Valmistumisen jälkeen työelämään siirtyminen

Kysy maksujärjestelyistä sopimisesta. Millaiset osamaksujärjestelyt ovat mahdollisia? Miten voi välttää ulosottoperinnän?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Juu270519

Valmistumisen jälkeen työelämään siirtyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Juu270519 » 02 Joulu 2019, 14:39

Moikka,
kuulin tuossa, että kun valmistuu ammattikorkeakoulusta puolivälissä vuotta kesällä (opinnot suoritettu kaikki ajallaan), niin loppuvuodesta syksystä talveen töissäollessa ei saisi tienata yli 13000€ tai muuten siitä tulee jotain takaisin perittävää.

Jos kuitenkin on tienannut aikavälillä kesäkuu - joulukuu enemmän, kuin tuo 13000€, niin tuleeko Kela perimään rahaa minulta, vaiko ei?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:560
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Valmistumisen jälkeen työelämään siirtyminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 03 Joulu 2019, 07:59

Hei Juu270519!

Kiitos hyvästä ja erittäin ajankohtaisesta kysymyksestäsi.

Kun tulovalvontavuoden verotus on vahvistettu, Kela saa verohallinnolta tiedot veronalaisista tuloistasi. Sen jälkeen Kela vertaa vuoden aikana saamiasi tuloja vuositulorajaan, joka määräytyy nostamiesi tukikuukausien perusteella. Jos tulosi ylittävät vuositulorajan, Kela lähettää sinulle takaisinperinnän päätösehdotuksen. Päätösehdotukseen sinulla on mahdollisuus hakea uudelleenkäsittelypyyntöä, jos olet ko. kalenterivuoden aikana aloittanut opinnot tai valmistunut.

Eli, jos olet valmistunut tänä vuonna ja koko kuluvan vuoden tulosi ylittävät vuositulorajan, saat ensi vuonna Kelasta takaisinperinnän päätösehdotuksen, johon voit hakea uudelleenkäsittelyä. Jos tulosi eivät ylitä vuositulorajaa, et takaisinperinnän päätösehdotusta saa.

Toivottavasti tämä selvensi asiaa.

Lisätietoja saat Kelan nettisivuilta kohdasta Tulovalvonta.

Ysävällisesti
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi