Opintolainaa ilman opintotukea?

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Pupupulassa

Opintolainaa ilman opintotukea?

Lukematon viesti Kirjoittaja Pupupulassa » 03 Huhti 2020, 16:08

Hei, kysymykseni koskisi opintolainaa. Olen saanut tähän asti kuntoutustukea opintotuen sijaan, mutta tuki päättyy toukokuussa. Koronatilanteen takia ammatillisiin opintoihini lukeutuva työharjoittelu ei välttämättä toteudukaan nyt kesällä, joten mietin onko minun mahdollista hakea opintotukea toukokuussa, kun aiempi tuki päättyy, vai vasta kesäkuussa? Pystytäänkö opintotuki myöntämään tuolloin? Haluaisin nimenomaan lainatakauksen saada (opintoni jatkuvat joulukuuhun 2020) ja nostaa kevätlukukauden lainan vielä kun on mahdollista eli ymmärtääkseni ennen 31.7. Onko lainatakausta siis mahdollista saada vaikka tukiraha itsessään evättäisiin kesäkuulta vai pitäisikö harkita opintoja kesäkuulle, mikäli lainatakaus on mahdollista myöntää vain hyväksytyn opintotuen yhteydessä?

En ole aivan varma siitä miten homma tilanteessani toimii, mutta vastauksia kaipaisin kipeästi kesän epävarman tilanteen takia.

Avatar
Vieras

Re: Opintolainaa ilman opintotukea?

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 03 Huhti 2020, 16:30

Opintolainaa ei voi saada ilman opintorahaa.

Vaikka et saa opintorahaa, voit kuitenkin saada lainatakauksen seuraavissa tilanteissa:

- Olet 18–19-vuotias, asut vanhempasi luona, opiskelet toisen asteen oppilaitoksessa etkä voi saada opintorahaa vanhempiesi tulojen vuoksi. Voit kuitenkin saada lainatakauksen.

- Jos olet alle 17-vuotias ja asut vanhempasi luona, et voi saada lainatakausta.

- Olet alle 17-vuotias, et asu vanhempasi luona etkä voi saada muuta opintorahaa, koska sinusta maksetaan lapsilisää. Voit saada lainatakauksen, jos vanhempiesi tulot ovat yhteensä alle 64 400 euroa vuodessa.

- Kun suoritat Maanpuolustuskorkeakoulussa sotatieteiden kandidaatin tutkintoa tai kun suoritat Raja- ja merivartiokoulussa rajavartijan yksiosaista peruskurssia tai kaksiosaisen peruskurssin 1. osaa, voit saada lainatakauksen, mutta et voi saada opintorahaa, koska saat oppilaitokseltasi opintojen ajalta maksettavaa päivärahaa. Muissa tilanteissa voit saada lainatakauksen vain, jos saat opintorahaa tai aikuiskoulutustukea.

Avatar
Pupupulassa

Re: Opintolainaa ilman opintotukea?

Lukematon viesti Kirjoittaja Pupupulassa » 03 Huhti 2020, 16:39

Tämä oli jo itselleni selvää, mutta kiitos kuitenkin. Lähinnä sitä tässä haen, että onko tuota opintotukea ja näin ollen lainatakausta mahdollista hakea samassa kuussa jossa toinen tuki on juuri päättynyt? En tähän löytänyt sivuilta vastausta valitettavasti. Samalle kuulle maksun saaminen ei tuntunut todennäköiseltä, mutta toivoisin jotain selvyyttä siihen löytyvän missä välissä minun tilanteessani lainan hakeminen on mahdollista alun alkujaankaan.

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:32324
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainaa ilman opintotukea?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Huhti 2020, 08:04

Hei

Kuntoutusraha samaan koulutukseen estää opintotuen ja siten myös opintolainan saamisen. Kun kuntoutusrahan saaminen loppuu, opintotuki voidaan myöntää sen kuukauden alusta alkaen, jossa on vähintään 18 kalenteripäivää opintotukeen oikeuttavaa aikaa. Jos kuntoutusrahan viimeinen päivä on esimerkiksi toukokuun 13. päivä tai aikaisempi, voit saada opintotuen toukokuun alusta alkaen.

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi