Kauanko aikaa

Kysy takaussaatavan perinnästä, kun Kela on maksanut opintolainan pankille. Miten voit saada helpotusta maksamiseen, jos olet pitkään työkyvytön?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
123422

Kauanko aikaa

Lukematon viesti Kirjoittaja 123422 » 29 Loka 2019, 22:34

Hei

Jos ei maksa pankille opintolainaa ja kela joutuu sen maksamaan takaajana kuinka kauan menee aikaa ennen kuin kela alkaa periä lainaa ? Voiko lainan takaisinmaksun aloittamiseen hakea lykkäystä esim. vuodella, jos taloudellinen tilanne on tällä hetkellä on heikko (minimi takuueläke työkyvyttömyysperusteisena määräaikaisena kuntoutustukena)? Tai voiko takaisinmaksun aloittamiseen hakea lykkäystä sen aikaa, kun työkyvyttömyys kestää ?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:533
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Kauanko aikaa

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 30 Loka 2019, 10:13

Hei 123422,

Kun Kela on maksanut opintolainan takaajana pankille, Kela lähettää tästä asiakkaalle perimisilmoituksen postitse. Eräpäivä on 30 päivän päässä. Jos velkaa ei pysty maksamaan kertamaksuna eräpäivään mennessä, voi Kelan kanssa neuvotella maksusuunnitelmasta. Maksut tulee kuitenkin aloittaa eräpäivään mennessä. Perinnän lykkääminen tai maksuvapaiden kuukausien myöntäminen ei ole mahdollista. Jos maksusuunnitelmaa ei voida sopia riittävällä maksuerällä, opintolainan perintä siirtyy ulosottoon.

Kun opintolaina siirtyy pankista Kelaan, perii Kela opintolainalle 4 prosentin korkoa. Tästä koron osuudesta voi hakea maksuvapautusta, jos tulot jäävät tulorajan alle. Täyttä maksuvapautusta voi hakea silloin, kun on pysyvästi työkyvytön tai
työkyvyttömyys on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 5 vuotta. Näissäkin tilanteissa tulojen tulee jäädä tulorajan alle. Lisätietoa maksuvapautusten hakemisesta löytyy Kelan sivuilta osoitteesta https://www.kela.fi/opintolainan-takaussaatavan-perinta

Ystävällisin terveisin
Hilla | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi