Kesäopintotuki ja opintolaina

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
opiskelija13579

Kesäopintotuki ja opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja opiskelija13579 » 04 Huhti 2020, 17:59

Hei!

Katselin Kelan sivuja, ja ymmärsin niin, että opintotukikuukausien maksimimäärä on 48 kk, jos valmistuu viidessä vuodessa, eli opintotukikuukausia on tavallaan kolme ylimääräistä. Tarkoittaako tämä siis sitä, että minulla on "varaa" nostaa kesäopintotukea vain yksi kesä viidestä (kuluttaisin siis 3 opintotukikuukautta), jos haluan, että opintotukikuukaudet riittävät valmistumiseen saakka? Oletetaan siis tässä, että valmistun 5 vuodessa.

Toinen kysymykseni liittyy opintolainaan. Eihän kesäopintotuen nostaminen vaikuta mitenkään mahdolliseen opintolainahyvitykseen valmistumisen jälkeen, koska silloin opiskelen 12kk tänä vuonna? Näin aiheesta jonkin artikkelin Uudessa suomessa, jonka takia huolestuin asiasta. Oletan, että opintorahan nostaminen kesällä ei vaikuta opintolainaan tai opintolainahyvitykseen, onko näin?

Kiitos!

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:31490
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Kesäopintotuki ja opintolaina

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 06 Huhti 2020, 08:35

Hei

Jos opiskelija nostaa opintotukea 9 kuukaudelta lukuvuodessa, 3 tukikuukauden "jousto" mahdollistaa tosiaankin kesätuen nostamisen yhtenä kesänä.

Käytännössä opiskelija saa täysin itse päättää, mihin tahtiin hän käyttää tutkintokohtaisen enimmäistukiaikansa. Tukea voi nostaa vaikka 1 kuukausi lukuvuodessa tai 12 kuukautta lukuvuodessa. Ja tukikuukaudet loppuvat, kun loppuvat.

Luonnollisesti pitää myös muistaa opintosuoritusvaatimukset, tulorajat ja vaikkapa myös opintolainahyvityksen säännöt.

Opintolainahyvityksen saamisessa olennaisinta on opiskeluaika, jossa tutkinto suoritetaan. On tärkeää ymmärtää, että hyvitykseen oikeuttava aika alkaa kulua ensimmäisen korkeakouluopiskelupaikan saamisesta.

Opintolainahyvityksessä on enimmäismäärä, joka riippuu suoritettavan tutkinnon laajuudesta. Tämä enimmäismäärä liittyy siihen, mikä on nostetun opintolainan enimmäismäärä. Sillä ei ole merkitystä, millä tavoin ja minä kuukausina opintolainaa on nostettu. Olennaista on, paljonko opiskelijalla on korkeakouluopintojen aikana nostettua opintolainaa tutkinnon suorittamislukukauden viimeisenä päivänä (31.7. tai 31.12.).

Katso opintolainahyvityksen enimmäismäärät:
https://www.kela.fi/opintolainahyvitys- ... maksaminen

Ystävällisin terveisin
Ilpo | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi