Sprycel lääkevaihto

Lähetä vastaus


Tämän kysymyksen tarkoitus on estää roskapostitusta foorumille.

BBCode on Käytössä
[img] on poissa käytöstä
[flash] on poissa käytöstä
[url] on käytössä
Hymiöt ovat poissa käytöstä

Otsikko
   

Laajenna näkymää Otsikko: Sprycel lääkevaihto

Re: Sprycel lääkevaihto

Kirjoittaja Kela | sairausetuudet » 22 Loka 2019, 14:39

Hei Hannu 61!

Yleensä lääkkeiden korvaaminen edellyttää, että apteekki on vaihtanut lääkemääräyksellä määrätyn lääkevalmisteen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen luettelon mukaiseen vaihtokelpoiseen lääkevalmisteeseen, joka on hinnaltaan halvin tai jonka hinnan ero halvimpaan on enintään on enintään 0,50 euroa (Lääkelaki 57 b §). Vaihtoa ei kuitenkaan suoriteta, jos lääkkeen määrääjä tai ostaja on kieltänyt vaihdon.

Koska kyseisen valmisteen kohdalla lukee "kroonisen myelooisen leukemian hoidossa ei lääkevaihtoa", ei lääkevaihtoa tulisi tehdä. Neuvoisin sinua keskustelemaan asiasta lääkärisi kanssa. Kannattaa asia ottaa puheeksi myös apteekissa asioidessasi siellä.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela sairausetuudet

Sprycel lääkevaihto

Kirjoittaja Hannu 61 » 21 Loka 2019, 22:25

Sairastan kroonista myelooista leukemiaa. Lääkäri on määrännyt minulle 2. linjan lääkkeeksi tuotteen Sprycel, mikä on alkuperäislääke. Aloitin lääkkeen käytön tammikuussa 2019. Toukokuussa 2019 alkuperäislääkkeen patentit raukesivat ja markkinoille tuli rinnakkaislääkkeitä. Apteekki vaihtoikin alkuperäislääkkeen rinnakkaislääkkeeksi tuolloin. Nyt on alkanut ilmetä erilaisia haittavaikutuksia, kuten yskää, hengenahdistusta, nesteen kertymistä keuhkoihin, yms. Kun tutkin KELA:n lääkehakua, siellä lukee alkuperäislääkkeen kohdalla SPRYCEL (KROONISEN MYELOOISEN LEUKEMIAN HOIDOSSA EI LÄÄKEVAIHTOA). Kysymys kuuluu, että onko apteekki vaihtanut alkuperäislääkkeen virheellisesti rinnakkaisvalmisteeseen, jos vaihto on KELA:n lääkeluettelossa kielletty? Koska tämä lääke on hyvin toiminut KML:n hoidossa, en haluaisi siitä luopua enkä varsinkaan silloin jos rinnakkaisvalmiste aiheuttaa mainittuja haittavaikutuksia mutta alkuperäisvalmiste ei niitä mahdollisesti aiheuttaisi.

Ylös