Opintolainan maksamatta jättäminen

Kysy takaussaatavan perinnästä, kun Kela on maksanut opintolainan pankille. Miten voit saada helpotusta maksamiseen, jos olet pitkään työkyvytön?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Petteri70

Opintolainan maksamatta jättäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Petteri70 » 18 Tammi 2022, 08:12

Hei!

Olisin kysynyt sellaista että voiko opintolainan maksamatta jättämisestä joutua syytteeseen (petos tmv.) Voiko kela katsoa että jos lainaa ei maksa että opiskelija on nostanut lainaa aikomuksenaan olla sitä edes maksamatta. Olen siis ulosotossa vaikka käynkin töissä ja velkaneuvonta ehdotti että myös kohta alkava opintolainan maksukin päästettäisiin suoraan sinne. Olen suorittanut maisterin ja tohtorin tutkinnot ajallaan, joiden aikana laina nostettu.

Avatar
Kela | perintä
Viestit:681
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Opintolainan maksamatta jättäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 18 Tammi 2022, 16:03

Hei Petteri70!

Kysyit viestissäsi:
Olisin kysynyt sellaista että voiko opintolainan maksamatta jättämisestä joutua syytteeseen (petos tmv.) Voiko kela katsoa että jos lainaa ei maksa että opiskelija on nostanut lainaa aikomuksenaan olla sitä edes maksamatta.
Opintolainan maksamatta jättäminen ei ole rikos. Jos opintolaina jää maksamatta pankille, pankki voi irtisanoa lainan ja vaatia Kelaa takaajana maksamaan opintolainan pankille. Kela kutsuu tätä summaa opintolainan takaussaatavaksi. Kela perii asiakkaalta koko pankille maksamansa summan. Opintolainan takaussaatavasta perittävä korko on vuoden 2018 alusta lähtien 4 %.

Voit ehdottaa opintolainan takaussaatavaan maksusuunnitelmaa OmaKelan kautta tai soittamalla Kelan puhelinpalveluun. Kela siirtää velkasi perinnän ulosottoon, jos et ole noudattanut sovittua maksusuunnitelmaa tai kanssasi ei ole voitu tehdä maksusuunnitelmaa.

Lisätietoja opintolainan takaussaatavan maksamisesta löydät Kelan nettisivuilta kohdasta opintolainan takaussaatavan perintä.

Ystävällisesti
Rhea | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela

Avatar
Mielenkiintoista

Re: Opintolainan maksamatta jättäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Mielenkiintoista » 24 Tammi 2022, 18:09

Tämä on mielenkiintoinen keskustelu. Onko Kelalla/valtiolla intressiä opintolainan suhteen selvittää jälkikäteen tai perinnän yhteydessä opintolainan noston motiiveja? Siis esimerkiksi että oliko sitä tarkoitus koskaan edes maksaa takaisin, josta saattaisi joutua rikosvastuuseen. Vai tyytyykö Kela siihen että opintolaina siirretään ulosottoon, jos sitä ei makseta? Opintorahan osalta tämä on selvä, koska seurantaa tapahtuu opintojen etenemisen ja tulorajavalvonnan muodossa. Entäs opintolainan osalta?

Avatar
Kela | perintä
Viestit:681
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

Re: Opintolainan maksamatta jättäminen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 25 Tammi 2022, 14:28

Hei Mielenkiintoista!

Opintolainan saa nostaa takauksen saanut opiskelija, emmekä valvo, mitkä ovat olleet lainan nostamisen tarkat motiivit. Lainahan eroaa esimerkiksi opintotuesta siten, että lainalle kertyy korkoa ja laina pitää maksaa takaisin. Toki myös opintotukea voidaan tietyissä tilanteissa periä takaisin, esimerkiksi mainitsemastasi tulorajan ylittymisestä johtuen.

Varmasti suurimmalla osalla opiskelijoista on tavoitteena löytää opintojen jälkeen mukava työ, josta saatavalla palkalla voi lainaakin lyhentää, mutta elämässä voi tapahtua monenlaista yllättävää. Kelan intresseissä takaajana on periä lainaa normaalin perintäprosessin mukaisesti. Jos sopimukseen maksusuunnitelmasta ei päästä, perinnän lähettäminen ulosottoon on seuraus maksamatta jättämisestä. Ulosotosta voi aiheutua maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

Toivottavasti tämä hieman vastasi kysymykseesi.

Ikävistä ulosottotunnelmista huolimatta aurinkoista päivää sinulle!

Ystävällisin terveisin
Paula | Kela perintä
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta www.kela.fi/omakela