Elatustuen maksuvapautuksen muutos?

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Nape

Elatustuen maksuvapautuksen muutos?

Lukematon viesti Kirjoittaja Nape » 19 Elo 2018, 12:49

Olen työtön työnhakija ja kahden kouluikäisen lapsen etävanhempi, jolle lastenvalvoja on määrännyt elatusapuvelvollisuuden. Ensin opiskelustani ja nyt työttömyydestäni johtuen olen hakenut useimmille kuukausille elatusmaksun vapautusta ja sen myös saanut.

Viimeisimmän, heinäkuun vapautushakemukseni päätös oli kielteinen. Perustelut kuuluvat:

"Elatusapuvelan valtion saatava voidaan jättää perimättä, jos elatusavun maksamisen laiminlyönti on johtunut maksukyvyttömyydestäsi.

Maksuvapautusta ei voida myöntää ajalta jolta ei ole elatusapuvelan valtion saatavaa perittävänä eikä vajaalta kuukaudelta eikä tulevalta ajalta."

Elatusapuvelan määräksi ilmoitetaan:

"Perittävää on jäljellä 31.7.2018 yhteensä 0,00 euroa."

Elatusapuvelkaa ei siis ole eikä sitä peritä heinäkuulta, näennäisesti hyvä uutinen. Vaan mistä tällainen äkillinen muutos päätöksissä johtuu? Onko kyse henkilökohtaisesta yksittäispäätöksestä, onko tämä kertaluonteisesti vai toistaiseksi voimassa? Vaikuttaako elatusapuvelan perimättä jättäminen työttömyysturvaani? En löydä Kelan sivuilta mitään tietoa elatusapuvelan vapautuksen muutoksesta, tai tällaisista erikoispäätöksistä.

Siirretty lapsiperheiden palstalta.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:457
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Elatustuen maksuvapautuksen muutos?

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 21 Elo 2018, 10:46

Hei Nape!

Elatusapuvelan maksuvapautuksen myöntämisehtoihin ei ole tullut muutoksia.
Jos et pysty maksamaan elatusapuvelkaasi esimerkiksi työttömyyden, työkyvyttömyyden tai päätoimisen opiskelun vuoksi, voit hakea maksuvapautusta Kelasta.

Maksuvapautuksen tuloraja on 1103,43 euroa kuukaudessa (bruttotuloina), jotta olet oikeutettu maksuvapautukseen. Tätä tulorajaa korotetaan 275,86 eurolla jokaista elatusvelvollisen huollettavana olevaa lasta kohti. Tulorajaa eivät sen sijaan korota lapset, joista Kela maksaa elatustukea. Myöskään elatusvelvollisen puolison lapset eivät korota tulorajaa.

Maksuvapautus myönnetään aina takautuvasti, vähintään yhden kuukauden ja enintään vuoden ajalle. Maksuvapatusta ei voi saada sellaiselle kalenterikuukaudelle, jolta ei ole velkaa jäljellä. Toisin sanoen jos velka on jo peritty, et voi saada siltä kukaudelta maksuvapautusta, vaikka maksuvapautuksen edellytykset täyttyisivätkin.

Jos sinulla on elatusapuvelkaa Kelalle, sinulle maksettavan työttömyyspäivärahan lapsikorotus tilitetään elatusapuvelkaan. Elatusapuvelan perimättä jättäminen ei vaikuta työttömyysturvaan.

Lisätietoja elatusapuvelan maksuvapautuksesta saat täältä: https://www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus.

Elatusapuvelan maksuvapatuksesta voi tiedustella Kelan perintäkeskuksesta 020 634 4940 (arkisin klo 9-16) tai lähettämälle viestin asiointipalvelun kautta http://www.kela.fi/asiointi.

ystävällisin terveisin

Airi | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi