Vakituisesti Suomessa asuva mutta Sveitsissä töissä

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
karimlah
Viestit:1
Liittynyt: 15 Syys 2021, 13:50

Vakituisesti Suomessa asuva mutta Sveitsissä töissä

Lukematon viesti Kirjoittaja karimlah » 15 Syys 2021, 14:00

Avopuolisoni (EU-kansalainen) aikoo irtisanoutua sveitsiläisen työnantajan palveluksesta pian. Hänen kotipaikkansa on Suomi, mutta koska on sveitsiläisellä työnantajalla töissä, hänen ei ole katsottu kuuluvan suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Nyt kun hän irtisanoutuu ja alkaa hakea töitä Suomesta (ilmoittautuu työnhakijaksi), miten sosiaaliturva-asia muuttuu ja millä aikataululla? Meillä on yhteinen lapsi ja hänen vakituinen kotikuntansa on Suomessa ja hänellä on suomalainen henkilökortti ja sosiaaliturvatunnus.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1077
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Vakituisesti Suomessa asuva mutta Sveitsissä töissä

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 17 Syys 2021, 08:41

Hei Karimlah!

Käsittelemme avopuolisosi oikeuden Suomen sosiaaliturvaan hänen jättämänsä ilmoituksen perusteella. Ohjaan häntä toimittamaan Kelaan ilmoituksen Y77 (Ilmoitus - Muutto Suomeen) ja SV157 (Hakemus - Kela-kortti). Nämä lomakkeet löytyvät Kelan verkkosivulta. Etuuskäsittelyn jälkeen avopuolisosi näkee ratkaisustamme OmaKela- järjestelmässä ja myönteisen ratkaisun tiimoilla postitamme kela-kortin hänelle. Käsittelyn arvioin kestävän tällä hetkellä noin 1,5 kk, mutta se voi vaihdella. Tarvittaessa hän voi soittaa asiakaspalveluumme numeroon 020 634 0200 (ma-pe, klo 10-15).

Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi