Sosiaaliturva

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
k70
Viestit:1
Liittynyt: 02 Heinä 2020, 18:00

Sosiaaliturva

Lukematon viesti Kirjoittaja k70 » 02 Heinä 2020, 18:27

Kuinka pian kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin jos on asunut ulkomailla kaksi vuotta ja on suomen kansalainen ja on palaamassa ruotsista Suomeen?
Onko se siitä päivästä kun muutto ilmoitus on tehty, vaikka ruotsista Suomeen palaavan täytyy käydä maistraatissa henkilökohtaisesti ilmoittautumassa ja koronan takia aikoja sinne ei ole kuin parin viikon päästä. Vai onko suomen sosiaaliturvan piirissä vasta tuon ilmoittautumisen jälkeen? Vai heti kun muuttoilmoitus on tehty?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:791
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Sosiaaliturva

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 03 Heinä 2020, 11:54

Hei!

Kun muuttaa ulkomailta Suomeen, tulee muuttoilmoitukset tehdä Digi- ja väestötietovirastoon sekä Kelaan. Kela selvittää ilmoituksen yhteydessä oikeuden Suomen sosiaaliturvaan. Yleensä vakituisesti takaisin palaaville paluumuuttajille voidaan myöntää oikeus Suomen sosiaaliturvaan Kelalle ilmoitetun muuttopäivän perusteella.

Kelalle voit ilmoittaa muutosta asiointipalvelussa kohdasta ”Hakemukset ja ilmoitukset” – ”Oikeus Suomen sosiaaliturvaan” tai täyttämällä Y77- lomakkeen ja toimittamalla sen Kelaan. Kun ilmoitus on käsitelty, päätös Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta voidaan yleensä myöntää takautuvasti Kelalle ilmoitetusta muuttopäivästä alkaen.

Ystävällisin terveisin
Jussi | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi