukaisesti. Myös vakuutusmaksuja voidaan joutua kohtuullistamaan, jos ne ovat tarpeettoman suuret. Korkeammille kustannuksille tulee esittää erityiset perusteet ja esimerkiksi pyytää tarjoukset suurimmista vakuutusyhtiöistä.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Onko Kelalla jotakin dokumenttia esittää ko. raja-arvoista ja normeista?

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Pankinorja » 29 Touko 2019, 17:21

Vieras kirjoitti:Ota yhteyttä Turvaan tai Pohjantähteen ja pyydä vakuutustarjous omakotitaloosi. Ilmoita tarjouksen yhteydessä että haluat vakuutuksen sellaidella korvaussummalla että vuosimaksu jää jonnekin 200e tienoille. Kela hyväksyy omakotilatossa asuville hieman suuremman kotivakuutuksen kuin asunto-osakkeessa asuvalle, mutta mitään poskettoman ylikallista 700e vuosimaksua ei perustoimeentulotuesta voida korvata sill noin iso vakuutus johtuu ylisuuresta irtaimisto yms. summasta.
Juu, voin todnäköisesti jättää irtaimistovakuutuksen pois (korvaussumma vahingon sattuessa 20 000 €), vakuutuksen sen osan vuosimaksu on 80 €. Samalla, kun jätän irtaimistovakuutuksen pois, menetän myös oikeusturva - ja vastuuvakuutuksen. Mutta, köyhähän ei tarvitsekaan kattavaa vakuutusturva , se on vain rikkaita varten?

"Poskettoman ylikallis" vakuutus? Jos yhtään kiinnostaa, niin vertailepa huviksesi laskureilla, paljonko vakuutus vm. 1956 puutaloon, jossa vesiputkisto on vm. 1971, mahtaa maksaa? Takuulla yllätyt.

Re: Kotivakuutus

Kirjoittaja Vieras » 29 Touko 2019, 17:13

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:Hei, Pankinorja!

Perustoimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, eikä sillä voida tukea ylikalliita kotivakuutusmaksuja.

Kannattaa tosiaan vertailla hintoja ja pyytää vakuutustarjous. Tarvittaessa voit hakea oman kunnan sosiaalitoimesta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea maksamattomaan vakuutuslaskuun.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki
Juu, kiitos kovasti kovin ylimielisestä vastauksesta. Vakuutuksen "ylikalleus" ei ole vakuutuksenottajan vika. Vertailtu on ja pyydetty vakuutustarjouksia. Mistään vakuutusyhtiöstä et saa vanhaan omakotitaloon kattavaa vakuutusta 200 eurolla. Et mistään.

Ylös