Opintotuki ulkomailla

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut, Suomessa ja ulkomailla. Opintotuen lisäksi ateriatuki sekä opintolainahyvitys ja –vähennys. Kysy opintojen riittävästä edistymisestä tai enimmäistukiajasta.

Valvoja: Kela | opintotuki

Avatar
123120
Viestit:3
Liittynyt: 31 Joulu 2020, 20:29

Opintotuki ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja 123120 » 19 Kesä 2021, 22:17

Mikäli olen Suomen kansalainen, mutta asunut viimeiset kohta kolme vuotta ulkomailla, voinko saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin? Jos en, mistä tarkalleen ottaen saan rahaa opinnoilleni? Tarkoitus olisi hakea ensi vuonna yliopistoon eli olisin asunut opintojeni alkaessa neljä vuotta ulkomailla. Mitä tarkoittaa "muuten kiinteä suhde Suomeen"? Jos muutan vuodeksi takaisin Suomeen, mutta muutan sen jälkeen takaisin ulkomaille, voinko saada opintotukea?

Löysin seuraavat lainaukset Kelan sivuilta:


-"Edellytyksenä on, että sinulla on ollut vakinainen kotikunta Suomessa vähintään 2 vuoden ajan opintojen aloittamista edeltävän 5 vuoden aikana tai että sinulla on muuten kiinteä yhteys Suomeen. Jos et ole Suomen kansalainen, tuen myöntämisessä on lisäehtoja."

-"Jos olet Suomen kansalainen, voit saada opintotukea kokonaan ulkomailla suoritettaviin opintoihin, jos

sinulla on ollut kotikunta Suomessa vähintään kaksi vuotta opintojen alkamista edeltäneen viiden vuoden aikana eli aloitat opinnot alle kolmen vuoden kuluessa siitä, kun olet muuttanut asumaan ulkomaille tai
sinulla on elinolosuhteiden perusteella muuten kiinteä yhteys Suomeen. Otamme huomioon Suomessa asumisen jaksot, perhesuhteet sekä toimeentuloon, ammatillisiin ja muihin vastaaviin elinolosuhteisiin liittyvät seikat."

-"Opintotuen saamiseksi sinun ei tarvitse kuulua Suomen sosiaaliturvaan opintojesi aikana."

Siirretty Kansainvälisten tilanteiden palstalta

Avatar
Kela | opintotuki
Viestit:36497
Liittynyt: 25 Syys 2014, 13:24
Paikkakunta: KELA

Re: Opintotuki ulkomailla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | opintotuki » 21 Kesä 2021, 15:16

Hei!
Pääsääntöisesti näin:
Ulkomailla harjoitettaviin opintoihin myönnetään opintotukea Suomen kansalaiselle, jolla on ollut kotikuntalaissa tarkoitettu vakinainen kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan opintojen alkamista edeltävän viiden vuoden aikana tai sitten elinolosuhteiden perusteella muuten kiinteä yhteys Suomeen, Silloin otetaan huomioon henkilön perhesuhteisiin, toimeentuloon, ammatillisiin ja muihin vastaaviin elinolosuhteisiin liittyvät seikat.

Esimerkiksi sellaisella henkilöllä voidaan katsoa olevan kiinteä yhteys Suomeen, joka on asunut Suomessa suurimman osan elämästään ja käynyt koulua tai työskennellyt Suomessa. Kiinteän yhteyden voidaan katsoa muodostuvan myös esimerkiksi henkilölle, jonka vanhempi tai puoliso asuu Suomessa ja joka on säännöllisesti viettänyt pitkiä ajanjaksoja Suomessa. Säännöksessä tarkoitetun kiinteän yhteyden ei voida katsoa muodostuvan vain lyhyen ajan kestävissä olosuhteissa. Lähtökohtaisesti kiinteän yhteyden muodostuminen edellyttää yhtäjaksoista vähintään usean vuoden kestävää olosuhdetta. Harkinnassa voidaan kuitenkin myös ottaa huomioon esimerkiksi kiinteän yhteyden merkityksellisyys.

Sinun kannattaa ottaa yhteyttä omassa asiassasi Kelaan, jotta saat tilanteesi selvitetyksi. Ja sen jälkeen voit tarvittaessa ottaa yhteyttä esimerkiksi puhelinpalvelussa:
Puhelinnumero 020 692 209
maanantai - perjantai klo 9-16

Ystävällisin terveisin
Tuula | Kela opintotuki
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/asiointi