Opintotuen peruminen/palauttaminen

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
tyoopiskelija

Opintotuen peruminen/palauttaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja tyoopiskelija » 04 Syys 2017, 20:55

Moikka!
Olen nostanut normaalisti 9 tukikuukautta, mutta nyt tämän vuoden aikana vuositulorajani paukkuu tämän yli. Miten siis menee tukien palauttaminen/peruminen? Koska tulot mennyt yli tämän vuoden puolella, pitääkö tuki palauttaa/perua syksyn aikana? Ja jos peruu tukea, menettääkä silloin lainan sekä asumistuen? Mutta entä jos tukea palauttaa, pitääkö myös palauttaa lainojen ja asumistukien osuus?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:29229
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintotuen peruminen/palauttaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Syys 2017, 09:22

Hei!

Sinulla onkin hyviä kysymyksiä.

Voit etukäteen peruuttaa tulevia opintotukia tai vapaaehtoisesti palauttaa tämän vuoden opintotukea helpoiten verkossa asiointipalvelun kautta. Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen OT 16 ja postittaa tai palauttaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.
Tukea ei ole pakko palauttaa tältä vuodelta vielä syksyn aikana, vaan voit palauttaa sitä vapaaehtoisesti vielä ensi vuoden toukokuun loppuun saakka.

Kun perut opintotukea, myös oikeus lainatakaukseen peruuntuu samalta ajalta.
Jos kuitenkin olet ehtinyt nostaa esim. syyslukukauden opintolainan, sinun ei tarvitse palauttaa sitä, vaikka peruisit tukea myöhemmin samalta ajalta. Nostetuille lainoille valtiontakaus on edelleen voimassa.

Sinun tulisi tarkistuttaa yleinen asumistuki tulojen muutoksen vuoksi, jos tulosi nousee vähintään kolmen kuukauden aikana 400 e/kk tai pienenee 200 e/kk edellisen päätöksen tuloihisi verrattuna.

Kela.fi sivuilta löydät selkeät ohjeet opintotuen perumiselle tai palauttamiselle http://www.kela.fi/opintotuki-peruminen ... auttaminen

Syyskuisin terveisin Merja | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi