Opinto tuen valvonta vuonna (2020-2021)

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Musaopiskelija

Opinto tuen valvonta vuonna (2020-2021)

Lukematon viesti Kirjoittaja Musaopiskelija » 19 Huhti 2021, 14:36

Hei! Olen ensimmäisen vuoden korkeakoulu opiskelija ja koska
koronan takia elämme epäselkeää
aikaa haluan tietää miten opintojen
edistymisen valvonta toimii tällä hetkellä?

Olen ymmärtänyt että jokaista tukikuukautta kohti on saatava 5 opintopistettä. Mikäli opintotukea
nostaa 9 kuukaudelta täytyy siis saada
45 opintopistettä. Eli 9 kertaa 5 on 45 opintopistettä.

Viime vuonna tukikuukausien valvonnasta otettiin pois 2 kuukautta minkä jälkeen valvonta koski 7 tukikuukautta vaikka tukea sai 9 kuukaudelle. Eli 9 kuukauden opintotuen eteen tuli saada 35 opintopistettä. 7 kertaa 5 on 35 opintopistettä. Onko vaatimus edelleen sama eli pitääkö saada 35 opintopistettä 9 kuukautta kohti vai 45 opintopistettä kuten tavallisesti ilman koronaa?

Toinen kysymys on voiko opintojen edistymisen valvontaa vähentää palauttamalla opintotukea ja voiko
tuen saada takaisin myöhemmin?

Kolmas kysymys. Mikäli selvityskirje tulee onko korkeakoulun huono tietoliikenne tai korona perustelu opintojen vähäiselle edistymiselle? Voiko selityksen antaa muulla tavoin kuin sähköisesti esim konttorilla tai puhelimitse?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:34975
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opinto tuen valvonta vuonna (2020-2021)

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 20 Huhti 2021, 09:05

Hei Musaopiskelija!

Edistymisen seurantaan lukuvuodelle 2020 – 2021 ei ole tehty opintotukiasetuksen muutosta, jossa käytetyistä tukikuukausista vähennettäisiin 2 tukikuukautta. Kela tiedottaa asiasta, jos muutoksia opintotukiasetukseen tulee.

Korkeakouluopiskelijoiden opintojen edistymisen seuranta tehdään vuosittain lokakuussa. Edistymisen seuranta koskee koko edeltävää lukuvuotta (1.8.–31.7.), eikä yksittäisten kuukausien opintoja valvota. Opintosi ovat edistyneet riittävästi, jos olet edeltävän lukuvuoden aikana suorittanut opintoja keskimäärin vähintään 5,0 opintopistettä tukikuukautta kohti.

Jos et ole suorittanut tukikuukautta kohti vähintään 5 opintopistettä edeltävänä lukuvuotena, niin voit kuitenkin edelleen saada opintotukea, jos olet koko opiskeluaikana suorittanut opintoja vähintään 5 opintopistettä tukikuukautta kohti. Sinun on kuitenkin pitänyt suorittaa edeltävänä lukuvuotena vähintään 20 opintopistettä (vähimmäissuoritusvaatimus). www.kela.fi/opintojen-edistyminen-korkeakouluopinnot.

Opintotukea voi palauttaa vapaaehtoisesti esimerkiksi silloin, jos opiskelija haluaa korottaa vuositulorajaa tai alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrää. Kun tukea palauttaa ajallaan, niin opiskelija saa palautetut tukikuukaudet uudelleen käyttöön.
www.kela.fi/opintotuki-peruminen-ja-palauttaminen.

Jos opiskelija haluaa korottaa vuositulojaa, niin v. 2020 tukikuukausia tulee palauttaa viimeistään 30.4.2021 mennessä. Jos haluat alentaa korkeakouluopintojen edistymisen seurannassa huomioon otettavien tukikuukausien määrä:

• Palauta syyslukukauden tuki seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Esimerkiksi syyslukukauden 2020 tuki on palautettava viimeistään 30.4.2021.

• Palauta kevätlukukauden tuki saman vuoden 11.9. mennessä. Esimerkiksi kevätlukukauden 2021 tuki on palautettava viimeistään 11.9.2021.

Jos saat selvityspyynnön opintojen edistymisestä, niin siihen voi vastata OmaKelassa olevalla verkkolomakkeella. Toinen vaihtoehto on käyttää selvityspyynnön liitteenä olevaa lomaketta (Vastaus opintojen edistymisen seurannan selvityspyyntöön OT 28L). Voit postittaa lomakkeen Kelaan tai tuoda sen esimerkiksi Kelan palvelupisteen postilaatikkoon.

Kerro selvityksessä, että mitkä seikat ovat vaikuttaneet opintoihisi. Jos sinulla ei ole ollut riittävästi opintosuorituksia koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi, niin kerro miten poikkeustilanne vaikutti opintoihisi. Asia tutkitaan sitten tarkemmin annettujen selvitysten perusteella. www.kela.fi/edistyminen-vastaaminen.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi