Paluumuutto Espanjasta

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
RikiK

Paluumuutto Espanjasta

Lukematon viesti Kirjoittaja RikiK » 13 Huhti 2021, 09:46

Hei!

Olen muuttanut takaisin Suomeen Espanjasta asuttuani siellä 5 vuotta. Kuulun nyt taas Suomen sosiaaliturvaan, mutta kysyisin, miten eri maiden sosiaaliturvat kommunikoivat keskenään? Samalla kun liityin Suomen sosiaaliturvaan, oletan, että poistuin Espanjan sosiaaliturvasta. Pitääkö tämä paikkansa vai tuleeko minun erikseen ilmoittaa Espanjaan tieto tästä? En pystynyt koronatilanteen vuoksi palaamaan Espanjaan, joten sieltä lähtö tapahtui hyvin pikaisesti.

Kiitos avustasi.

Terveisin
Riki

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:968
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Paluumuutto Espanjasta

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 14 Huhti 2021, 10:30

Hei Riki!

Kela ei automaattisesti ilmoita toisen maan sosiaaliturvalaitokselle siitä, että henkilö on siirtynyt Suomen sosiaaliturvan piiriin. Kela ilmoittaa asiasta lähinnä silloin, jos toisen maan laitos pyytää Kelalta tietoa asiasta.

Muuttavan henkilön tulee itse ilmoittaa sekä lähtömaan että kohdemaan sosiaaliturvalaitoksille muutostaan. Suosittelen, että ilmoitat myös Espanjan sosiaaliturvalaitokselle siitä, että olet muuttanut Suomeen.

Ystävällisin terveisin
Johanna | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi