Opintotuki, lainantakaus ja opintokuukaudet

Valvoja: Kela | opintotuki

Kirjoittaja WRIQ 16 Touko 2019, 12:31
Hei!

Opiskelen tällä hetkellä ulkomailla ammattikorkeakoulussa. Minulle on myönnetty opintotuki, ja tukikuukauteni riittävät täksi ja ensi vuodeksi. Sen jälkeen tukikuukaudet loppuvat, koska niitä on kulunut parin muun tutkinnon ykkösvuoteen kahden viime vuoden aikana.

Onko opintolainan takaus sidottu opintotukeen, joten voinko saada opintolainaa vielä senkin jälkeen kun opintotukeni loppuu? Olen lainaa nostanut vasta kahden vuoden ajalta.

Ja lisäksi, jos lainantakaus loppuu kun tukikuukaudet loppuvat, voinko saada esimerkiksi toimeentulotukea asuessani ulkomailla. Ikää siis opintotuen loppuessa 25 ja tässä tutkinnoissa olen edistynyt vaaditulla tahdilla.
Kirjoittaja Kela | opintotuki 17 Touko 2019, 14:59
Hei WRIQ!

Opintolainan valtiontakaus on ns. sidottuna opintotuen tukikuukausiin, joten kun olet käyttänyt kaikki tukikuukaudet, et harmillisesti voi enää opintolainaa saada.

Myöskään muita Kelan etuuksia ei ole mahdollista tilanteessasi saada. Ulkomailla opiskelevan on mahdollista saada vain ulkomaan opintotukea ja kun sen oikeus päättyy, on opiskelijan keksittävä jokin muu rahoitus opintojen loppuajalle.

Toivottavasti jokin muu rahoitus onnistuu ja saat suoritettua tutkintosi loppuun! :)

Ystävällisin terveisin
Taru | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Jasminnsku 17 Touko 2019, 15:24
Hei,

minulla on maisteriopintoihin jäljellä 13 tukikuukautta. Jos esim. esimmäisenä vuonna nostan tukea 9 kuukautta ja toisena vuonna loput 4 kuukautta syyskuu-joulukuu, saanko myös toisena opintovuonna opintolainaa? Saisiko sitä vain syksylle vaiko myös tammikuussa?

Tai jos toisena opintovuonna nostan opintukea vaikka syyskuussa, lokakuussa, tammikuussa ja helmikuussa, saano nostettua lainaa sekä syys/elokuussa että tammikuussa?

Kiitos paljon avusta.
Kirjoittaja Kela | opintotuki 20 Touko 2019, 08:10
Hei

Saat lainatakauksen eli mahdollisuuden nostaa opintolainaa niille samoille kuukausille, joille saat opintorahaa. Jos haet opintotuen ensi lukuvuonna 4 kuukaudelle, saat myös opintolainat 4 kuukaudelle. Nosto aikaa niille on koko lukuvuosi.

Kun käytät opintotukikuukautesi loppuun seuraavana lukuvuotena, opintolainojesi viimeinen nostopäivä on viimeisen opintotukikuukautesi viimeinen päivä. Kun mahdollisuus saada opintotukea loppuu, loppuu myös mahdollisuus opintolainaan. Jos sinulla ei silloin ole muita tuloja, on mahdollista, että saat Kelasta toimeentulotukea.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela | opintotuki 21 Touko 2019, 11:03
Hei Lakka!

Lainantakaus edellyttää myös opintorahan hakemista. Mikäli halusit nostaa vain opintolainaa, niin voit lainan noston jälkeen perua tai palauttaa opintorahan, jolloin säästät myös tukikuukauden myöhempää käyttöä varten.

Ystävällisesti
Hanna | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Lakka 21 Touko 2019, 12:39
Hei,
kiitos nopeasta vastauksestanne!
Minun opiskelu kestää vielä 2 vuotta. Pystynko nostamaan heti koko opintolainan kerralla? Vai pitääkö nostaa aina lukukausittain?

Ajattelen ilmoittautua poissaolevaksi ensi syksyllä. Miten se vaikuttaa opintolainaan? Pitääkö hakea sitten muutoksen opintolainan päätökseen?

Kiittäen jo etukäteen!
Lakka
Kirjoittaja Kela | opintotuki 21 Touko 2019, 15:00
Hei Lakka!

Voit nostaa opintolainan lukuvuoden aikana yleensä kahdessa erässä; syyslukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.8. ja kevätlukukauden lainaerän nosto aikaisintaan 1.1. Opintotukipäätöksessä kerrotaan opintolainan nostoerät ja niiden ensimmäiset ja viimeiset nostopäivät.

Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. Jos et syksyllä ole oikeutettu opintorahaan/aikuiskoulutustukeen, et myöskään voi saada opintolainaa.

Ystävällisesti
Maarit | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi
Vastaa