Ulosotto ja toimeentulotuki

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Ulosotto ja toimeentulotuki

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 07 Syys 2020, 08:51

Hei!

Kuulostaa siltä, että tilanteessasi on kyseessä ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma. Se huomioidaan menona samalla tavalla, kuin suoraan tulosta ulosmitattava osuus.

"Ulosottomiehen vahvistaman maksusuunnitelman mukainen maksu vähennetään myös huomioon otettavista tuloista. Vapaaehtoisesti maksettuja ulosottovelkojen suorituksia ei huomioida menona."
www.kela.fi/toimeentulotuki-tulot-jotka-eivat-vaikuta

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela toimeentulotuki

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Vieras » 06 Syys 2020, 19:33

Kelan työntekijältä virheellistä tietoa.
Jos maksan ulosoton itse maksusuunnitelman mukaisesti, se otetaan menona huomioon.
Minulla on asiasta Kelan Oikaisuvaatimuskeskuksen päätös ja sen mukaan ainakin Espoossa toimitaan.

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Heinä 2020, 10:42

Hei 50734559!

Toimeentulotuen laskelmalla tuloina otetaan huomioon ulosoton jälkeinen summa, jos ulosotto lyhennetään suoraan tuloistasi. Jos lyhennät ulosoton velkaa ns. vapaaehtoisesti eli oman suunnitelman mukaan, katsotaan se velan hoidoksi. Silloin sitä ei vähennetä tulostasi pois.

Toimeentulotukioikeus selvitetään nettotulojen ja perustoimeentulotuessa huomioitavien menojen perusteella. Niiden välinen erotus ratkaisee sen, oletko oikeutettu toimeentulotukeen.

Lisätietoa:
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-mit ... aikuttavat
www.kela.fi/toimeentulotuki-mihin-menoihin
www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela toimeentulotuki

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja 50734559 » 29 Heinä 2020, 23:17

Työkyvyttömyyseläkkeen ulosmittaus ja toimeentulotuki.onko mahdollista saada toimeentulotukea,kun työkyvyttömyys tulo on 1100 euroa ja ulosotto vie siitä ties kuin paljon.

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 08 Heinä 2020, 10:00

Hei Ajankohtaista!

Toimi juuri noin, kuten ajattelitkin, lähetä viesti tarkistuspyynnöstä elokuun päätöksen osalta ja laita liitteenä ulosmittauspäätös veronpalautuksen ulosmittauksesta, jonka saa ulosoton verkkopalvelusta (asiointi.oikeus.fi/ulosotto) tai ulosoton asialuettelo, jonka saa vain ulosoton asiakaspalvelusta.

Terveisin
Riikka | Kela toimeentulotuki

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Ajankohtaista » 07 Heinä 2020, 11:30

Hei! Hain tt-tukea heinä& elokuulle 2020. Tuleva veronpalautus ulosmitataan elokuussa, mutta päätöstä siitä ei ole vielä tullut, joten elokuun tt-tuelle tuli "hylky". Kuinka tässä nyt pitäisi toimia? Auttaako tilannetta yhtään, jos lähetän Kelalle viestiä hakemuksen uudelleenkäsittelystä mahdollisimman pian sillä edellytyksellä, että lähetän ulosmittaustiedon liitteenä heti, kun se saapuu?

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja rikosseuraamus » 04 Touko 2020, 08:37

Kela on antamassaan selvityksessään todennut, että Kela on muuttanut omia ohjeitaan 1.4.2019 alkaen, jonka mukaan myös rikosperusteinen ulosotto otetaan huomioon toimeentulotukea määrättäessä. Kelan
selvityksen mukaan asiassa on ohjeistettu toimeentulotukihakemuksen käsittelijöitä.

Linkki oikeusasiamiehen ratkaisuun: https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratk ... /2359/2019

Rikosseuraamukseen perustuva ulos-oton huomioimatta jättäminen ei ole siis laillista, ulosotto on huomioitava, ihan sama mistä syystä siellä ulosotossa on velkoja! Kela ja käsittelijät tämän tietävät, mutta hyvä on köyhää kyykyttää....

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 30 Huhti 2020, 10:09

Hei Huolestunutvelallinen!

Neuvoisin hakemaan perustoimeentulotukea, jolloin oikeutesi etuuteen voidaan Kelassa tarkemmin selvittää. Voit myös olla yhteydessä kunnan sosiaalitoimeen ja tiedustella heiltä mahdollisuudesta saada täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

Jos löydät asunnon ja sinulla on sen myötä asumismenoja, voit hakea niihin menoihin yleistä asumistukea. Lisää tästä etuudesta voit lukea osoitteessa:
www.kela.fi/yleinen-asumistuki

Toivottavasti tilanteesi järjestyy.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela toimeentulotuki

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Huolestunutvelallinen » 28 Huhti 2020, 22:49

Olen tehnyt virheen ja minulla on rikosperusteisia velkoja ulosotossa.
Kelan sivuilla luki näin:
"Vapaaehtoisesti maksettuja ulosottovelkojen suorituksia ei huomioida menona. Maksua ei myöskään huomioida menona, jos kyseessä on rikosperusteinen ulosotossa oleva saatava (esim. päiväsakko)."

Miten minä oikein elän?
Minulla on tällä hetkellä ansiosidonnainen jota saan nettona 750 euroa ulosoton jälkeen(brutto noin 1100) ja olen nyt koditon. Olen katsonut asuntoa mutta vuokrat ovat niin korkeita että minulla ei ole ansiosidonnaisella varaa siihen. Tai siis olisi mutta rahaa muuhun jäisi noin 250 euroa kuukaudessa. Ystävät on sanonut että Suomessa pidetään huolta niin että noin 500 euroa jää elämiseen mutta kuinka onnistun siinä tämän ulosoton kanssa?

Mihin lisätukiin minulla olisi oikeus, jotta rahaa jäisi elämiseen?
Kiitos tosi paljon vastauksista jo etukäteen. Ahdistaa hyvin paljon tämä tilanne.

Re: Ulosotto ja toimeentulotuki

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Tammi 2020, 14:36

Tiedustelija2020 kirjoitti:
21 Tammi 2020, 00:04
Nostaisin tätä aihetta kysyen, että miksiköhän sain useampana aiempana kuukautena toimeentulotukea muutaman satasen verran, vaikka toteutan ulosottoani vapaaehtoisella maksuunnitelmalla 520€/kk (yksityisen työsuhteen takia lähinnä), mutta nyt yht'äkkiä tammikuussa en enää saakkaan tukea, hylätyssä päätöksessä luki ettei vapaaehtoista suunnitelmaa lasketa miinusmerkkinä tuloihin. Miten tuo on mahdollista että muutos tullut kohdallani kuin puskista, ja miksei vapaaehtoista maksua ulosottoon hyväksytä? Minulla jää joka kuukausi kaikkien pakollisten laskujen ja asumismenojen, työmatkalipun sekä ulosoton ym. jälkeen pahimmillaan vain 100-150€ käyttörahaa, joka menee lähes kokonaan vain ruokaan, en pysty aina edes sitä matkalippua ostamaan vaan joudun matkaamaan "velaksi" 2-4 vk ajan matkapuhelinlaskulle, ja niitten laskujen loppusumma pompahtaa sitten aina 120-140€.n tienoille joka itsessään lisää seuraavan kuun tuskaa. Työtuloja- ja tunteja en pysty juurikaan tällä hetkellä kasvattamaan, teen jo vakinaista 5 pvä/vk ja 8 t/pvä, sairastan vaikeaa kroonista väsymistä joka jo itsessään vaikeuttaa työssäjaksamista ja niiden lisäämistä. En saa asumistukeakaan enää kun "liian hyvät tulot" jotka yrittää laskukaavan rajat, enkä tietenkään työmarkkinatukeakaan ym., ainut pieni helpotus on ollut sitten pieni toimeentulotuki jota olen jonkin aikaa nyt hakenut jotta selviäisin aina kuukaudesta läpi. Vaatteita en pysty ostamaan, en käymään kampaajalla, en matkustamaan, en harrastamaan, en ostamaan ihotautilääkettä ym., en pysty huollattaa hampaitani joissa pahojakin reikiä, olen koko ajan vain kotona työn jälkeen ja välillä se ruokakin on tiukassa. Minulla ei ole säästöjä eikä omaisuutta mitä myydä, asun ja elän yksin. Joten miten voin nyt sitten pärjätä ja jaksaa henkisesti ja fyysisesti sillä max 100-150€ kuukaudessa ilman apuja, onko mitään tehtävissä?
Hei, Tiedustelija2020!

Vapaaehtoisen ulosoton maksua ei huomioida toimeentulotuessa. Poikkeuksen tästä muodostaa ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma, jonka ulosottomies vahvistaa palkan ulosmittauksen sijasta. Maksusuunnitelman mukainen maksu rinnastuu palkan ulosmittaukseen eikä suoritusta voida tosiasiassa pitää vapaaehtoisena. Jos asiakas saa pelkästään etuuksia, joita ei voida ulosmitata, ei vahvistetun maksusuunnitelman mukaista maksua voida hyväksyä toimeentulotuen menona vaan se rinnastuu velanhoitomenoihin.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme, niin katsotaan tilannettasi tarkemmin. Voit myös hakea oman kunnan sosiaalitoimesta täydentävää /ehkäisevää toimeentulotukea.

Ystävällisesti
Susanna | Kela toimeentulotuki

Ylös