Opintolainan palauttaminen

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
Lainan tarpeessa

Opintolainan palauttaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Lainan tarpeessa » 09 Huhti 2021, 11:35

Hei,

Tällä hetkellä taloudellinen tilanteeni on sellainen, että pohdin opintolainan nostamista. Loppuvuodesta tuloni kuitenkin tulevat nousemaan, minkä vuoksi todennäköisesti joudun palauttamaan osan jo saamistani opintorahoista. Tuleeko tällaisessa tilanteessa palauttaa myös opintolaina eli koskeeko tuloraja myös opintolainan palauttamista? Lisäksi mietin, seurataanko opintolainan nostamisen osalta myös opintojen edistymistä? Eli jos opinnot eivät ole edistyneet riittävällä tavalla ja tämän vuoksi tulisi palauttaa opintorahaa, pitääkö tässä tilanteessa palauttaa myös saamansa opintolaina? Ja vielä viimeiseksi tähän asiaan liittyen tiedustelisin seuraavaa. Jos lainan voi tällaisessa tapauksessa pitää, mutta itse opintoraha tulee palauttaa, kuluvatko tällöin opintotukikuukaudet?

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:35042
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintolainan palauttaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 12 Huhti 2021, 07:33

Hei Lainan tarpeessa!

Opintotuen vuositulorajan ylittymisen tai opintojen riittämättömän edistymisen vuoksi ei tarvitse palauttaa opintolainaa. Sekä opintotuen tulorajassa että edistymisen seurannassa huomioidaan sellaiset tukikuukaudet, joilta opiskelija on saanut opintorahaa ja/tai opintotuen asumislisää.

Jos palautat joltain kuukaudelta muun opintotuen ja pelkkä opintolaina jää nostetuksi, tukikuukausi palautuu uudestaan käytettäväksi. Eli korkeakoulutukikuukausi ei kulu, jos palautat kyseiseltä kuukaudelta opintorahan (ja mahdollisen opintotuen asumislisän).

Jos saat yleistä asumistukea, se ei vaikuta opintotuen vuositulorajaan eikä opintojen edistymisen seurantaan.

Ystävällisin terveisin
Else | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi