Jälkihuolto ja opiskelu

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Jälkihuolto ja opiskelu

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 24 Touko 2019, 11:19

Hei, KuumaKahvi!

Jälkihuollossa olevalla on oikeus perustoimeentulotukeen, kun yleiset myöntämisedellytykset täyttyvät. Poikkeuksen muodostavat seuraavat: Itsenäistymisvaroja tai muita lastensuojelulain mukaista taloudellista tukea ei huomioida tuloina jälkihuollon aikana ja jälkihuollossa olevan ei tarvitse nostaa opintolainaa.

Avo- tai avioliitossa muodostatte yhteisen toimeentulotukiperheen ja laskelmalla huomioidaan teidän molempien tulot ja varat.

Itsenäistymisvarojen saamiseen ja käyttämiseen liittyvissä asioissa neuvoisin sinua olemaan yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki

Jälkihuolto: avioliitto, itsenäistymisvarat ja opintolaina

Kirjoittaja KuumaKahvi » 23 Touko 2019, 19:57

Moikka!

Olen 18 vuotta täyttänyt tyttö jälkihuollon piirissä. Olen seurustellut poikaystäväni kanssa jo muutaman vuoden. Meillä olisi poikaystävän kanssa haaveena naimisiinmeno. Mietin kuitenkin, että miten avioliitto vaikuttaa itsenäistymisvarojeni saamiseen ja siihen, että jälkihuollon piirissä minua ei velvoiteta ottamaan opintolainaa? Muuttaako avioliitto siis jälkihuollon rahallisia tukitoimia ja jos muuttaa niin miten?

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 06 Kesä 2018, 09:48

Hei!

Toimeentulotuen suuruuteen vaikuttavat tulojen ja menojen suuruudet, joten ei ole mitään tiettyä summaa, jonka saisi opintolainan sijasta. Toimeentulotuki on menojen ja tulojen erotus, kun menot ovat tuloja suuremmat.

Mikäli opintolainan takaus myönnetään, toimeentulotuessa laina otetaan tulona huomioon. Jos jälkihuollon asiakas ei lainantakausta hae, tuloissa ei lainaa oteta tulona huomioon.

Terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 05 Kesä 2018, 15:54

Olen itsekkin kohta 18v täyttävä nuori joka on jälkihuollon asiakas ja mua kiinnostaisi vähän se summa mikä maksetaan opintolainan sijasta?

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Huhti 2018, 10:53

Hei Mareport!

Jälkihuollon nuori saa etuuksia samalla tavalla kuin muutkin. Opiskelijalle ensisijaisia etuuksia ovat siis opintotuki ja yleinen asumistuki. Toimeentulotuki on viimesijainen etuus, mitä voi saada riippuen tulojen ja menojen erotuksesta.

Toimeentulotuessa jälkihuollon nuorella on se ero muihin verrattuna, että hänelle ei katsota opintolainaa tuloksi, jos hän ei sitä nosta. Muuten tulot ja menot katsotaan normaalisti.

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 29 Huhti 2018, 12:42

Ja jos kirjoittaja on nuoren vanhempi eli nuori on takaisin kotona, on nuoren etuudet ja vanhempien tulojen huomioiminen alaikäisellä aivan samoin kuin muillakin alaikäisillä. Ainoastaan lainaa ei ole pakko nostaa.

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Vieras » 29 Huhti 2018, 12:40

Kannattaa keskustella myös nuoren sosiaalityöntekijän kanssa ja suunnitella yhdessä muuttamisen ajankohtaa sekä tarvittavia tukitoimia. Sillä jos kirjoittaja on nuoren sijaisvanhempi, jolle maksetaan hoidosta palkkiota, on erittäin tärkeää sopia nuoren asioista sosiaalityöntekijän kanssa. .

Opintoraha ja asumistuki ovat ensisijaisia myös jälkihuollossa olevan nuoren kohdalla. Ja jos nuori nostaa opintolainaa, vaikka häntö ei siihen velvoiteta, on huomioidaan se toimeentulotuessa tulona.

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Mareport » 29 Huhti 2018, 08:09

Meillä 17v jälkihuolto nuori muuttamassa jo nyt toukokuussa omilleen.
Asumme samassa kunnassa mutta halu muuttaa jo omilleen. Täyttää 18v 4kk päästä mutta mitä tukia hänellä mahdollisuus saada kun kelassa niin eri näkökantoja jälkihuollosta eivät tunne asiaa.
Asumistuki? Toimeentulotuki? Opintolainanko korvaa joku raha summa? Ja saako sen alaikäinen?

Re: Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 09 Huhti 2018, 10:26

Moikka Tuntematon78!

Voit kyllä hakea opintoihisi opintotukea sekä asumismenoihin yleistä asumistukea. Hakemukset voit toimittaa näppärästi verkkoasioinnin kautta. Ohjeita hakemiseen löydät osoitteissa:
www.kela.fi/opintotuki-nain-haet
www.kela.fi/yleinen-asumistuki-nain-haet

Perustoimeentulotuki on viimesijainen etuus, mikäli tulosi ja varasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Olitkin jo tietoinen, että jälkihuollossa olevan ei tarvitse nostaa opintolainaa eikä sitä näin ollen huomioida perustoimeentulotuessa tulona.

Kelalla ei ole automaattisesti tietoa jälkihuollosta joten, jälkihuollossa olevan nuoren kannattaa ilmoittaa tästä perustoimeentulotuen hakemuksessa.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki

Jälkihuolto ja opiskelu

Kirjoittaja Tuntematon78 » 08 Huhti 2018, 19:18

Moikka!

Lähden elokuussa kouluun ja olen jälkihuollossa, voinko hakea suoraan opintotuki+asumistuki+toimeentulotuki, kun opintolainaa ei tarvitse nostaa? Onko kela tietoinen jokaisesta jälkihuolto nuoresta?

Kiitos!

Ylös