Lainvoimaisuus

Valvoja: Kela | perintä

Kirjoittaja Kela | perintä 17 Touko 2018, 11:54
Hei Vieras93,

Takaisinperintäpäätös tulee lainvoimaiseksi, jos päätöksestä ei valita ennen valitusajan päättymistä.

Kun takaisinperintäpäätös tulee lainvoimaiseksi, velan periminen alkaa. Jos velkaa ei maksa tai velan maksamisesta ei sovi eräpäivään mennessä, Kela aloittaa muut perintäkeinot. Jos velallisella on maksussa sama tai rinnasteinen etuus kuin mistä etuudesta velkaa on syntynyt, aloitetaan velkaa automaattisesti kuittaamaan tästä maksussa olevasta etuudesta. Jos kuittaaminen ei ole mahdollista tai velallinen ei noudata sovittua maksusuunnitelmaa, siirtyy velka kahden maksukehotuksen jälkeen ulosottoon.

Kuten sanottu, takaisinperintäpäätöksen tultua lainvoimaiseksi valitusaika on kulunut umpeen. Myöhässä tullut valitus ei keskeytä perintätoimia. Eli jos takaisinperintäpäätöksestä valittaa valitusajan päätyttyä, tulee velan maksamisesta silti sopia jo valituksen vireillä ollessa.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras93 17 Touko 2018, 13:34
Miten sitten mahdollisten valituskierrosten jälkeen; jos esim. päätöstä ei kumota/jätetään käsittelemättä niin jääkö alkuperäinen takaisinperintäpäätös voimaan, tehdäänkö uudelleenkuuleminen/uusi päätös tms?

Kyse olisi yli suurelta osin yli viiden vuoden takaisista asioista.
Kirjoittaja Kela | perintä 18 Touko 2018, 09:03
Hei Vieras93,

Jos muutoksenhakuaste hylkää valituksen tai jättää sen tutkimatta, jää alkuperäinen Kelan takaisinperintäpäätös voimaan. Kuulemista ei tehdä uudelleen eikä anneta uutta päätöstä asiasta. Muutoksenhakuasteen päätöksen lainvoimaisuuden jälkeen sinulle lähetetään Kelasta kirje, jossa ilmoitetaan perinnän jatkumisesta kertamaksuna. Maksuyhteystiedot löytyvät kirjeestä.

Velka peritään takaisin aina ensisijaisesti kertamaksuna. Jos et pysty maksamaan velkaa kerralla eräpäivään mennessä, voit ehdottaa osamaksusuunnitelmaa joko asiointipalvelun kautta kohdasta Perintä - Ehdota maksusuunnitelmaa tai soittamalla Perintäkeskuksen asiakaspalveluun 020 634 4940 arkisin klo 9-16.

Ystävällisesti
Karoliina | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras93 18 Touko 2018, 11:36
Lainvoimaisuudesta kysyin, koska Oma asiointi-sivuiltani en tuota takaisinperintäpäätöstä löydä. Paperisessa päätöksessä taas ei ole mitään maksutietoja.
Kirjoittaja Kela | perintä 21 Touko 2018, 12:16
Hei Vieras93!

Päätös takaisinperinnästä löytyy Kelan asiointisivuiltasi kohdasta: Perintä - Päätökset. Klikkaa Perintä-osiossa etuuden nimeä (esim. opintotuen tulovalvonta), niin pääset näkemään takaisinperintään liittyvät tiedot.

Takaisinperintään voi tehdä maksusuunnitelman asiointipalvelun kautta: Perintä - Ehdota maksusuunnitelmaa.

Ystävällisesti
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras93 21 Touko 2018, 13:17
Ei löydy Perintä-osiosta. Onko sitten niin että saamani päätös on ns. etuuspäätös(josta valitettu) eikä siis varsinainen takaisinperintäpäätös? Jääkö tämä voimaan valituskierrosten jälkeen? Miten vanhenemisen kanssa, osa takaisinperittävista yli viiden vuoden takaa?
Kirjoittaja Kela | perintä 21 Touko 2018, 13:57
Hei Vieras93!

Jos sinusta tuntuu, ettei päätöstä löydy asiointipalvelusta, ota yhteyttä Kelan puhelinpalveluun tai lähetä viesti asiointipalvelun viestit -toiminnolla.

Samalla voit keskustella annetusta päätöksestä. Kysymykseesi vanhentumisen osalta on helpompi vastata, kun tiedetään päätöksen sisältö.

Jos muutoksenhakuaste hylkää valituksen tai jättää sen tutkimatta, jää alkuperäinen Kelan takaisinperintäpäätös voimaan. Muussa tapauksessa voimaan jää viimeisin valitusasteen päätös.

Ystävällisesti
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Vieras93 21 Touko 2018, 16:49
Syy miksi kysyin etuuspäätöksestä/lainvoimaisuudesta oli että päätöksessä(joka löytyy vain kirjallisena, ei asiointipalvelusta) lukee: "takaisinperinnästä päätetään myöhemmin". Nämä ovat siis kumottuja työmarkkinatukipäätöksiä kohta kuuden vuoden ajalta. Siksi siis kiinnostaa tuo vanhentuminenkin.
Vastaa