Äitiyspäiväraha 2020

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Äitiyspäiväraha 2020

Re: Äitiyspäiväraha 2020

Kirjoittaja Kela-Kerttu » 24 Touko 2019, 09:56

Hei heip!

Kerttu ei pysty näin ennakkoon varmaksi sanomaan miten juuri sinun päivärahasi määräytyy vuonna 2020 vaan asia tutkitaan aina hakemuksen perusteella. Kela.fi sivuille on piakkoin tulossa asiasta lisätietoa ja myös hyviä esimerkkejä eri tilanteista. Myös ohjeistusta tarkennetaan edelleen Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa koska lain voimaan tulemiseen on vielä aikaa.

Yleisesti ottaen vanhempainpäiväraha lasketaan 1.1.2020 alkaen vuositulon perusteella. Vuositulolla tarkoitetaan äitiysrahan alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 12 kalenterikuukauden tuloja. Tuloksi voidaan huomioida esim. palkkaa ja tiettyjä etuuksia (mm. työttömyysetuus). Poikkeuksellisesti etuus voi määräytyä etuusoikeuden alkamista edeltävää kalenterikuukautta edeltävien 3 kalenterikuukauden tulojen perusteella, jos hakija on 12 kalenterikuukauden tarkastelujakson aikana valmistunut ammattiin, muuttanut ulkomailta Suomeen, ollut pois työstä lapsen hoitamisen vuoksi tai ollut pois työstä asepalveluksessa tai siviilipalveluksessa olon vuoksi. Edellytyksenä 3 kuukauden tulojen käyttämiselle on, että tulot ko. aikana neljällä kerrottuna ovat vähintään 20 % suuremmat kuin 12 kuukauden tulot.

Kerroit, että edellinen lapsesi täyttää 3-vuotta ennen seuraavan lapsen laskettua aikaa, joten aiemmin käytettyä työtuloa ei voida käyttää päivärahasi perusteena.

Terkuin
Kela-Kerttu

Äitiyspäiväraha 2020

Kirjoittaja heip » 23 Touko 2019, 12:02

Hei!

Miten äitiyspäivärahani määräytyy 2020, kun olen laskettua aikaa edeltävinä 12kk ollut:
-3kk töissä
-5kk hoitovapaalla tehden samalla keikkaa
-2kk työtön
-2kk töissä

Edellinen lapsi ehtii juuri täyttää 3v ennen laskettua aikaa.

Ylös