Osakesäästötili ja pääomatulot

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Osakesäästötili ja pääomatulot

Re: Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 15 Maalis 2019, 15:36

Hei

Ensinnäkin perusasioita. Verohallinto päättää, mitkä ovat veronalaisia tuloja ja mikä on niiden ja verotettavien tulojen määrä kunakin vuonna. Eduskunta on lainsäädännössä päättänyt, minkä tulokäsitteen mukaan verot maksetaan (verotettava tulo) ja minkä tulokäsitteen mukaan opintotuen tulovalvonta tehdään (veronalainen tulo). Kyse ei ole Kelan mielivallasta.

Kela voisi yhtä hyvin tehdä opintotuen tulovalvonnan verotettavilla tuloilla. Mutta koska opintotukilaissa on säädetty, että tulovalvonta tehdään veronalaisilla tuloilla, siitä seuraa, että verotuksen vähennyksiä (kuten esim. luovutustappioita) ei huomioida opintotuen tulovalvonnassa käytettävissä tuloissa.

Eduskunta hyväksyi osakesäätötilejä koskevan lain 13.3.2019 eli tämän viikon keskiviikkona ja osakesäästötilit tulevat käyttöön ensi vuodesta alkaen. Koska kyse on näin uudesta asiasta, emme ole Kelassa vielä perehtyneet asiaan. On kuitenkin selvää, että meidän on perehdyttävä asiaan loppuvuoden aikana, jotta voimme ohjeistaa opiskelijoita siitä, miten osakesäästötilit huomioidaan opintotuen tulovalvonnassa.

Ensivaikutelmani on, että osakesäästötilit vaikuttavat opintotuen tulovalvontaan. Osakesäästötiliin liittyvä rahaliikenne huomioidaan verotuksessa vasta sen jälkeen, kun asiakas nostaa tililtä rahaa. Tämä tarkoittaa ainakin sitä, että opiskelija voi osakesäästötilin avulla vaikuttaa siihen, minkä vuoden verotukseen sijoitustuotot tulevat. Jos tuottoja on paljon, osakesäästötililtä ei esimerkiksi kannata nostaa rahaa opiskeluaikana. Kun opiskelija tekee sen vasta valmistumisvuoden jälkeen, tuotto ei ole opintotukeen vaikuttavaa tuloa. Onko rajana valmistumiskuukausi vai valmistumisvuosi, se on esimerkki asiasta, joka pitää erikseen ratkaista.

Luovutusvoittojen ja -tappioiden osalta osakesäästötili voi myös merkitä muutosta. Jos ja kun ne molemmat "pysyvät osakesäästötilin sisällä" ja jos ja kun olennaista merkitystä on vain sillä, mikä on sijoitusten arvo silloin, kun asiakas nostaa rahaa osakesäästötililtä, lopputulos on ymmärtääkseni se, että luovutustappiot tulevat vähennetyiksi luovutusvoitoista myös opintotuessa huomioitavissa tuloissa, kun toiminta on tapahtunut osakesäästötilillä.

Korostan, että tämä on tässä vaiheessa vain alustavaa spekulointia. Kelan on selvitettävä osakesäästötilien verotusmenettely Verohallinnon kanssa. Ohjeistamme asian kela.fi-sivuille näiden selvitysten jälkeen. Sanoisin kuitenkin, että lupaavalta näyttää.

Hyvä kysymys, kiitos siitä. Palaamme asiaan.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Osakesäästötili ja pääomatulot

Kirjoittaja nallukka1 » 13 Maalis 2019, 19:36

Osakesäästötili tulee käyttöön vuoden 2020 alussa. Tähän asti osakkeiden myynneistä saaduista voitoista ei ole voinut vähentää tappioita, vaan Kela käsittelee pelkästään myyntivoittoja tukia laskiessaan. Täysin päinvastoin kuin siis verottaja.

Ja itse kysymykseen; miten Kela suhtautuu osakesäästötiliin? Pystyykö opiskelija myymään osakkeita tilin sisällä sekä saamaan osinkoja ilman, että ne vaikuttavat mahdollisiin tukiin? Kohteletteko osakesäästötiliä samalla tavalla kuin verottaja, eli vasta osakesäästötililtä rahaa pois nostettaessa niistä maksetaan veroja (muuttuvat siis vasta tässä vaiheessa verotettaviksi pääomatuloiksi), ja näin ollen ne vaikuttaisivat vasta sitten tukiin?

Toivottavasti opiskelijatkin pääsevät hyötymään tästä parhaalla mahdollisella tavalla, eikä tilannetta käännetä siihen, että Kela käsittelisi myös osakesäästötilin sisäisiä kauppoja mielivaltaisesti.

Ylös