Työttömyyskorvaus

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
ani kovacheva

Työttömyyskorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja ani kovacheva » 27 Marras 2021, 14:00

Hei, heinäkuusta lähtien olen saanut pysyvän oleskeluluvan Suomeen, perhesuhteen kautta, mieheni on ollut täällä töissä 4 vuotta. Ennen muuttoa opiskelin päätoimisesti bulgarialaisessa yliopistossa. Keskeytin yliopisto-opinnot Suomeen muuton vuoksi. Yliopistosta poistamismääräys annettiin 4.11.2021. Olen osallistunut 26.10.2021 lähtien suomen kielen siirtolaiskurssille.Kysymykseni on, voinko saada työttömyyspäivärahaa heinäkuusta alkaen siitä hetkestä, kun kuulun Suomen sosiaaliturvaan? Tai hakea työttömyyspäivärahaa 26.10.2021 alkaen, kun aloitin kurssin? Menettääkö se, että olin päätoimisena opiskelijana toisessa EU-maassa ennen kuin muutin pysyvästi Suomeen, oikeuttani työttömyysetuuteen? Kiitos etukäteen.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:1121
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Työttömyyskorvaus

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 30 Marras 2021, 09:08

Hei ani kovacheva!

Oikeus työttömyysetuuteen voi alkaa aikaisintaan siitä lähtien, kun olet tullut sairausvakuutetuksi Suomessa ja ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Voit hakea työttömyysetuutta enintään 3 kuukautta takautuen, edellyttäen, että edellä mainitut seikat toteutuvat.

Se, että opiskelit toisessa EU-maassa ennen Suomeen muuttoa voi vaikuttaa oikeuteesi peruspäivärahaan, kun tarkastellaan työssäoloehdon täyttymistä. Mikäli olet työskennellyt toisessa EU-maassa työssäoloehdon tarkastelujakson aikana, voidaan se joissain tilanteissa ottaa huomioon. Voit lukea lisää työssäoloehdosta täältä.

Mikäli työssäoloehto ei täyty, selvitetään oikeus työmarkkinatukeen, jossa sen sijaan ei ole työssäoloehtoa. Työmarkkinatukeen voidaan asettaa odotusaika (max 21 viikkoa), mikäli sinulla ei ole ammatillista koulutusta. Lisätietoa odotusajasta löydät täältä.

Kela selvittää oikeutesi joko peruspäivärahaan tai työmarkkinatukeen samalla hakemuksella. Toimita lisäksi Ilmoitus Suomeen muutosta, jos sitä ei ole toimitettu aiemmin.

Kysy Kelasta palsta on vain yleistä neuvontaa varten, joten suosittelemme tarvittaessa soittamaan Kelaan, jotta voimme antaa henkilökohtaisempaa neuvontaa tilanteesi mukaan.

Ystävällisin terveisin
Santeri | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi