Betalning av studielån

Fråga om indrivning av borgensfordran då FPA har betalat ditt studielån till banken. Hur får du hjälp med betalningen om du är arbetsoförmögen en längre tid?

Moderator: FPA | indrivning

Användarvisningsbild
soulmama

Betalning av studielån

Oläst inlägg av soulmama » 24 apr 2019, 15:25

Jag klarar inte av betalningsposterna och det ser ut som att Fpa kan tvingas betala. Men hur sker indrivningen, hur stora betalningsposter blir det till Fpa? Just nu betalar jag 40€ i månaden till banken, men det är mindre än de vill så jag tvingas hela tiden förnya kontraktet, och det kostar 50€ till varje gång.

Användarvisningsbild
FPA | indrivning
Inlägg:10
Blev medlem: 25 apr 2017, 16:11

Re: Betalning av studielån

Oläst inlägg av FPA | indrivning » 25 apr 2019, 07:58

Hej soulmama,

Du kan kolla om du har rätt till räntebidrag. Det betyder att FPA betalar räntorna på ditt studielån. Mer information om räntebidrag, till exempel inkomstgränser finns på sidan https://www.kela.fi/web/sv/rantebidrag.

Om FPA i egenskap av borgensman betalar ditt studielån till banken, indrivs hela det belopp som betalats till banken, dvs. borgensfordran på studielånet, av dig med 4 % ränta. Du kan ansöka om betalningsbefrielse av ränta om dina inkomster inte överstiger inkomstgränsen. Mer information finns på sidan https://www.kela.fi/web/sv/indrivning-a ... -studielan.

Det är möjligt att göra en avbetalningsplan med FPA:s indrivningscenter. Detta förutsätter att du kan komma överens om en tillräckligt stor månatlig rat och att du inte ha skulder i utsökning. Om dina inkomster inte räcker för att göra upp en betalningsplan eller om du redan har en skuld i utsökning, kommer FPA att överföra studielånet till utsökning. Avbetalningsplanen görs upp utifrån din ekonomiska situation, hur stor skulden är och hur mycket av indrivningstiden som återstår. Du kan till exempel skicka ett meddelande via FPA:s e-tjänst för att få mer information om betalningsposter.

Vänliga hälsningar
Hilla | FPA indrivning
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!