Elatusapuvelan maksuvapautus

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
lumikkok
Viestit:1
Liittynyt: 09 Elo 2018, 12:54

Elatusapuvelan maksuvapautus

Lukematon viesti Kirjoittaja lumikkok » 09 Elo 2018, 15:38

Hei!

Olen vaihtamassa työelämän kokopäiväiseksi opiskeluksi, enkä ole vielä saanut uutta elatusapusopimusta, joten joudun tällä hetkellä maksamaan täyden elatusavun.
Tulot ovat nyt opiskelun ajan opintotuki +kotihoidon tuki, joten olenko oikeutettu elatusapuvelan maksuvapautuksen? Aiemmin se on hylätty, koska saan kotihoidon tukea, vaikka työelämässä olenkin täysipäiväisesti, matalapalkka-alalla ja joinakin kuukausina tulot jääneet alle maksuvapautusrajan.

Kiitos vastauksesta!

Avatar
Vieras

Re: Elatusapuvelan maksuvapautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 09 Elo 2018, 16:30

Moi

Suora lainaus Kelan sivuilta: "Voit ansaita enintään 1 103,43 euroa kuukaudessa (bruttotuloina), jotta olet oikeutettu maksuvapautukseen. Tätä tulorajaa korotetaan 275,86 eurolla jokaista elatusvelvollisen huollettavana olevaa alaikäistä lasta kohti lukuun ottamatta lasta tai lapsia, joille elatustuki on myönnetty. Elatusvelvollisen puolison lapset eivät korota tulorajaa."

Näin ollen näppi tuntumalla voisin sanoa, että olet oikeutettu vapautukseen. Vapautusta pitää hakea lomakkeella. Tarkat ohjeet löydät täältä: https://www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus

Avatar
Kela | perintä
Viestit:431
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Elatusapuvelan maksuvapautus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 10 Elo 2018, 13:46

Hei lumikkok,

Elatusapuvelan maksuvapautuksen myöntämisen edellytyksenä on, että maksukyvyttömyys on johtunut elatusvelvollisen työkyvyttömyydestä, työttömyydestä tai muusta hänestä riippumattomasta syystä. Tämän lisäksi tulojen tulee jäädä tulorajan alle. Tuloraja on tosiaan 1 103,43 €/kk/brutto ja tätä tulorajaa korotetaan 275,86 eurolla jokaista huollettavana olevaa alaikäistä lasta kohti, joista elatustukea ei ole myönnetty.

Kerroit aikaisemmin olleesi työelämässä. Maksuvapautusta ei voida myöntää täysipäiväisesti työskentelevälle, vaikka tulot jäisivätkin välillä tulorajan alle. Päätoiminen opiskelu (yhdistettynä tulojen jäämiseen tulorajan alle) sen sijaan on peruste maksuvapautuksen myöntämiselle.

Maksuvapautus voidaan myöntää vain valtion saatavan osuudesta. Jos elatusavun määrä ylittää 156,39 €/kk, ylimenevää osuutta kutsutaan lapsen saatavaksi. Tästä lapsen saatavan osuudesta maksuvapautusta ei voida myöntää.

Edellinen kommentoija olikin jo laittanut linkin Kelan sivuille elatusapuvelan maksuvapautus-osioon. Maksuvapautusta haetaan LC1 lomakkeella.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi