UKK: Elatustuki, maksaminen Kelalle, maksuvaikeudet

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Kela | perintä
Viestit:648
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

UKK: Elatustuki, maksaminen Kelalle, maksuvaikeudet

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 26 Huhti 2017, 15:20

Mitä eroa on elatustuella ja elatusavulla?

Elatusapu on elatussopimuksen tai käräjäoikeuden määräämä rahasumma, jonka elatusvelvollinen maksaa kuukausittain lapsen lähivanhemmalle.

Elatustuki puolestaan on Kelan maksama etuus. Jos elatusavun määrä on pienempi kuin elatustuki, jos elatusvelvollinen ei maksa elatusapua tai jos elatusvelvollista ei ole (isyyttä ei ole vahvistettu), lapsen lähivanhempi voi hakea Kelasta elatustuen, jolla turvataan lapsen elatus.


Mitä teen, kun olen elatusvelvollinen ja sain Kelasta kirjeen, että elatusapu pitää maksaa Kelalle?

Elatustuen myöntämisen jälkeen Kela perii elatusvelvolliselta sekä maksamattomat että erääntyvät elatusavut. Maksa perittävänä oleva elatusapuvelka eräpäivään mennessä Kelan tilille. Tämän lisäksi maksa erääntyvä elatusapu kuukausittain Kelan tilille. Oikea tilinumero ja viitenumero löytyvät sinulle lähetetystä kirjeestä ja asiointipalvelusta. Käytä maksaessasi aina viitenumeroa.

Elatusapuvelkaa pienentävät ainoastaan Kelalle maksamasi suoritukset. Jos maksat perinnän aikana elatusapua suoraan lapselle tai lähivanhemmalle, se ei vähennä elatusapuvelkaasi.

Mahdollinen veronpalautus ja työttömyysturvan lapsikorotus käytetään elatusapuvelkasi perintään. Myös opintotuen huoltajakorotus voidaan periä elatusapuvelkaan.

Jos et pysty maksamaan heti koko elatusapuvelkaa, voimme neuvotella maksusuunnitelmasta. Voit soittaa Kelan Perintäkeskukseen numeroon 020 634 4940 ma–pe klo 9–16 tai lähettää viestin asiointipalvelun kautta Viestit ja liitteet -toiminnolla valitsemalla aiheeksi Liikamaksut ja perintäasiat.

Jos emme saa maksua emmekä saa sovittua kanssasi maksusuunnitelmaa, siirrämme perinnän ulosottoviranomaiselle. Siitä emme ilmoita erikseen.


Elatusapuvelan maksuvaikeudet

Jos olet pienituloinen esimerkiksi työttömyyden, työkyvyttömyyden tai muun itsestäsi riippumattoman syyn vuoksi, voit hakea Kelasta maksuvapautusta elatusapuvelan valtion osuudesta. Lapsen saatavasta ja viivästyskorosta maksuvapautusta ei voi saada.

Maksuvapautuksen myöntämiseksi sinulla pitää olla elatustukilaissa säädetty syy, työttömyys, työkyvyttömyys tai muu itsestä riippumaton peruste, ja tulosi eivät saa ylittää laissa määrättyä tulorajaa. Tulosi otetaan huomioon sen kuukauden tulona, jona se on sinulle maksettu. Maksuvapautus voidaan myöntää vain jälkikäteen vähintään yhdeltä kalenterikuukaudelta ja enintään yhdeltä vuodelta. Sitä ei voi hakea etukäteen.

Hakemista varten voit täyttää ja tulostaa lomakkeen verkkosivuilta (www.kela.fi/lomakkeet) . Käytä lomaketta, jonka nimi on Elatusapuvelan maksuvapautus (LC 1).

Jos maksukykysi on pysyvästi heikentynyt, voit ottaa yhteyttä kotikuntasi lastenvalvojaan sen selvittämiseksi, onko elatusavun määrää mahdollista muuttaa.


Mitä tapahtuu, jos en pysty maksamaan elatusapua?

Jos et pysty maksamaan elatusapuvelkaa tai kuukausittaista elatusapua, velka lähetetään ulosottoviranomaisen perittäväksi.

Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi