Perintäkeskus / maksusuunnitelma 36kk loppuu, mitä sitten?

Kysy maksujärjestelyistä sopimisesta. Millaiset osamaksujärjestelyt ovat mahdollisia? Miten voi välttää ulosottoperinnän?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
mymmelimammeli

Perintäkeskus / maksusuunnitelma 36kk loppuu, mitä sitten?

Lukematon viesti Kirjoittaja mymmelimammeli » 15 Touko 2019, 09:18

Henkilö on maksanut oikeuden tuomitsemaa vahingonkorvausta väärin perustein saaduista etuuksista Perintäkeskukselle suunnitelman mukaisesti. Suunnitelmassa kuukausisumma on muuttunut kerran johtuen pitkästä työttömyydestä.
Perintä kohdistuu vuosiin 2002-2003 ja oikeuden päätös on annettu 2008. Velka vanhenee 20 vuodessa tuomiolauselmasta eli ei vielä hetkeen.
Perintäkeskuksen alkuperäinen maksusuunnitelma kattoi 36 kk . Kun kuukausisummaa muutettiin pienemmäksi johtuen olosuhteista, henkilö sai uuden maksusuunnitelman 36kk mutta pienemmällä summalla.
KYSYMYS: henkilö on nyt maksanut Perintäkeskukselle lyhennyksiä yhteensä 36 erää eli kolme vuotta. Velkaa on jäljellä vielä hieman. KELAn ohjeistuksessa sanotaan:
"Osamaksusuunnitelmaa voidaan muuttaa perustellusta syystä sen keston aikana asiakkaan ehdotuksen perusteella tai Perintäkeskuksen aloitteesta. Muuttaminen voi koskea kuukausierää tai maksuaikaa. Muuttamisesta huolimatta maksusuunnitelman maksimikesto on 3 vuotta siitä, kun maksusuunnitelma on alkanut. "
Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Luopuuko KELA loppuvelan perinnästä (kuulostaa epätodennäköiseltä) vai siirtyykö loppuvelka ulosottoon? Mitä tarkoittaa KELAn kielellä maksimikesto? Miten toimitte loppujen saatavien kanssa? Jatkaako henkilö osamaksujaan sopimuksen mukaisesti, vaikka maksimikesto ylittyy? Jos näin, niin miksi moinen maksimikesto on tuolla mainittu?
Henkilö ei tule enää työllistymään ja ikää on kohta takuueläkkeeseen vaadittavat vuodet. Sinne asti hän on työmarkkinatuella ja kiitos aktiivimallin myös toimeentulotuella, joten kertakorvaus puuttuvan velan maksamiseksi on mahdotonta.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:545
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Perintäkeskus / maksusuunnitelma 36kk loppuu, mitä sitte

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 15 Touko 2019, 11:53

Hei mymmelimammeli!

Esitit mainioita kysymyksiä maksusuunnitelman kestosta.

Ratkaisevaa on se, mitä olemme sopineet. Kuvailemasi kaltainen tilanne on harvinainen, mutta ei täysin mahdoton. Kuulostaisi siltä, että tässä tapauksessa olosuhteiden muututtua voitiin käyttää erityistä harkintaa ja myöntää uudestaan vielä 3 vuotta maksuaikaa. Viimeisin osamaksusopimus pysyy voimassa, kun sitä noudatetaan.

Omat tulot ja menot, sekä velan määrä vaikuttavat aina siihen, mitä voimme sopia. Saattaa myös olla, että jossain tapauksessa voimme myöntää maksuaikaa pisimmillään esimerkiksi vain 18 kuukautta kolmen vuoden sijaan.

Perinnän lähettäminen ulosottoon voisi olla mahdollista, jos sopimaamme maksusuunnitelmaa ei ole noudatettu. Kesken maksusuunnitelman emme myöskään harkitse perinnästä luopumista, niin kuin vähän arvelitkin.

Jos jollain palstan lukijalla herää epäilys siitä, onko maksusuunnitelma rauennut, suosittelen jompaa kumpaa toimintatapaa:
- Seuraavan eräpäivän tarkistus kirjautumalla omiin tietoihin osoitteessa kela.fi/asiointi.
- Soitto perintäkeskukseemme tilanteen tarkistusta varten. Meidät tavoittaa numerosta 020 634 4940 ma-pe klo 9-16.

Mukavaa kesän odotusta toivotellen
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi