UKK: Opintolainan takaussaatava

Kysy takaussaatavan perinnästä, kun Kela on maksanut opintolainan pankille. Miten voit saada helpotusta maksamiseen, jos olet pitkään työkyvytön?

Valvoja: Kela | perintä

Avatar
Kela | perintä
Viestit:585
Liittynyt: 25 Huhti 2017, 16:10

UKK: Opintolainan takaussaatava

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | perintä » 26 Huhti 2017, 15:33

Mikä on opintolainan valtion takaussaatava?

Opintolainan valtiontakaus on osa opintotukea. Jos lainan ottaneella opiskelijalla ei ole ollut mahdollisuutta tai kykyä maksaa opintolainaa pankille, Kela maksaa opintolainan valtiontakauksen perusteella pankille ja perii pankille maksetun määrän eli takaussaatavan korkoineen asiakkaalta. Saatavalle Kela perii 4 %:n korkoa.

Kela maksoi opintolainani pankille ja perii nyt minulta. En pysty maksamaan sitä kerralla, mutta haluaisin sopia takaisinmaksusta. Mitä voin tehdä?


Voit neuvotella maksusuunnitelmasta Kelan Perintäkeskuksen kanssa puhelimitse ma–pe klo 9–16 palvelunumerossa 020 634 4940 tai lähettää meille ehdotuksen maksusuunnitelmasta asiointipalvelussa Viestit ja liitteet -toiminnolla. Valitse viestin aiheeksi Liikamaksut ja perintäasiat.


Voinko maksaa velkaa osamaksuina?

Ensisijaisesti velka tulisi maksaa kerralla. Jos et pysty maksamaan velkaa kerralla, voit neuvotella Kelan Perintäkeskuksen kanssa velan maksamisesta osamaksulla.

Osamaksusuunnitelmaa tehtäessä otetaan huomioon taloudellinen tilanteesi, velan määrä ja jäljellä oleva perintäaika. Osamaksusopimuksen kesto ei voi ylittää 10 vuotta eikä kuukausierä voi olla pienempi kuin 30 euroa. Sellaista osamaksusopimusta, jonka aikana velka vanhenee, ei voida tehdä.

Tarkempia tietoja osamaksusuunnitelman tekemisestä voit katsoa ohjeesta Opintolainan takausvastuuperintä (s. 16 -19), joka löytyy kela.fi -sivulta Tietoa Kelasta/Lait ja ohjeet/Kelan etuusohjeet/Ohjeet etuuksittain http://www.kela.fi/kelan-etuusohjeet_oh ... uuksittain otsikon Opiskelijat alta.


Opintolainan maksuvaikeudet. En pysty maksamaan opintolainaa pankille. Mitä teen?

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa pankille opintolainan lyhennystä tai korkoja, ota yhteyttä pankkiin hyvissä ajoin ennen maksun erääntymistä. Voit hakea Kelasta korkoavustusta.

Lisätietoja korkoavustuksesta ja tulorajoista http://www.kela.fi/korkoavustus.


Olen työkyvytön, enkä pysty maksamaan opintolainaa Kelalle. Mitä teen?

Kun Kela on valtiontakauksen perusteella maksanut lainasi pankille, voit saada vapautuksen koko velan maksusta, jos olet pysyvästi työkyvytön tai yhtäjaksoinen työkyvyttömyytesi on kestänyt vähintään 5 vuotta, ja keskimääräiset kuukausitulosi eivät ylitä opintotukilaissa määriteltyä tulorajaa.

Voit hakea maksuvapautusta lomakkeella OG 6 tai suullisesti soittamalla Kelan Perintäkeskuksen palvelunumeroon 020 634 4940 arkisin klo 9–16. Hakemista varten voit täyttää ja tulostaa lomakkeen verkkosivuilta (http://www.kela.fi/lomakkeet).