Elatusavun takaisinperintä perinnön yhteydessä

Miten kuukausittain erääntyvää elatusapua pitää maksaa ja elatusapuvelkaa lyhentää? Mistä maksuista voi saada maksuvapautuksen?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
sinisaii-1234
Viestit:1
Liittynyt: 25 Loka 2020, 12:19

Elatusavun takaisinperintä perinnön yhteydessä

Lukematon viesti Kirjoittaja sinisaii-1234 » 25 Loka 2020, 12:41

Hei,
Kela maksaa kahden lapsenlapseni elatusavun. Jos oma lapseni perii jossain vaiheessa minut, niin periikö Kela tässä vaiheessa maksamansa elatusmaksut takaisin?

Jos ostamme lapsellemme nyt oman asunnon, jotta hänen vuokramenonsa olisivat alhaisemmat, ja hänen tulonsa jäisivät yhä edelleen niin pieniksi, että kela joutuisi maksamaan elatusavun, niin periikö kela takaisin maksamansa elatusmaksut, kun lapseni kuolee. Eli haen tällä kysymyksellä sitä, että menisivätkö rahat tässäkin tapauksessa kelalle ja lapsenlapseni eivät siitä hyötyisi?

Tietämätön, joka haluaisi silti auttaa perhettään tulemaan omilla toimeen.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:644
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Elatusavun takaisinperintä perinnön yhteydessä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 27 Loka 2020, 12:57

Hei sinisaii-1234!

Kela perii elatusapua lapseltasi voimassa olevan elatussopimuksen tai tuomion mukaisesti. Muutokset tuloissa tai omaisuudessa (esim. perintö tai asumiskulujen muutos) eivät vaikuta maksettavaksi erääntyvän elatusavun määrään.

Mahdollinen perintä riippuu siis täysin sopimuksen tai tuomion sisällöstä. Jos elatusavun määräksi on määritelty puutteellisen maksukyvyn vuoksi 0 €/kk, emme peri elatusapua lapseltasi. Jos taas hänelle on määrätty maksettavaksi elatusapua jokin muu summa, perimme sitä summaa häneltä.

Perittävä määrä voisi muuttua, jos elatusmaksuista tehdään uusi elatussopimus tai annetaan uusi tuomio. Kelasta emme ota kantaa tai vaikuta siihen, millainen elatussopimuksen tulisi olla. Jos elatussopimusta olisi tarpeen tarkistaa, kannattaa olla yhteydessä lastenvalvojaan.

Toivottavasti tämä hieman valotti asiaa. Vastaan mielelläni, jos mieleen tulee jatkokysymyksiä. Lähetä vain uusi viesti, niin palaan asiaan.

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi