elatustuen 5-vuoden vanhentuminen

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
jampe75
Viestit:1
Liittynyt: 13 Loka 2019, 01:47

elatustuen 5-vuoden vanhentuminen

Lukematon viesti Kirjoittaja jampe75 » 13 Loka 2019, 01:55

Lain mukaanhan elatustuen maksaminen vanhenee 5 vuodessa,miksi sitten ulosotto vei 2016 vuonna 2010 ja 2011 vuoden maksamattomat elatustuet?jos tuo oli laitonta voiko asiasta tehdä valitusta mihinkään suuntaan?
ongelmana kun on että tuloni on n.700-800e/kk:ssa josta ulosotto vie suojaosuuden ylimenevön osan ja elarit on 320ekk;ssa,joten mahottomuus maksaa.

Avatar
Vieras

Re: elatustuen 5-vuoden vanhentuminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 13 Loka 2019, 18:38

Maksamatta oleva elatusapu ja viivästyskorko saadaan periä sen panttina olevasta omaisuudesta. Toinen poikkeus koskee tilannetta, jossa elatusvelvollinen on edellä mainitussa viiden vuoden määräajassa asetettu konkurssiin tai saatavan perimiseksi on toimitettu ulosmittaus tai se on valvottu julkisessa haasteessa. Tällöin elatusapuvelan vanheneminen ei estä maksun saamista ulosmitatuista varoista, konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta tai niistä varoista, joista julkisessa haasteessa ilmoitetut saamiset on suoritettava.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:545
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: elatustuen 5-vuoden vanhentuminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 14 Loka 2019, 12:09

Hei jampe75!

Hyvä kysymys! Tästä ei olekaan tainnut aiemmin olla palstalla keskustelua.

Elatusapuvelka vanhenee kalenterivuosi kerrallaan, eli normaalitilanteessa vuoden 2011 elatusapuvelkoja voitiin vielä periä vuoden 2016 loppuun saakka.

Kuten tuossa toinen palstalainen hyvin vinkkasi, ulosmittauksella kiinnitetty velka voidaan periä myöhemminkin. Näin on siis voinut olla vuoden 2010 elatusavun osalta, ja asian voit halutessasi tarkistaa ulosottoviranomaiselta.

Harmittelit viestissäsi elatusavun suuruutta. Jäin miettimään mahtaako sinulle kertyä edelleen kuukausittain elatusapua maksettavaksi vai oliko sitä vain perittävänä aiemmilta vuosilta. Jos elatusavun suuruus tuntuu kohtuuttomalta omiin tuloihin nähden, suosittelisin olemaan yhteydessä lastenvalvojaan. Voisitte tarkistaa olisiko mahdollista neuvotella uusi elatussopimus.

Osoitteesta www.kela.fi/elatusvelvolliselle-maksuvapautus voit tutkia täyttyisivätkö kohdallasi kriteerit saada vapautuksia Kelan osuuden maksamisesta.

Soitahan meille, jos haluat tarkemmin tarkistaa tilannettasi. Minut ja muut perintäkeskuslaiset tavoitat numerosta 020 634 4940 ma-pe klo 9-16.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi