opintoraha /vanhempien omistama asunto?

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28139
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: opintoraha /vanhempien omistama asunto?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 10 Syys 2019, 09:39

Hei Buconero!

Kun vanhempi asuu samassa kiinteistössä, niin silloin katsotaan opintotuessa vanhemman kanssa asuvaksi. Sillä kuka kiinteistön omistaa ei ole merkitystä.

Ystävällisin terveisin
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
Buconero
Viestit:2
Liittynyt: 09 Syys 2019, 15:31

Re: opintoraha /vanhempien omistama asunto?

Lukematon viesti Kirjoittaja Buconero » 11 Syys 2019, 10:24

Hei Hanna !
Olisiko nyt kuitenkin niin, että tässä tapauksessa lakia olisi tulkittu sen tarkoituksen vastaisesti ? Itse laissa tai sen esitöissä ei ole tarkemmin avattu käsitettä ”vanhempien luona asuminen”, eikä näistä lähteistä löydy ohjausta miten käsitettä tulisi tulkita. Lain sanamuodon mukainen tulkinta on selvä, lakia tulee noudattaa jos opiskelija asuu vanhempiensa luona. Lain seuraamuskin on tällöin selvä, opintorahaa tässä tapauksessa ”leikataan”. Syynä voi olla vain lainlaatijan yleisen elämänkokemuksen mukainen näkemys siitä, että vanhempien luona asuminen tuottaa opiskelijalle taloudellista etua ja hyötyä siinä määrin, että katsotaan oikeaksi vähentää opintorahaetuutta.

Onko tämä lainkohta lainkaan sovellettavissa tapaukseen, jossa vanhempi asuukin vastikkeetta opiskelijan luona tämän omistaman kiinteistön sivuasunnossa tuottamalla taloudellisen hyödyn sijaan kuluja opiskelijalle. Sanamuodon mukainen suppea tulkinta ei anna tähän oikeutta. Enkä myöskään löydä laista mainintaa, jossa Kelalle annetaan valtuudet tulkita lakia laajentavasti siten kuin nyt on tehty.

Pyytäisinkin nyt Kelalta tarkempia perusteluja sekä viittausta lakiin tai oikeuskäytäntöön, joista ilmenee miten ja miksi Kela on laista johtanut tuon argumentin ”katsotaan opintotuessa vanhemman kanssa asuvaksi”.

Ystävällisesti Buconero

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:28139
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: opintoraha /vanhempien omistama asunto?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Syys 2019, 10:38

Hei Buconero!

Tällä palstalla neuvomme etuusasioissa voimassa olevien ohjeistuksien mukaisesti. Jos päätöksen perusteisiin ei ole tyytyväinen, niin päätöksestä voi tehdä valituksen, jolloin asiaa lähdetään selvittämään tarkemmin tapauskohtaisesti.
www.kela.fi/paatoksesta-valittaminen

Halutessasi voit myös jättää asiasta palautetta esimerkiksi Kelan sivujen kautta:
www.kela.fi/palaute

Ystävällisin terveisin
Aki | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi