Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
human

Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja human » 10 Marras 2019, 23:34

Hei,

Olen ensi vuoden alussa palaamassa suomeen työskenneltyäni EU:n alueella useamman vuoden. Tavoitteenani on oman työllistymiseni parantaminen suomessa alaa vaihtamalla. Olen jo saanut opiskelupaikan kahden vuoden pituiseen maisterin tutkinnon opinto-ohjelmaan joka sopii tähän tarkoitukseen. Sen tiedän että etuuksia voin hakea vasta ollessani suomessa ja kun olen saanut takaisin oikeuden suomen sosiaaliturvaan, mutta se mitä minun kannattaa hakea, mitä voin hakea ja kenties missä järjestyksessä on hieman epäselvää.

Voinko hakea työttömyysetuuksia tässä tilanteessa opiskeluun, jossa minulla on jo opiskelupaikka ja olen jo tänä syksynä suorittanut etänä vähäisen määrän opintoihin liittyviä toimia ja aloittaisin täysipäiväset opinnot heti suomeen palattuani? TE-toimiston informaation perusteella tämä ei olisi mahdollista, koska ratkaisu tuesta pitää olla tehty ennen opiskeluiden aloittamista.

Se miksi hakisin työttömyysetuutta opiskeluun on koska opintotukikuukauteni ovat luultavasti käytetty loppuun jo aiemmissa opinnoissa, mutta en voinut tarkistaa tätä kelan palveluissa. Seuraava kysymykseni onkin tästä aiheesta: onko opintoihin mahdollista saada lainantakausta vaikka opintotukikuukaudet on käytetty loppuun? Kelan sivuilta löytyvä lause "Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea." antaa ymmärtää että lainantakaus ei olisi mahdollista ilman että opintoraha on myönnetty.

Kiitos paljon avusta!

Kysymys siirretty Kansainväliset asiat -palstalta.

Avatar
Viulu

Re: Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Viulu » 11 Marras 2019, 05:11

Olet tulkinnut aivan oikein eli työttömyysetuudella et voi opiskella etkä voi saada opintolainaa, jos et saa opintorahaa. Kannattaa siis säästää nykyisistä tuloistasi.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31912
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 11 Marras 2019, 12:38

Hei Viulu!

TE-toimisto päättää, voidaanko opintojen ajalle maksaa työttömyysetuutta. TE-toimiston verkkosivujen mukaan "opiskelusta on pääsääntöisesti sovittava oman TE-toimiston kanssa aina ennen koulutuksen alkamista" ja "opiskelusta on mahdollista sopia koulutuksen alkamisen jälkeen, jos opinnot on aloitettu työsuhteen aikana". Sinun tulee siis olla yhteydessä TE-toimistoon asian selvittämiseksi.

Opintolainan valtiontakaus voidaan myöntää vain, jos saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea. Pelkkää opintolainan takausta ei siis voida myöntää.

Ystävällisin terveisin
Else | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi

Avatar
human

Re: Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja human » 11 Marras 2019, 21:00

Kiitos vastauksessa Else! Otan siis yhteyttä TE-toimistoon tämän asian selvittämikseksi. Minulla on myös uusi kysymys: onko mitään keinoa tarkistaa käyttämäni opintotukikuukaudet vai onko minun haettava opintorahaa jotta tämä selviää? Kelan asiointipalvelussa käyttämäni kuukaudet eivät näkyneet koska en ole saanut opintotukea pitkään aikaan.

Viulu, olet aivan oikeassa: ilman tukevia säästöjä en olisi moiseen elämänmuutokseen uskaltanut lähteäkkään. Tuet ovat kuitenkin olemassa että niitä käytetään oikeisiin tarkoituksiin, jonka takia lähdin selvittämään oikeuttani niihin.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31912
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Paluumuuttajana Suomeen opiskelemaan

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 13 Marras 2019, 08:33

Hei human!

Ole yhteydessä Kelaan henkilökohtaista kanavaa pitkin, esim. puhelinpalveluun tai asiointipalvelun viesti- toiminnolla. Tiedoistasi voidaan tarkastaa käyttämiesi tukikuukausien määrä.

Terveisin
Riikka | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi