2020 muutos äitiysrahan laskentaan

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: 2020 muutos äitiysrahan laskentaan

Re: 2020 muutos äitiysrahan laskentaan

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 16 Touko 2019, 10:19

Tervehdys!

Kysymyksesi on hyvin ajankohtainen ja moni muukin sitä pohtii.

Ns. kolmen vuoden sääntö on edelleen mahdollista tämä lakimuutoksen jälkeen. Jos on vuonna 2019 alkanut vanhempainpäivärahakausi, jossa päiväraha on perustunut työtuloon, niin jos seuraavan lapsen laskettuaika on ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta, niin yhä päiväraha voi määräytyä tästä uudestakin lapsesta samoilla tuloilla, jos ne ovat paremmat kuin 12 kuukauden tarkastelujakson vuositulo. Ja myös jos äitiysrahakausi alkaa esimerkiksi vuonna 2020 ja vanhempainpäiväraha perustuu silloin vuosituloon, voidaan seuraavan lapsen perusteella maksettava vanhempainpäiväraha myöntää samoilla vuosituloilla, jos se on edullisempi kuin tarkastelujaksolta laskettu vuositulo.

Näitä uusia säännöksiä sovelletaan siis, jos ensimmäinen samasta lapsesta maksettava vanhempainpäivärahapäivä on 1.1.2020 tai sen jälkeen.Tällöin päiväraha määräytyy edeltävien 12 kuukauden vuositulojen perusteella. Vuosituloon lasketaan mukaan 12 kuukauden aikana maksetut palkkatulot ja tietyt etuudet esim. työttömyysetuus. Etuutta ei huomioida maksetun suuruisena, vaan sen perusteella määritellään laskennallinen tulo. Laskennallinen tulo vastaa sitä tuloa, jolla asiakas olisi saanut yhtä suuren päivärahaetuuden kuin hänen saamansa muu etuus on ollut.

Poikkeuksellisesti vanhempainpäiväraha voi hakijan hakemuksesta määräytyä etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella, jos asiakas on tarkastelujakson aikana esim. ollut pois työstä lapsen hoitamisen vuoksi. Edellytyksenä 3 kuukauden tulojen käyttämiselle on, että tulot ko. aikana neljällä kerrottuna ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tulot.

Kertun tietojen mukaan toukokuun aikana on tulossa kela.fi sivuille esimerkkejä, joista käy ilmi, miten vuositulo eri tilanteissa määräytyy. Kannattaa siis seurata sivujamme. :)

Toivottavasti näistä oli hieman apua!

Terkuin
Kela-Kerttu

Re: 2020 muutos äitiysrahan laskentaan

Kirjoittaja Vieras » 15 Touko 2019, 18:40

Mikäli uuden lapsen laskettu aika on ennen kuin nuorin lapsi täyttää 3v, saat äitiysrahan samojen tulojen mukaan kuin edellisetkin vanhempainpäivärahat.

2020 muutos äitiysrahan laskentaan

Kirjoittaja Kukka2019 » 15 Touko 2019, 16:50

Hei!

Huomasin sattumalta että 2020 äitiys/vanhempainpäivärahan laskentaperuste muuttuu aika radikaalisti.

Onko siis niin, että 6 kk:n säännön lisäksi pois jää MYÖS mahdollisuus hakea rahaa
samojen työtulojen perusteella kuin edellinen vanhempainpäiväraha, jos uuden lapsen laskettu aika on, ennen kuin edellinen lapsi täyttää 3 vuotta?

Eli jos olen hoitovapaalla vuoden ennen uuden lapsen laskettua aikaa niin seuraavan lapsen kohdalla äitiyspäiväraha ei enää perustu työtuloihini vaan edellisen 12 kk aikana saamani hoitorahan määrään?

Tai jos olen töissä 1.1.2020 alkaen 6 kk ennen uutta laskettua aikaa ja olin tätä ennen hoitovapaalla 6 kk, niin äitiyspäiväraha lasketaan silloinkin edeltävän 12 kk:n tuloihin perustuen (jotka on siis puolet pienemmät kuin edellisen äitiyspäivärahan perusteena käytetty työtulo)?

Voitteko selventää tätä ja jos muutos tosiaan on yllä kuvatun mukainen niin asiasta kannattaa pikimmiten uutisoida isoon ääneen, koska tulee muuten aika yllätyksenä näin iso muutos tuleville lapsen saajille. Kiitos!

Ylös