Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 20 Helmi 2020, 09:45

Hei!

Asumisen kustannukset otetaan huomioon tarpeellisen suuruisina. Jos kustannukset ovat paikkakunnan yleistä tasoa suuremmat eikä niitä voida pitää välttämättöminä, maksettavaa määrää saatetaan joutua laskemaan tasolle, joka vastaa paikkakunnan yleistä hintatasoa.

Vesimaksuille, talous- ja lämmityskustannuksille sekä kotivakuutuksen kustannuksille on määritelty valtakunnalliset raja-arvot. Polttopuu kustannukset katsotaan erikseen. Suositeltava tilausmäärä yhdellä kertaa polttopuille on enintään 10 mᶾ. Jos asunnon lämmitys hoidetaan pelkillä puilla ja tarve on suurempi niin tutkimme tilanteen tapauskohtaisesti.

Kunnan kotisivuilta löytyy tiedot kunnan sosiaalitoimen palveluista ja palvelunumerot.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela toimeentulotuki

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Kukakuka » 19 Helmi 2020, 17:13

Ketjun ensimmäinen viesti on tuolta ajalta, mutta ehkä et huomennut, niin viimeisin neuvoa kaipaava on tältä viikolta.

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Vieras » 19 Helmi 2020, 14:25

Tuskin kaivataan enään teidän neuvoja tähän ketjuun.
--> Koska tämä kysymys on kirjoitettu jo 9 kk sitten......
"Kirjoittaja Vieras » 18 Touko 2019, 15:14"

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Bvcgf » 18 Helmi 2020, 10:32

Tee kotikuntasi sossuun sähköinen hakemus, jos et saa ketään kiinni. Siihen sinun on saatava määräajassa päätös.

Täydentävää tai ehkäisevää ei yleensä saa toistuvasti, vaan perustoimeentulotuen ja muiden tulojen pitäisi riittää. Onko laskuja, jotka ovat niin sanotusti turhia(maksukanavat, rahapelaaminen, kalliit puhelinliittymät, lehtimaksut jne)?

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Vieras » 17 Helmi 2020, 14:51

Kunnan kymsote ei myönnä juurikaan tukia niille jotka niitä tarvitsee,virkailija voi ilmoittaa että ongelma on joka kuukausi toistuva. Eli perus ttt yms eivät perheelliselläkään tahdo riittää loppukuukaudeksi millään sen jälkeen kun on maksettu vuokra,sähkölasku ja puhelinlasku. Ym laskut. Sähkölasku on joulu ja tammikuussa iso. Joka kuukausi tulee sähkölasku kesä aikana pienempi. Kela ei myöskään tahdo maksaa polttopuita silloin kun niitä tarvisi.hylkypäätös. kun polttopuulasku ja sähkölasku on liian iso niitä ei makseta. Perus ttt ei siis kata puoliakaan esim sähkölaskusta.
Laskut joutuu maksamaan kokonaan "omastapussista" ja loppukuukauden saa olla menemättä ruokakauppaan. Paikalinen ruokakauppa on kallis ja tarjouksia ei ole. Makaronia,riisiä ja puuroja ei viitsi kukaan syödä kuukauden päivät.

Ne on eri ihmiset ne jotka maksaa laskut ja on joka kuukausi reisussa "huvimatkoilla omaan piikkiin ulkomailla" vaikka asuvat vuokralla,eivät käy missään töissä eikä tarvi sossun ja kelan palveluja..ei tarvi syödä sikojenruokaa!

Asiakkaan tiedustellessa paikalliseen sossun virkailijaan ei saa mitään yhteyttä puhelimella,viesteillä eikä sähköpostilla.

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Vieras » 30 Elo 2019, 10:39

Ajatellaanpa sellaista tilannetta että kyseessä on hienostorouva tai näin tasa-arvon aikoina miksei myös hienostoherra jonka "ammatti" on olla varakkaan henkilö puoliso. Erotilanteessa tämmönen henkilöhän on aivan pulassa varsinkin jos ei ole muuta ammattia.

Tällöin olisi syytä harkita että Kela tällaisessa tilanteessa shokkivaikutuksen välttämiseksi antaisi käyttörahaa vaikka 5000 euroa kuussa ja tätä summaa voitasiin hiljalleen pienentää vaikka 10 euroa kuussa. Samalla tuettaisiin henkilöä psykologipalveluilla ja päivitetyillä ohjeilla kuinka kalastella itselle uusi varakas puoliso.

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Eisaatana » 29 Elo 2019, 10:37

Vieras kirjoitti:
18 Touko 2019, 15:14
Onko perusteltua hakea perustoimeentulotuen lisäksi myös täydentävää toimeentulotukea, kun pelkkä peruustoimeentulotuki (+ asumistuki) ei vain yksinkertaisesti riitä takaamaan ihmisarvoista elämää?

Ensisijaisten laskujen jälkeen (vuokra, sähkölasku 2kk välein) jälkeen käyttöön jää aina alle 500€. Kun tästä miinustetaan vielä ruokakulut (~300€/kk, ja olen ruokakuluistakin yrittänyt säästää niin että ruokaan menisi vkossa 80-85€), jäljelle ei yksinkertaisesti jää tarpeeksi mihinkään muuhun.

Perustoimeentulotuki ei lähellekään riitä turvaamaan muita peruskustannuksia ja edellytyksiä hyvinvointia edistävään elämään (vaatteet, hygienia, harrastusmenot- ja vapaa-aika). Loppukuun puolella rahat ja ruoka uhkaavat aina loppua. Toimeentulotuki ei millään riitä edes ihmisen kohtuullisiin perustarpeisiin.
Oletan, että puhut nyt vain yhden hengen kuukausikuluista?
On kyllä luksusta että sinulle jää 500 euroa kuukaudessa käyttöösi, meillä jää alle sen ja olemme sentään nelihenkinen lapsiperhe! Nytkin kuun lähestyessä loppuaan rahaa ruokaan on ollut 80euroa/2vko, että koitahan kohtuullistaa elämääsi...

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 21 Touko 2019, 10:49

Hei EP1!

Jotta asiasta ei tule väärinkäsitystä, tarkennetaan hieman missä tilanteissa laskuja maksetaan.

Toimeentulotuki lasketaan kuukauden tulojen ja menojen perusteella. Jos menot ovat tuloja suuremmat toimeentulotukeen on oikeus. Mikäli esimerkiksi sähkölasku on huomioitu laskelmassa menona, Kela voi pyynnöstä maksaa sen laskuttajalle. Tämä edellyttää, että myönnetty toimeentulotuki riittää laskun maksamiseen.

Jos toimeentulotuesta on tehty jo päätös ja sen jälkeen Kelaan saapuu laskuja, toimeentulotukea tarkistetaan. Mikäli toimeentulotukeen on jo aiemman laskelman perusteella ollut oikeus ja Kelaan toimitettu lasku on toimeentulotuessa huomioitava meno, lasku voidaan maksaa suoraan laskuttajalle tai tuki maksetaan itselle.

Jos siis kuukauden tulot ylittävät saman ajan hyväksyttävät menot, ei toimeentulotukeen ole oikeutta. Tällöin laskut tulee maksaa itse eikä toimeentulotukea myönnetä.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela toimeentulotuki

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja EP1 » 20 Touko 2019, 16:46

Alkuperäinen kysyjä kirjoitti:"Ensisijaisten laskujen jälkeen (vuokra, sähkölasku 2kk välein) jälkeen käyttöön jää aina alle 500€."

Toimita sähkölaskut Kelaan. Perustoimeentulotukeen kuuluu automaattisesti niiden maksu, elleivät ole kohtuuttoman suuria.

Re: Täydentävä ttt kun pttt ei riitä?

Kirjoittaja Kela | toimeentulotuki » 20 Touko 2019, 11:06

Hei!

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisestä huolehtii kunta. Täydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuviin, toimeentulotuen turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi katsottuihin menoihin.

Voit tiedustella täydentävän toimeentulotuen saamisesta tarkemmin kotikuntasi sosiaalitoimistosta.

Ystävällisesti
Maarit | Kela toimeentulotuki

Ylös