Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 22 Touko 2019, 15:10

Hei TeiHanMa!

Ulkomaan opintotukea (opintorahaa, lainatakausta sekä asumislisää) voidaan myöntää kesäajalta vain siinä tilanteessa, jos opiskelija suorittaa silloin kesäopintoja. Muussa tilanteessa etuutta ei ole mahdollista saada.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja TeiHanMa » 22 Touko 2019, 09:31

Jos opiskelee ulkomailla ja saa asumistukea, niin saako sitä myös kesä-, heinä ja elokuulta?Koulu loppuu kesäkuussa, uusintatentit on heinäkuussa ja elokuun 26. päivä opiskelu taas alkaa.Saako ulkomailla opiskeleva kesäkuukausilta opintotukea?

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Touko 2019, 10:39

Hei

Opintotuen asumislisää voivat saada ulkomailla tai Ahvenanmaalla opiskelevat sekä Suomessa maksullisella kansanopistolinjalla opiskelevat. Opintotuen saajan vuositulot vaikuttavat sekä opintorahaan että edellä mainittuun asumislisään. Jos vuositulot ovat suuremmat kuin vuosituloraja, opiskelijan pitää perua tai palauttaa tukikuukausia, jolloin asia koskee molempia, opintorahaa ja asumislisää. Myös mahdollinen takaisinperintä kohdistuisi molempiin.

Opintotukea voi helpoiten perua tai palauttaa Kelan asiointipalvelussa. Opintotukikuukaudet näkyvät palvelussa selkeästi ja siellä on helppo valita sopiva määrä kuukausia. Jos teet asian vapaaehtoisena palautuksena, voit heti maksaa palautuksen verkkopankin kautta tai voit ottaa itsellesi palautuksen maksamisessa tarvittavat tiedot. Maksettava summa sisältää automaattisesti sekä opintorahan että asumislisän valitulta tai valituilta kuukausilta.

Jos perut etukäteen opintorahoja ja asumislisiä esim. tulevalta lukukaudelta, poistamme kyseisiltä kuukausilta myös opintolainat. Mutta jos teet perumisen sen jälkeen, kun lukukausi on jo alkanut ja kun olet sopinut lainan nostamisesta pankkisi kanssa, opintolainoja ei poisteta. Samoin käy myös palautuksissa. Jos olet jo nostanut lukukauden tai lukuvuoden opintolainat ja sen jälkeen palautat tukikuukausia, saat luonnollisesti pitää nostamasi opintolainat. Niitä ei tarvitse palauttaa.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Palautus » 18 Touko 2019, 10:36

Hei, asun ja opiskelen ulkomailla ja saan asumislisää 210e/kk vaikuttaako myös tähän vuosituloni, eli mikäli tienaan yli sallittavan summan niin peritäänkö myös asumislisä pois vai pelkästään opintoraha? Mikäli näin on ja haluan palauttaa tuet kuinka minun tulee toimia? Mikäli en näitä tukia saisi voinko kuitenkin saada valtiontakaman opintolainan?

Kiitos jo etukäteen tiedosta.

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 17 Touko 2019, 14:56

Hei Heissulivei ja Keudankasvatti!

Asumislisää ja asumistukea on mahdollista saada samanaikaisesti. Tilapäisen poissaolon ajalta yleistä asumistukea on mahdollista saada Suomeen jäävään asuntoon enintään kolme kuukautta muuttokuukauden jälkeen. Edellytyksenä on, että hakija vastaa asumismenoista myös poissaolon aikana. Tätä kolmen kuukauden sääntöä ei kuitenkaan ole, jos esimerkiksi puoliso jää asuntoon.

Oikeus tukeen tutkitaan, kun teet hakemuksen tai ilmoituksen poissaolosta.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Keudankasvatti » 16 Touko 2019, 08:40

Hei!

Olen syyskuussa lähdössä vaihtoon Saksaan (syyskuu-joulukuu), onko mahdollista saada asumistukea Suomen asuntoon samalla, kun saan asumislisää Saksaan?

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Heissulivei » 14 Touko 2019, 19:44

Lainaus: "Opintotuen asumislisä on osa opintotukea. Mikäli sinulla ei ole opintotukikuukausia käytettävissäsi, et voi saada asumislisääkään.

Yleistä asumistukea voidaan maksaa suomessa olevaan asuntoon."
----
Saako ylläolevassa tilanteessa Suomessa olevaan asuntoon yleisen asumistuen koko vaihto-opiskelun ajalta ( 5kk) vai vain 3kk:n ajalta?

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 14 Touko 2019, 14:45

Hei ihmettelija1!

Olet oikeutettu opintotukeen (opintoraha, asumislisä ja opintolainanvaltiontakaus) niiltä kuukausilta jolloin suoritat opintojasi. Voit hakea kesä ajalle opintotukea opintotuen muutosilmoituksella jos sinulla on esim. kesällä suoritetavia kursseja.

Lisää kesäajantuen hakemisesta: http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkil ... otuki-ny-4.

Kela maksaa opintotuen asumislisää ainoastaan ulkomailla opintoja suorittaville. Suomessa opiskelevilla saattaa olla oikeus yleiseen asumistukeen.
Yleistä asumistukea voidaan maksaa vain suomessa olevaan asuntoon.

Hei Anonymous3939!

Opintotuen asumislisä on osa opintotukea. Mikäli sinulla ei ole opintotukikuukausia käytettävissäsi, et voi saada asumislisääkään.

Yleistä asumistukea voidaan maksaa suomessa olevaan asuntoon.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja Anonymous3939 » 10 Touko 2019, 12:07

Hei,

Voinko saada opintotuen asumislisää tai yleistä asumistukea tilanteessa, jossa opintotukikuukauteni ovat loppu? Suoritan kuitenkin vaihto-opintoja ulkomailla, jotka tulevat osaksi tutkintoani kun siirryn maisterivaiheeseen (uudet tukikuukaudet tulee käyttöön)

Re: Ulkomailla opiskelevan asumistuki

Kirjoittaja ihmettelija1 » 09 Touko 2019, 15:31

Hei!

Opiskelen ja siis asun ulkomailla (Skotlannissa). Minulla on täällä vuokra-asunto, jonka vuokraa pitää siis maksaa myös kesän aikana jolloin en hämmästyksekseni saa mitään asumislisää/tukea. Ihmettelen nyt siis mihin tukiin olen oikeutettu kesän aikana? Olen myös utelias tietämään millä perusteella ulkomailla opiskelijat eivät ilmeisesti saa asumislisää kesän aikana, mutta Suomessa opiskelevat kuitenkin saavat? Kiitos jo etukäteen vastauksesta.

Ylös