Työllistyminen ja aktiivimalli

Miten aktiivimalli voi muuttaa työttömyysturvaani? Miten aktiivisuuden ehdot täyttyy? Kysy ja keskustele työttömyysturvan aktiivimallista.

Valvoja: Kela | työttömyysturva

Avatar
Coltsi
Viestit:1
Liittynyt: 19 Maalis 2019, 10:39

Työllistyminen ja aktiivimalli

Lukematon viesti Kirjoittaja Coltsi » 19 Maalis 2019, 11:12

Minulle mahdollisesti avautuu mahdollisuus päästä töihin noin 18 -30 tuntia kuukaudessa parin kuukauden ajaksi. Tämän pitäisi täyttää aktiivimallin edellytykset. Miten paljon kuukaudessa saa tienata bruttona, ettei se vaikuta nykyiseen Kelan työttömyysturvaani? Miten se vaikuttaa hakemuksen käsittelyaikoihin? Tarvitaanko erillinen verokortti työttömysturvaa ja työpaikkaa varten?

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:13337
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Työllistyminen ja aktiivimalli

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 20 Maalis 2019, 15:27

Hei Coltsi!

Kun teet osa-aikatyötä, niin työttömyysetuutesi sovitellaan yhteen tulojesi kanssa eli voit saada soviteltua työttömyysetuutta. Sovitellun työttömyysetuuden suojaosa on 279e/300 euroa. Tämän verran voit siis tienata bruttona kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät työttömyysetuuden määrää. Suojaosa on 300 euroa kalenterikuukauden sovittelujakson aikana ja 279 euroa, jos sovittelujakso on 4 viikkoa.

Työttömyysajan ilmoituksen tavoite käsittelyaika on 5 arkipäivää.

Työttömyysetuus on veronalaista tuloa, josta tehdään 20 %:n ennakonpidätys. Sinun ei palkkatulojen vuoksi erikseen tarvitse pyytää etuutta varten verokorttia. Työpaikalle tulee toimittaa verokortti palkkaa varten, tarvittaessa ole yhteydessä verottajaan.

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
matalapalkkaleikkuri

Re: Työllistyminen ja aktiivimalli

Lukematon viesti Kirjoittaja matalapalkkaleikkuri » 20 Maalis 2019, 15:29

Varaudu ainakin siihen, että aktiivisuutta ei kerrytä osa-aikainen palkkatyö, mikäli jälkikäteen tehtyjen laskelmien mukaan edellisen 65 pv tarkastelujakson aikana tehtyjen provisiotyötuntien keskimääräinen tuntiansio jää alle 7,05 euron/h eli alle minipalkkatason. Näin vaikka edellisellä jaksolla aktiivisuus todettaisiin minimituntipalkan ylittyessä. Siis oman alansa ulkopuolelle kokeiluluontoisesti töihin rohjennut työnhakija on samaa työtä tehden nyt raatanut viikkotolkulla 'omaehtoisessa vapaaehtoistoiminnassa', mikä puolestaan johtaa päivärahan 4,65 %:n 'kannusteleikkaukseen'.

Avatar
Kela | työttömyysturva
Viestit:13337
Liittynyt: 20 Huhti 2015, 15:11

Re: Työllistyminen ja aktiivimalli

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | työttömyysturva » 21 Maalis 2019, 16:00

Hei!

Aktiivimallin 65 päivän tarkastelujaksoon tulee sisältyä vähintään 18 tuntia työskentelyä. Jotta työ kerryttäisi aktiivisuutta, sen tulee olla sellaista, että se yhden kalenteriviikon aikana tehtynä luettaisiin palkansaajan työssäoloehtoon. Tästä seuraa useimmilla aloilla vaatimus vähintään 18 tunnin työskentelystä 65 maksupäivän aikana. Jos alalla ei ole työehtosopimusta, tuntipalkan tulee olla vähintään 7,04 euroa

Ystävällisin terveisin
Elina | Kela työttömyysturva
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi