Opintolainan maksusuunnitelmasta

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Opintolainan maksusuunnitelmasta

Re: Opintolainan maksusuunnitelmasta

Kirjoittaja Kela | perintä » 23 Syys 2019, 12:42

Hei Dollface,

Kun opintolaina siirtyy pankista Kelaan perittäväksi, voi myös pienituloinen asiakas neuvotella maksusuunnitelmasta Kelan kanssa.

Maksusuunnitelmasta voidaan sopia, jos asiakkaalla ei ole muuta velkaa ulosotossa ja asiakas pystyy sitoutumaan velan määrään nähden riittävän suuren erän maksamiseen. Maksusuunnitelmasta neuvoteltaessa ei siis katsota mitään tiettyä tulorajaa. Kuten kirjoititkin, voi asiakas pystyä maksamaan riittävää maksuerää esimerkiksi säästöillä tai läheisten avustuksella.

Maksusuunnitelmaa sovittaessa asiakkaan taloudellinen tilanne pyritään huomioimaan, mutta maksusuunnitelmaa ei voida sopia liian pienellä maksuerällä. Jos asiakkaan maksuvara ei riitä tarpeeksi suuren maksuerän sopimiseksi, tulee opintolainavelka siirtymään ulosottoon. Silloin kun asiakkaalla on jo jotain muuta velkaa ulosotossa perittävänä, ei maksusuunnitelmasta voida sopia ja myös opintolaina tulee siirtymään ulosottoon.

Opintolainavelka vanhenee 15 vuoden kuluttua siitä päivästä, jona Kela on maksanut opintolainan pankille. Tämä aikaraja tulee ulosottokaaresta eikä tätä vanhentumisaikaa voida muuttaa. Kela ei tee sellaista osamaksusopimusta, jonka aikana velka ehtisi vanhentua.

Syysterveisin
Hilla | Kela perintä

Opintolainan maksusuunnitelmasta

Kirjoittaja Dollface » 21 Syys 2019, 00:22

Hei,

Minulla olisi muutama kysymys opintolainan takaisin perimisestä.

Jos pankki irtisanoo lainan sen takia, että velallinen ei pysty maksamaan sitä säännöllisesti, onko tosiaan niin että Kela ei tee velallisen kanssa maksusopimusta, jos velallinen on esimerkiksi työtön tai pienituloinen? Olen lukenut, että Kela ei tee maksusuunnitelmaa, jos tulot eivät ole riittävät. Eikö velallinen saa itse määritellä, pystyykö maksamaan jonkin summan? Esimerkiksi perheenjäsenien avustuksella, säästöillä tms? Meneekö velka tosiaan heti ulosottoon jos Kelan mielestä tulot eivät ole riittävät? Mikä on se raja, että Kela katsoo ettei ihminen voi tehdä maksusuunnitelmaa?

-Onko tuo Kelan 15 vuoden takaraja ehdoton? Jos on esimerkiksi yli 30 000 euron laina, eikö sen suuruutta oteta huomioon ja voida pidentää laina-aikaa niin, että kuukausittain maksettava summa ei olisi niin suuri?

Kiitos etukäteen.

Ylös