Halvemman asunnon hakeminen kunnalta ja asuinalueen rajaukset

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Halvemman asunnon hakeminen kunnalta ja asuinalueen rajaukset

Re: Halvemman asunnon hakeminen kunnalta ja asuinalueen rajaukset

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 09 Loka 2019, 08:53

Hei kohtuutonta!

Kuvailemasi tilanne kuulostaa kyllä ikävältä.

Kela voi hyväksyä asumismenot todellisen suuruisina, ellei niitä ole pidettävä kohtuuttomina. Asumismenojen kohtuullisuusharkinnassa yleensä huomioidaan muun muassa hakijan tai perheen asunnon tarpeet ja elämäntilanne (erityistarpeet ym. ) Joten tilanteesta kannattaa hakemukseen antaa selvitys ja tämän perusteella tutkitaan voidaanko nykyiset asumismenot hyväksyä sellaisenaan.

Ystävällisin terveisin
Satu | Kela toimeentulotuki

Halvemman asunnon hakeminen kunnalta ja asuinalueen rajaukset

Kirjoittaja kohtuutonta » 08 Loka 2019, 18:48

Kela kertoo, että haettaessa halvempaa, vuokrarajoihin sopivaa, asuntoa kunnalta, pitäisi asuntoa hakea ilman perusteettomia rajauksia. Kela toteaa, että "Perusteettomia rajauksia ei saa olla asuinalueen, asunnon koon tai muiden mukavuussyiden, kuten saunan tai lasitetun parvekkeen, osalta."

Jos lapsen päiväkotipaikka sijaitsee nykyisen asunnon kanssa samalla asuinalueella, miten perhettä voidaan velvoittaa hakemaan uutta asuntoa koko kaupungin kattavalta alueelta? Jos uusi asunto sijaitsee toisella puolella kaupunkia suhteessa päiväkotiin, tarkoittaa se julkisilla kulkuneuvoilla liikkuessa jopa puolentoista tunnin kulkemismatkaa, koska 10-15 kilometrin etäisyys vie helposti niin kauan kaupungin sisäisellä bussilla bussinvaihtoineen. Perheellä ei ole autoa.

Kunnalta on jo kysytty, että miten menetellään asuinalueen vaihtuessa. Kunta on vastannut, että päiväkotipaikan vaihtaminen uuden asuinalueen takia ei tule onnistumaan kesken vuoden, vaan aikaisintaan vasta seuraavalla toimintakaudella, jos silloinkaan. Eli vaikka perhe muuttaisi uudelle asuinalueelle, päiväkotipaikka pysyisi vanhalla asuinalueella.

Perhe on siis sidottu nykyiselle asuinalueelle lapsen päiväkotipaikan vuoksi, ja olisi kohtuutonta vaatia lasta heräämään aamulla 1,5 tuntia aikaisemmin nykyiseen verrattuna vain pitkän matkan takia, eikä tämä käytännössä onnistuisikaan, sillä se tarkoittaisi sitä että lapsen olisi mentävä edellisenä päivänä klo 17 nukkumaan, jotta vuorokausikohtainen unentarve täyttyisi. Voiko Kela todella tässä tapauksessa velvoittaa perhettä hakemaan halvempaa asuntoa koko kunnan alueelta? Vai onko tämä hyväksytty peruste asuinalueen rajaamiselle asuntohakemukseen?

Ylös