Elatusapuvelan perintä lapsikorotuksesta

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
MarkoN

Elatusapuvelan perintä lapsikorotuksesta

Lukematon viesti Kirjoittaja MarkoN » 23 Marras 2018, 10:37

Hei,

Onko normaali tapa kelassa periä työttömyysturvan lapsikorotus työttömältä, jos alentuneen maksukyvyn takia muuten saa vapautuksen elatusapuvelan perinnästä.

Näin siis silloinkin, kun lapsi asuu etävanhemman luona 10 + päivää kuukaudesta ja etävanhempi huolehtii tapaamisiin liittyvistä yli 50 km edestakaisista kuljetuksista tapaamisiin kategorisesti ylitse kahden kuntarajan, mikä on tilanteeni ja mikä vallitsi ennen työttömäksi joutumista.

Jos nämä eivät riitä syyksi saada lapsikorotusta, niin mitkä syyt antavat ?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:464
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Elatusapuvelan perintä lapsikorotuksesta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 26 Marras 2018, 14:08

Hei MarkoN!

Työttömyysetuuden lapsikorotus peritään aina elatusapuvelkaan, koska se on tarkoitettu lapsen elatukseen. Työttömyysetuuden lapsikorotus maksetaan sinulle, jos sinulla ei ole elatusapuvelkaa tai jos lapsi asuu luonasi.

Elatusapuvelasta voi hakea maksuvapautusta jäljelle jäävästä valtion saatavan osuudesta. Jos velassa on lapsen saatavaa tai korkoa, ei lapsen saatavasta tai korosta voi koskaan saada maksuvapautusta, vaikka siihen muutoin olisikin oikeus.

Jos elatusavun määrä on mielestäsi liian korkea tai haluat muutosta lapsen tapaamiseen tai muihin lapseen liittyviin kustannuksiin, voit hakea muutosta elatussopimukseen lastenvalvojan tai käräjäoikeuden kautta. Kela noudattaa voimassa olevaa elatussopimusta eikä Kelan kautta voi hakea muutosta elatussopimukseen.

Toivottavasti sait näistä vastauksen kysymyksiisi. Lisätietoja saat Kelan perintäkeskuksesta, puhelin 020 634 4940.

Ystävällisesti
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi