Maksuvapautus elatusmaksut toimeentulotuenpiirissä

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Tepsukka
Viestit:2
Liittynyt: 23 Elo 2021, 17:37

Maksuvapautus elatusmaksut toimeentulotuenpiirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Tepsukka » 23 Elo 2021, 17:48

Eli lastenvalvoja käski jättää maksamatta elatustuet ja tehdä kuukausittain maksuvapautushakemuksen jolloin etävanhempana saan pitää lapsikorotukset ja käyttää ne lapseen. olen siis toimeentulotuenpiirissä.
Puhuuko lastenvalvoja puutaheinää (virkavellosuuden rikkominen) vai onko tämä totta?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:652
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Maksuvapautus elatusmaksut toimeentulotuenpiirissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 26 Elo 2021, 07:30

Hei Tepsukka!

Kysyit viestissäsi, puhuuko lastenvalvoja puutaheinää, kun lastenvalvoja kehottaa sinua jättämään elatusavun maksamatta lähivanhemmalle, jonka jälkeen voisit hakea Kelasta elatusapuvelan maksuvapautusta.

Kela voi maksaa elatustukea erotilanteessa, jossa lapsi ei saa elatusta elatusvelvolliselta tai jos elatusapu on pienempi kuin elatustuki. Erotilanteessa elatustuen saaminen edellyttää, että vanhemmilla on kunnan sosiaalihuollon vahvistama elatussopimus tai tuomioistuimen päätös elatusavusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun tuen saaja hakee Kelasta elatustukea, sinulle muodostuu Kelaan elatusapuvelka, josta sitten voit hakea maksuvapautusta. Tällöin sinun on siis ensin jätettävä elatusapu maksamatta lähivanhemmalle, eli lastenvalvoja ei ole puhunut sinulle puutaheinää.

Jos elatusapuvelkasi on Kelan perinnässä etkä pysty maksamaan sitä tilapäisen maksukyvyttömyyden takia, voit hakea Kelasta maksuvapautusta. Maksuvapautus myönnetään aina takautuvasti, vähintään 1 kalenterikuukaudeksi ja enintään 1 vuodeksi. Maksuvapautusta ei voida myöntää tulevalle ajalle. Maksuvapautus myönnetään siltä osin kuin velkaa on maksamatta kyseiseltä kalenterikuukaudelta. Maksuvapautus voidaan myöntää vain valtion saatavasta, ei koskaan lapselle kuuluvasta elatusapusaatavasta. Lisätietoja elatusapuvelan maksuvapautuksesta löydät Kelan nettisivuilta.

Syysterveisin
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi