Opintolaina

Valvoja: Kela | perintä

Kirjoittaja Kysyjä132 31 Elo 2017, 13:36
Hei
Jäin pari kuukautta sitten pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä ja pankki oli alkanut samaan aikaan veloittamaan minulta opintolainaa kuukausierissä joten hain Kelasta opintolainan takaussaatavaan maksuvapautusta josta tuli vastaukseksi:
Hakemuksesi on jätetty tutkimatta, koska opintolainasi on pankissa. takaussaatava syntyy vasta, kun Kela maksaa opintolainan takaajana pankille. Eli miten saan Kelan maksamaan opintolainan pankille? Koska vain siten voin hakea takaussaatavan maksuvapautusta uudelleen. En tiedä miten minun pitää toimia kun saan pienintä mahdollista eläkettä enkä siten pysty maksamaan opintolainaani pankille.
Kirjoittaja Kela | perintä 01 Syys 2017, 08:44
Hei Kysyjä 132!

Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Kela maksaa takaajana opintolainasi, kun olet jättänyt opintolainasi maksamatta pankille. Tällöin sinulle muodostuu Kelaan takaussaatava ja voit hakea maksuvapautusta uudelleen. Ota yhteyttä pankkiisi ja kerro tilanteesi. Pankki osaa parhaiten kertoa, miten sinun tulee toimia, jotta pankki voi siirtää opintolainasi Kelan hoidettavaksi.

Voit saada vapautuksen koko velan maksamisesta, jos olet pysyvästi työkyvytön tai olet ollut yhtäjaksoisesti vähintään 5 vuotta työkyvytön, eivätkä keskimääräiset veronalaiset tulosi ylitä korkoavustuksen tulorajaa. Lisätietoja löydät Kelan sivuilta kohdasta Opintolainan takaussaatavan perintä .

Jos et saa vapautusta koko takaussaatavan määrästä, voit hakea vapautuksen takaussaatavan koron maksamisesta sille ajalle, jolta keskimääräiset veronalaiset tulosi eivät ylitä korkoavustuksen tulorajaa.

Lisätietoja saat Kelan perintäkeskuksesta, puhelin 020 634 4940. Puhelinpalvelu on avoinna ma-pe klo 9-16.

Syysterveisin
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kysyjä312 04 Syys 2017, 16:38
Hei
Tässä kysyjä132. Kiitos vastauksesta. Kysyin pankilta asiaa ja pankki ilmoitti että he voivat siirtää opintolainan Kelan maksettavaksi jotta voin hakea uudestaan maksuvapautusta opintolainan takaussaatavasta, mutta siinä tapauksessa minulle tulee maksuhäiriömerkintä. Pitääkö se paikkansa?
Olen ymmärtänyt asian niin että maksuhäiriömerkintä tulee silloin kun henkilö ei pysty maksamaan pankista Kelalle siirtynyttä opintolainaa Kelalle mutta jos saisin maksuvapautuksen koko opintolainasta sen jälkeen kun se on siirtynyt Kelalle niin tuleeko minulle joka tapauksessa maksuhäiriömerkintä?
Kirjoittaja Kela | perintä 05 Syys 2017, 08:04
Hei Kysyjä 132!

Kun pankki on irtisanonut opintolainan ja Kela on takaajana maksanut lainan pankille, alkaa Kela hoitaa opintolainan perintää. Lainan hoitamatta jättämisestä saattaa jäädä merkintä pankin omaan tietokantaan, mutta opintolainan siirtyminen Kelaan ei vielä aiheuta maksuhäiriömerkintää luottotietorekisteriin.

Kun opintolaina on siirtynyt Kelan perittäväksi, tulee Kelan kanssa sopia velan maksamisesta. Työkyvyttömyys- ja tulorajaehtojen täyttyessä voi myös hakea maksuvapautusta. Mikäli maksuvapautusta ei myönnetä ja velan maksamiseksi ei pystytä tekemään riittävää maksusuunnitelmaa, siirtyy velan perintä ulosottoon.

Kela ei pysty toteamaan maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriömerkintä tulee siinä vaiheessa, jos ulosotto toteaa asiakkaan varattomaksi tai on kyse niin sanotusta pitkäkestoisesta ulosotosta eli velan periminen ulosoton kautta kestää vähintään 18 kuukautta. Tarkempaa tietoa maksuhäiriömerkinnästä löytyy ulosottoviraston sivuilta osoitteesta http://www.oikeus.fi/ulosotto.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Kela | perintä 05 Syys 2017, 13:55
Lisäyksenä vielä edelliseen viestiin:

Pankki voi ilmoittaa maksuvelvoitteiden laiminlyönnistä myös luottotietorekisteriin, eli pankista voi vielä tarkemmin tiedustella heidän omaa käytäntöään opintolainan irtisanomistilanteessa.

Kuten edellisessä viestissä on kerrottu, Kela ei pysty toteamaan maksuhäiriömerkintää vaan ulosotto.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Kirjoittaja Matti123 05 Syys 2017, 16:06
Hei,

Tienasin elokuussa yli 2000e mutta työnantaja maksoi vain 400e maksukyvyttömyyden vuoksi. Työnantaja ei ole ilmoittanut koska maksaa loput rahat, vai joudunko hakemaan ne palkkaturvan kautta, johon on 10kk jonot. Asun vuokralla avopuolison kanssa, joka opiskelee ja saa opintotukea 250e/kk. Olemmeko oikeutettuja asumistukeen elokuulta, vai lasketaanko minun tienanneen yli 2000e elokuulta vaikka en ole rahoja saanut?
Kirjoittaja Vieras611 12 Syys 2017, 12:05
Hei! Kun vanha opintolaina on siirtynyt kelan perintään, onko mitään mahdollisuutta saada uutta opintolainaa? Esim siirtämällä vanhan opintolainan ulosottoon tai sopimalla maksujärjestelyn kelan kanssa vanhaan opintolainaan? Opintolaina on vuodelta 2009, olen jäänyt äitiyslomalle 2011 ja ollut siitä saakka joko äitiyslomalla/hoitovapaalla vuoteen 2016 saakka. Kela on maksanut opintolainani pankille 2012, ollessani hoitovapaalla.
Kirjoittaja Kela | perintä 12 Syys 2017, 15:00
Hei Vieras611!

Siirsin kysymyksesi opintotuen keskustelupalstalle:
Kysy Kelasta >> Kysy opiskelijoiden etuuksista >> Muut opintoetuudet ja -asiat. Pääset kysymykseesi täältä.

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi
Vastaa