Tutkinnon vaihtaminen ja tulojen vaikutus

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja teroterava 08 Tammi 2019, 14:36
Hei!

Opiskelin yliopistossa ja valmistuin huhtikuussa 2018 kandidaatiksi. Syksyllä 2018 aloitin toisen tutkinnon ammattikorkeakoulussa. Nostin yliopisto-opinnoista tammi-huhtikuun opintotuen ja opintotuki lakkautettiin huhtikuun loppuun. Ammattikorkeakoulu opintoihin en vielä ole hakenut opintotukea, mutta ajattelin hakea nyt keväällä 2019.

Tuleeko minun maksaa yliopiston opintotukia takaisin, sillä tuloni olivat huhtikuun loppuun mennessä n. 5000€? Lasketaanko tuloraja 667€/tukikuukausi + 1990€/tueton kuukausi? Riittäisikö minulla palauttaa siis kaksi kuukautta, jolloin tuloraja olisi 2 x 667€ + 2 x 1990€ = 5314€?

Vaikuttaako uuden tutkinnon aloittaminen ja mahdollinen uusi opintotuki hakemus palautettaviin tukiin?

Ilmeisesti saan käyttööni ensimmäisestä tutkinnosta jäljellä olevat tukikuukaudet uuteen tutkintoon käytettäväksi?
Kirjoittaja Kela | opintotuki 10 Tammi 2019, 12:42
Hei teroterava!

Ensin sinun tulee verrata tulojasi koko vuoden tulorajoihin. Jos ne eivät ylity, ei sinulle tule tulovalvonnan kirjettä. Silloin ei ole väliä mihin aikaan vuotta tulot on saatu. Kun olet nostanut tukea 4 kuukautta, vuosituloraja on 18 588.

Jos vuosituloraja ylittyy, voit laskea opiskeluajan tulorajan kertomallasi kaavalla ja verrata vastaavan ajan tuloja siihen. Sinut katsotaan opiskelijaksi ajalla tammikuu-huhtikuu ja syyskuu-joulukuu. Valmistumisen ja uusien opintojen aloittamisen välinen aika on opintojen ulkopuolista aikaa. Jos kandiopintojen jälkeen olet jatkanut maisteri opintoja ennen kuin siirryit ammattikorkeakouluun, sinut katsotaan koko vuoden opiskelijaksi.

Voit saada kaikkiin korkeakouluopintoihin yhteensä enintään 54 tukikuukautta, kun olet jo valmistunut ja opiskelet toista tutkintoa. Kun vähennät enimmäismäärästä tähän mennessä käyttämäsi tukikuukaudet, saat selville jäljellä olevien tukikuukausiesi määrän.

Ystävällisin terveisin
Eveliina | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa