Asumistuki kesällä

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Asumistuki kesällä

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 04 Kesä 2019, 14:22

Hei!

Nimimerkille huolestunut99:
Jos olet laittanut hakemuksen lähellä kuun vaihdetta, ei maksuestettä ole varmasti voitu enää laittaa. Kela lähettää etuuksien maksutiedot hyvissä ajoin pankeille.

Odota kun saat päätöksen asumistuesta niin siinä kerrotaan mahdollinen liikamaksu. Myöhemmin saat sitten takaisinperinnästä päätöksen, jos liikamaksua on tullut ja se peritään.

Nimimerkille Mietteita:
Sinun on mahdollista saada yleinen asumistuki enintään 3 kk, kun olet poissa asunnostasi. Sinulla tulee kuitenkin olla edelleen asumismenoja tähän asuntoon. Sinun tulee myös tarkistuttaa asumistuki, jos esim. tulot muuttuvat.

Ystävällisin terveisin
Niina | Kela opintotuki

Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Mietteita » 03 Kesä 2019, 15:49

Miten menee ku asun opiskelijan vuokra-asunnossa ja no en kesällä asu siinä niin pitääkö asumistuki palauttaa aina kesän aikana

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja huolestunut99 » 03 Kesä 2019, 14:43

Hei, lähetin tarkistushakemuksen, ja pyysin, ettei tukia makseta ennen kuin hakemus on käsitelty, mutta minulle maksettiin tänään kuitenkin tukea. Saan tässä kuussa eli 2000 euroa palkaa, joten en saa asumistukea. Miten hoidan takaisinmaksun kelalle?

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 03 Kesä 2019, 14:40

Hei

Jos asumistuen saajan tulot muuttuvat, hänen on ilmoitettava se Kelalle asumistuen tarkistushakemuksella valinnalla Tulojen muutos. Ilmoituksen voi tehdä työskentelyn alkamiskuukautta seuraavan kuukauden aikana, jos vasta myöhemmin on tiedossa työsuhteen kesto. Tulojen määrä ei ole asia, jota tarkistushakemuksessa kysytään, koska Kela selvittää palkkatulojen määrän kansallisesta tulorekisteristä. Hakijan tulot jatko -näytöllä kannattaa kuitenkin tehdä mahdollisimman hyvä arvio tulojen määrästä.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Mamma56 » 03 Kesä 2019, 13:38

Poikani työskentelee kesätöissä 0 - 40 tuntia/vko kuinka ilmoitetaan tulot Kelaan?
Ei ole mitään tietoa tulevista työtunneista ainoastaan seuraava viikko?

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 03 Kesä 2019, 13:13

Hei

Jos asumistuen hakijan/saajan tulot vaihtelevat, käytetään keskiarvotuloa. Keskiarvotulossa pyritään arvioimaan tulot tulevalta 12 kuukaudelta, jotka tulot jaetaan sitten 12:lla, jotta saadaan kuukausitulo.

Asumistuki myönnetään yleensä toistaiseksi voimassaololla, mutta käytännössä määräytymisperusteet arvioidaan 12 kuukaudeksi. Ja perusteet selvitetään vuoden kuluttua uudelleen vuositarkistuksessa.

Jos asumistuen hakijalla on määräaikainen vuokrasopimus, jonka voimassaoloaika päättyy ennen vuositarkistusajankohtaa (on siis voimassa alle 12 kuukautta), asumistuki myönnetään määräaikaisen vuokrasopimuksen ajalle, mutta keskiarvotulot lasketaan silti 12 kuukaudelta. Tämä on perusteltua siksi, että asumistuen oletetaan jatkuvan tämän jälkeenkin joko samassa tai uudessa asunnossa.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja RiittaP » 31 Touko 2019, 12:36

Nämä termit eivät ole kaikille tuttuja, eivät minullekaan kun tavasin lapseni saamaa asumistukipäätöstä. Keskiarvotulo tarkoittaa ilmeisesti sitä, että lasketaan koko vuoden tulot ja niiden perusteella keskiarvotulo, jonka mukaan asumistuki määräytyy. Oman lapsen kohdalla tämä tarkoitti sitä, että vaikka vuokrasopimus on vain 30.8. asti, niin silti Kela arvioi tulevia tuloja vuoden ajalta, myös niitä tuloja joita ehkä mahdollisesti saattaa tulla sen jälkeen kun vuokrasopimusta ei enää ole. Tämä tuntui hieman oudolta, mutta toisaalta tämä johti myös siihen, että kesänaikaiset kokopäivätyön tulot jakautuvat tasaisemmin pitkin vuotta, eikä asumistukea peruttu kesän ajalta kokonaan.

Alkuperäisen kysyjän tilanteessa ilmeisesti lasketaan keskiarvotulot jotenkin tähän tapaan: (opintotuki x 9 + kesätyöpalkka x 3) / 12 josta saadaan vuoden keskiarvotulo, jonka mukaan asumistuki määräytyy. Ei siis tarvitse hätääntyä, että asumistuki jäisi kokonaan kahdelta kuukaudelta pois.

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 28 Touko 2019, 10:55

Hei Juu1!

Kuten edellä on kerrottu, sinulle huomioidaan keskiarvotulo, jos kesätyösi päättyy elokuun lopussa. Silloin ei ole merkitystä sillä, kestääkö työsuhteesi 30.8 vai 31.8 asti.

Ystävällisesti
Maarit | Kela opintotuki

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Juu1 » 24 Touko 2019, 17:02

Onko mitään mahdollisuutta sopia asiaa tapauskohtaisesti vai onko homma ehdoton työsopimuksen ollessa voimassa juurikin tuon yhden päivän liikaa?

Re: Asumistuki kesällä

Kirjoittaja Kela | opintotuki » 24 Touko 2019, 13:56

Hei Juu1!

Mikäli tulojen muutos tapahtuu 1.6, lähdetään asumistuki tarkistamaan 1.7.

Tulot huomioidaan joko jatkuvina tai keskiarvotuloina riippuen siitä, jatkuvatko tulot samoina kolme kuukautta tarkistusajankohdasta alkaen. Mikäli kesätyösi päättyy viimeistään 29.9., tulot lasketaan keskiarvotuloina. Jos työ kuitenkin päättyy 30.9 tai sitä myöhemmin, lasketaan tulo jatkuvana. Ei siis ole tilanteessasi merkitystä päättyykö työsi 30.8 vai 31.8.

Tarkemmin asumistuen tilanne tarkistetaan hakemuksella.

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki

Ylös