takautuvan elatustuen maksaminen

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Vieras

takautuvan elatustuen maksaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 24 Syys 2021, 11:16

Hei!

Tilanteessa jossa oikeuden päätöksellä etävanhempi joutuu maksamaan elatusapua takautuvasti esim. 1.1.2021 alkaen (jolloin haastehakemus tullut vireille) ja jättää maksamatta takautuvat JA tulevat erät, mistä alkaen elatustukea voi hakea laiminlyönnin perusteella? Haetaanko laiminlyönnin perusteella vain tulevia eriä vain myös tuota 1.1.-31.8. takautuvaa summaa, jonka etävanhempi nyt on jättänyt maksamatta?

Miten toimitaan, kun etävanhempi asuu ulkomailla? Meneekö perintä samalla tavalla kuin Suomessa?

Jos Kelasta ei saa laiminlyönnin perusteella noita takautuvia elatusapuja saa, voiko asiaa hoitaa suoraan ulosoton kautta itse?

Siirretty Kertun palstalta :)

Elatustukea voi hakea 1.1.2021 alkaen, jos laiminlyönti on tapahtunut siitä alkaen. Takautuva hakuaika 3 kuukautta, tarkoittaa sitä, että tukea tulee hakea kolme kuukauden kuluessa sopimuksen tekohetkestä. Jos sopimus on siis tehty nyt, mutta se on voimassa 1.1. alkaen, niin voit hakea tukea silloin sieltä 1.1. alkaen.
Kela-Kerttu

Avatar
Kela | perintä
Viestit:652
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: takautuvan elatustuen maksaminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 27 Syys 2021, 10:17

Hei!

Jatkan Kertun hyvää vastausta vielä perinnän osalta.

Perintä on ilman muuta mahdollista myös ulkomailla asuvalta vanhemmalta. Kotimaan perintäkeinojen lisäksi voimme mm. hyödyntää ulkomaan perintätoimistoja. Velkojen perintätavat ja -mahdollisuudet kuitenkin vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä, missä maassa vanhempi asuu.

Perintä alkaa, kun elatustuki on myönnetty. Jos haluat sen jälkeen keskustella perinnän etenemisestä, voisit lähettää meille OmaKelan kautta viestin tai soittaa puhelinpalveluumme. Yhteystietomme löytyvät osoitteesta www.kela.fi/soita-kelaan.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi