kohtuullinen sähkö

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: kohtuullinen sähkö

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja Tavis » 01 Kesä 2020, 10:48

Olen nyt selvittänyt näitä asioita ja ihmettelen, miten ihmiset pärjäävät tässä Kelan laki-, sovellus- ja tulkintaviidakossa ja ylipäätään muutenkin Sote asioissa.
***
Kiitos!
Tämä oli hyödyllinen tieto. Kelan sisäinen oikaisu.
Hyvä, jos asiat selviävät tällä tavalla, että ei tarvitse lähettää oikaisua/valitusta muualle.
***

Oikaisuvaatimus Kelan tekemään päätökseen

Voit hakea toimeentulotukipäätökseen muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen. Tee oikaisuvaatimus 37 päivän kuluessa saamasi perustoimeentulotukipäätöksen postituspäivästä. Postituspäivän näet päätöksestä.

Kelan oikaisuvaatimuskeskus käsittelee perustoimeentulotukipäätöksiä koskevat oikaisuvaatimukset. Oikaisuvaatimuskeskus on Kelan muusta ratkaisutoiminnasta erillinen yksikkö.
Oikaisuvaatimusten käsittelyaika viikolla 21

Oikaisuvaatimusten keskimääräinen käsittelyaika: 41,2 kalenteripäivää
Toimi näin

Hae muutosta verkossa. Tämä palvelu on tarkoitettu ainoastaan oikaisuvaatimuksen tekemiseen. Palvelussa ei voi hakea toimeentulotukea eikä pidä lähettää hakemuksen liitteitä.

Voit toimittaa oikaisuvaatimukseen liittyvät liitteet muutoksenhakupalvelussa vuorokauden kuluessa siitä, kun oikaisuvaatimus on tehty verkkopalvelussa.
Verkossa tehty oikaisuvaatimus ohjautuu suoraan oikaisuvaatimuskeskukseen.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä oikaisuvaatimuksen kirjallisesti. Apuna voit käyttää lomakepohjaa. Oikaisuvaatimus voi olla myös vapaamuotoinen. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä suullisesti.
Kerro oikaisuvaatimuksessasi ainakin:

nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi-
mihin päätökseen haet muutosta
mitä muutoksia vaadit
millä perusteilla vaadit muutoksia.

Allekirjoita oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen voi allekirjoittaa hakija, täysivaltainen perheenjäsen, edunvalvoja, edunvalvontavaltuutettu tai muu laillinen edustaja. Toimita kirjallinen oikaisuvaatimus postitse tai mihin tahansa Kelan palvelupisteeseen.

Oikaisuvaatimuskeskuksen postiosoite

Kela, Oikaisuvaatimuskeskus
PL 10
00056 Kela

Toimeentulotuen puhelinnumero: 020 692 207

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 15 Touko 2020, 15:16

Oikaisuvaatimuskeskuksessa päätettiin, että sähkölaskut on hyväksyttävä kokonaisuudessaan menoina. Kannattaa siis valittaa, jos asumismenojanne koitetaan kohtuullistaa.

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 17 Huhti 2020, 10:30

Oikeusapumiehen mukaan Kelan normit eivät perustu lakiin. Toivoi, että mahdollisimman moni valittaisi hallinto-oikeuteen näistä, silloin asiat voisivat edetä laajemminkin.

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 01 Huhti 2020, 10:15

Ei siitä huolta, Satu, valitus on tehty jo kauan sitten.

Nyt kela ohjeistaa hakemaan sähkömaksun loppuosaan täydentävää toimeentulotukea kunnasta. Sähkölaskut kuuluvat kokonaisuudessaan hyväksyttäviin menoihin, ei ole kunnan sosiaalitoimen tehtävä maksaa niitä. Uskon, että siellä ollaan samaa mieltä.

Ohjeessanne lukee näin:

Kohtuullistamisarvioinnissa on huomioitava, ettei asiakas voi juurikaan vaikuttaa sähkönsiirto- tai perusmaksuun.

Kela näyttää huomioivan ne niin, ettei se ota niitä huomioon.

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 31 Maalis 2020, 08:55

Hei lohduton kohtuus kaikessa!

Marika onkin aiemmin antanut vastauksen, johon ei lisättävää ole.

Jos on tyytymätön saamaansa päätökseen niin tästä on mahdollista valittaa. Mikäli haluaa tarkemmin tiedustella omaa päätöstään niin tällöin on syytä asioida henkilökohtaisesti soittamalla.

Terveisin
Satu | Kela toimeentulotuki

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 30 Maalis 2020, 19:07

Arvaan, että vastaat tällä Kelan omalla lisäyksellä, mutta sehän näyttäisi siltä, että Kela rikkoo lakia.
Asumismenoja käsitellessä tulee erottaa lain mukaan huomioitavat asumismenot Kelan määrittämistä kohtuullisista asumismenoista. Se, että kaikki edellä mainitut menotovat toimeentulotukilain mukaan huomioitavia kustannuksia ei tarkoita, että menothyväksyttäisiin kokonaan menona asiakkaan laskelmalla.
Lain mukaan huomioitavat menot ovat lain mukaan huomioitavia menoja.

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 30 Maalis 2020, 19:04

Kela | toimeentulotuki kirjoitti:
23 Maalis 2020, 10:01

Asumismenojen kohtuullistamisesta sekä kohtuullisista taloussähkö- ja lämmitysmenoista on kerrottu tarkemmin toimeentulotuen etuusohjeessa kohdassa 1.8.9.4. Kohtuulliset asumismenot – Kelan asumisnormi: www.kela.fi/kelan-etuusohjeet_ohjeet-etuuksittain

Ystävällisesti
Marika | Kela toimeentulotuki
Tuolla linkittämässäsi ohjeessa sanotaan seuraavasti kohdassa 1.8.9.3.

Asumismenot

Asumismenojen huomioimisen tarkoituksena on turvata hakijan asuminen.
Perustoimeentulotuessa huomioon otettavat asumismenot määräytyvättoimeentulotukilain 7 b §:n ja yleisestä asumistuesta annetun lain 9 §:n mukaan (YAL938/2014 9§).Asumismenoina voidaan huomioida:
•vuokra-asunnossa:–vuokra
•omistusasunnossa:–hoitovastike, ylimääräinen vastike ja tontinvuokravastike–pääoma- tai rahoitusvastikkeen se osuus, jolla katetaan yhtiölainaosuudenkorkomenoja
•Rahoitus- tai pääomavastikkeesta tulee esittää selvitys, mikä on korkojenlaskennallinen osuus rahoitusvastikkeesta (esim. isännöitsijältä saatuselvitys).–asunnon hankkimiseksi ja perusparantamiseksi otettujen henkilökohtaistenlainojen korot
•Rahoitusmenojen tulee kohdistua siihen asuntoon, jossa hakija asuu.
•Asuntolainan tulee olla valtion, kunnan, seurakunnan tai julkisenvalvonnan alaisen luottotoimintaa harjoittavan laitoksen myöntämä. Esim.yksityisten henkilöiden ja rakennusliikkeiden myöntämien lainojen korkojaei huomioida.
•Asuntolainan käyttötarkoituksesta on esitettävä pankin selvitys.–omakotitalon välttämättömät hoitomenot (esim. jätemaksu ja kiinteistövero).
Erikseen maksettavat–vesimaksut–lämmityskulut–taloussähkömenot–kotivakuutusmaksut
•muut välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot:–vuokravakuus–muuttokustannukset


Mitäs siihen sanot, Marika?

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 30 Maalis 2020, 18:22

Kohtalotoveri kirjoitti:
22 Tammi 2020, 15:13
Joulua ootellessa kirjoitti:
21 Tammi 2020, 14:31
Päätös oikaisuvaatimuskeskusesta tuli ja päätös oikaistiin ja rahaa palautuu mitä kela ei ottanut huomioon. Tätähän minä yritin monelle virkailijalle selittää mut ei menny jakeluun. Eli jos jaksatte tehkää valitusta, kela ei noin vaan päätä mitä huomioidaan. Etenkään lämmityskustannuksia. JESS
Hei, ja onnittelut oikaisusta. Voisitko pistää päätöksesi tänne mahdollisimman kokonaisena, yksityisyystiedot poistettuina. Helpottaisi varmaan monen kanssatuskailijan elämää, kun esimerkin kautta näkisi mitä valitetaan ja miten, ja mihin lainkohtiin ja asioihin päätöksessä viitataan.
Onnittelut tosiaan. Minuakin kiinnostaisi nähdä päätöksen tiedot, jos mahdollista.

Kelan virkailija sanoi minulle tänään, ettei ymmärrä viimeisintä päätöstä, jossa sähkölasku kohtuullistettiin, eli se missä lämmityskulut jätettiin kokonaan huomioimatta. Hänenkin mukaansa se on tehty väärin, mutta ei voinut itse tarkistaa päätöstä, mitä pahoitteli kovasti. Toivoi, että ratkaisu tulisi pian. Hänkin puhui tuosta, että 145 euroa (ja tarvittaessa enemmänkin) pitäisi hyväksyä yksinasuvalla.

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja lohduton kohtuus kaikessa » 30 Maalis 2020, 09:55

Vieras kirjoitti:
29 Maalis 2020, 10:33
Vieras kirjoitti:
24 Maalis 2020, 09:55
Me lukijat ollaan huomattu kyllä että sä kerrot hyvin perusteellisesti kelan lakien rikkomisesta. En ymmärrä miten jollain ihmisellä ei ole muuta elämää kuin päivittäis kirjoittaa miten kela rikkoo lakia.Mä uskon että ihmiset on kyllä huomanneet sun kirjotukset niin ei tartte joka päivä samoja tekstejä laittaa.
Me lukijat? Monellako nimimerkillä sinä kirjoittelet? Ethän voi vastata muiden puolesta. On hyvä että edes joku jaksaa kommentoida kelan törttöilystä. Katsos siinä vaiheessa kun alamme pitää rikoksia itsestäänselvyyksinä taidamme olla aavistuksen hakoteillä.
Samaa mieltä. Ei tässä voi kuin tehdä oikaisuvaatimuksia ja valittaa tarvittaessa hallinto-oikeuteen. Kela tekee toistamiseen samoja virheitä. Miksi?

Re: kohtuullinen sähkö

Kirjoittaja Pajumpi-oja » 29 Maalis 2020, 11:42

Vieras kirjoitti:
29 Maalis 2020, 10:33
Vieras kirjoitti:
24 Maalis 2020, 09:55
Me lukijat ollaan huomattu kyllä että sä kerrot hyvin perusteellisesti kelan lakien rikkomisesta. En ymmärrä miten jollain ihmisellä ei ole muuta elämää kuin päivittäis kirjoittaa miten kela rikkoo lakia.Mä uskon että ihmiset on kyllä huomanneet sun kirjotukset niin ei tartte joka päivä samoja tekstejä laittaa.
Me lukijat? Monellako nimimerkillä sinä kirjoittelet? Ethän voi vastata muiden puolesta. On hyvä että edes joku jaksaa kommentoida kelan törttöilystä. Katsos siinä vaiheessa kun alamme pitää rikoksia itsestäänselvyyksinä taidamme olla aavistuksen hakoteillä.
Aivan näin.

Hulluintahan tässä on se, että jos ja kerran on selkeä määräys kuinka julkisen vallan tulee toimia, ihan eduskuntaa myöten, niin siltikin suomessa on joko kokonaan taikka osittain perustuslain vastaisia lakeja, mutta sehän johtuu ainoastaan siitä, että suomessa on ainoa ylin perustuslakia valvovaelin joka sinällään ei lain mukaan puutu perustuslain käyttöön taikka oikeammin käsittele, kuin ainoastaan lakiesityksen aikana, on neljän vuoden välein vaihtuva perustuslakivaliokunta.

Perustuslain huomioiminen ja käytönvalvonta, kuinka ollakkaan on jätetty sen haltuun kuka sitä käyttääkin/ ei käytä.

perustuslakivaliokuntahan ei puutu, eikä voi puuttua esim. 2v lain tultua voimaan, niin sen jälkeiseen perustuslain huomioimatta jättämiseen jos laki sivuaa perusoikeuksia ja ettei niitä perusoikeuksia lain käyttämisessä huomioida.

Ainoa tie saada perusoikeutensa huomioon on valittaminen ja vaikka kuinka perustelet asiasi perustuslaki huomioiden, että on perusoikeuden vastaista, niin oikeusistuimetkin sivuaa sen, eli ei huomioida, vaan se kuinka muutoin laissa on.

Suomessa oikeammin on vallalla lain väärin käyttö, kuin lain mukaisuus ja se lähtee jo tuolta eduskuntatasolta jossa todellakaan ei ymmärretä kuinka lakeja tulisi säätää.

Ylös