Ulkosuomalaisen terveydenhoito Suomen matkalla

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Kaksi maata

Ulkosuomalaisen terveydenhoito Suomen matkalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kaksi maata » 14 Kesä 2021, 18:28

Hei,
Aikuinen lapseni asuu Brasiliassa ja lomailee Suomessa. Olen käsittänyt, että Suomen julkinen terveydenhuolto ja koronarokotukset ovat asumisperusteiset. Menettikö lapseni oikeuden julkiseen terveyshuoltoon muuttaessaan ns pysyvästi ulkomaille? Onko hänellä oltava jopa matkavakuutus kuten maassa vierailevilla EU:n ulkopuolella olevien maiden kansalaisilla? Erityisesti kiinnostaa, onko hänellä mahdollisuutta ikävuorollaan koronarokotteeseen, vaikka kotiosoite on nyt ulkomailla.

Avatar
Vieras

Re: Ulkosuomalaisen terveydenhoito Suomen matkalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 14 Kesä 2021, 20:59

Jos olet tullut Suomeen tilapäisesti muualta kuin EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, sinulla on oikeus vain kiireelliseen sairaanhoitoon. Hoidon kustannukset voidaan laskuttaa sinulta jälkikäteen. Sinulla ei ole oikeutta saada korvausta yksityisen terveydenhuollon kustannuksista. Et myöskään saa korvausta lääkeostojen tai sairauden hoidon vuoksi tehtyjen matkojen kustannuksista.

Suositus rokottamisesta ei kuitenkaan koske Suomessa lyhyen aikaa oleskelevia, kuten matkailijoita.

Avatar
Kaksi maata

Re: Ulkosuomalaisen terveydenhoito Suomen matkalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kaksi maata » 15 Kesä 2021, 16:36

Kiitos,
eli muuttaessaan Latinalaiseen Amerikkaan menettää "eurooppalaiset edut" ilmeisesti riippumatta siitä, maksaako joitain veroja Suomeen.

Onko koronarokote kuitenkin mahdollista saada kotimaanvierailun yhteydessä, vai onko se kenties kunnan päätettävissä?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1019
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkosuomalaisen terveydenhoito Suomen matkalla

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 16 Kesä 2021, 08:50

Hei nimimerkki Kaksi maata!

Oikeus julkiseen terveydenhuoltoon ja koronarokotteeseen perustuu siihen, että henkilöllä on Suomessa vakinainen osoite eli kotikunta. Sosiaali- ja terveysministeriö on kuitenkin antanut kunnille suosituksen, että kunnat tarjoaisivat rokotteita Suomessa oleskeleville henkilöille, joilla ei ole kotikuntaa tai muuta oikeutta saada ennaltaehkäiseviä julkisen terveydenhuollon palveluja Suomessa, ei kuitenkaan matkailijoille ja muille hyvin lyhytaikaisesti Suomessa vieraileville.

Suosittelen vielä tarkistamaan oleskelukunnan julkisesta terveydenhuollosta, miten he soveltavat STM:n antamaa suositusta.

Ystävällisin terveisin
Santeri | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi