Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
jokalatv
Viestit:1
Liittynyt: 15 Huhti 2019, 18:06

Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja jokalatv » 15 Huhti 2019, 18:20

Hei,

Mieheni sai työtarjouksen Suomesta, joten saatamme muuttaa takaisin Suomeen.

Asumme tällä hetkellä Ruotsissa, missä olemme työskennelleet viimeiset 5 vuotta. Olen lisäksi raskaana. Koska saimme tiedon työpaikasta vasta nyt, emme ehdi muuttaa Suomeen 180 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Jos lapsi syntyy Suomessa, onko minulla ja puolisollani (EU-maan kansalainen) oikeutta Suomen äitiys-ja vanhempainetuuksiin tai maksetaanko ne miniminä?

Jos vanhempainetuudet maksetaan Ruotsista, miten aloitamme prosessin vanhempainetuuksien siirtämiseksi? Miten ilmoitamme muutosta Ruotsissa (Skatteverket, Försäkringskassan) ja Suomessa (Kela, maistraatti) niin, että emme menetä tukia teknisen virheen vuoksi?

Työnantajani on Pohjoismainen, ja meillä on konttorit joka maassa. Onko järkevää pyytää, että työnatajani muuttaa työsopimukseni Suomeen heti kun olemme muuttaneet maahan, vai onko parempi pyytää tätä kun vanhempainvapaat on käytetty?

Meillä on lisäksi Ruotsissa syntynyt tytär, joka on Suomen kansalainen. Jos muutamme Suomeen, onko hän oikeutettu suomalaiseen lapsilisään?

Kiitos paljon avusta!

Avatar
FPA | internationella ärenden
Viestit:53
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:14

Re: Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja FPA | internationella ärenden » 16 Huhti 2019, 14:12

Hei nimim. jokalatv!

Jos sinulle maksetaan Suomeen muuttosi jälkeen vanhempainpäivärahoja toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä, kun muutat Suomeen, lähtömaa maksaa etuuden yleensä loppuun saakka etkä voi saada samalta ajalta vanhempainpäivärahoja Suomesta. Toisen maan vanhempainrahakauden päättymisen jälkeen sinulla on oikeus saada vanhempainpäivärahoja Suomesta, jos Suomen päivärahakausi on lähtömaan päivärahan maksukautta pidempi. Näissä tilanteissa päiväraha maksetaan yleensä Suomen minimipäivärahan suuruisena.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen saaminen edellyttää, että olet asunut ja ollut Suomessa sairausvakuutettu vähintään 180 päivää välittömästi ennen lapsen laskettua synnytysaikaa. Jos tulet toisesta EU- maasta ja lapsi syntyy lyhyen ajan kuluttua Suomeen muutostasi, 180 päivään voidaan laskea myös toisessa EU- maassa kertyneet sairausvakuutuskaudet.

Etuuden suuruus määräytyy yleensä Suomessa ansaittujen tulojen mukaan. Henkilö, jolla ei ole ansiotuloja Suomessa, saa päivärahan yleensä minimipäivärahan suuruisena.

Jos haet ensimmäistä kertaa etuutta Suomeen muuttosi jälkeen eikä oikeuttasi Kelan etuuksiin ole vielä selvitetty, ilmoita Suomeen muutostasi verkossa. Voit myös täyttää ja toimittaa Kelaan lomakkeen Muutto Suomeen (Y 77).

Jos muutat Suomeen toisesta EU-maasta, perhe-etuuksia maksetaan yleensä lähtömaasta muuttokuukauden loppuun. Oikeus perhe-etuuksiin Suomesta alkaa yleensä muuttoa seuraavan kuukauden alusta.

Verkkosivuiltamme löydät tarkennettua tietoa Kelan etuusasiaan liittyen:

https://www.kela.fi/perhe-etuudet-kansa ... ilanteissa

https://www.kela.fi/perhe-etuudet-suomessa


Oikeus lapsilisään perustuu yleensä maassa asumiseen ja Kela maksaa jokaisesta Suomessa vakituisesti asuvasta lapsesta lapsilisää.

Voit lukea lisää lapsilisään ja etuuden hakemiseen liittyen verkkosivultamme:

https://www.kela.fi/lapsilisa


Ilmoita aina lähtömaasi perhe-etuuksia maksaville laitoksille, että olet muuttanut tai aloittanut työn toisessa maassa.


Suomessa Maistraatti tekee kotikuntalain mukaiset toimenpiteet ja päivittää osoitteen. Kela saa automaattisesti tiedon Maistraatilta.Ystävällisin terveisin,

Tiina | Kela kansainväliset asiat
FPA:s e-tjänster finns på adressen http://www.fpa.fi/etjanst!

Avatar
Vieras

Re: Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 16 Huhti 2019, 15:09

Hei Tiina,

Paljon kiitoksia vastauksestasi.

Onko sitten parempi vaihtoehto muuttaa Suomeen vain tilapäisesti ja pitää vakituinen osoitteeni ja työsopimukseni Ruotsissa niin kauan, että palaan takaisin töihin (ja toisin sanoen Ruotsi maksaa vanhempainetuudet eikä Suomi)? Ja jos olen Suomessa tilapäisesti, voinko kuitenkin mennä neuvolaan ja synnyttää Suomessa?

Vastauksesi perusteella Ruotsi lopettaa vanhempainetuuksien maksamisen sen kuun lopussa, jona olen muuttanut Suomeen?

Laskin, että jos olen Kelan minimirahalla, kuukausituloihini tulee melkein 2000 euron pudotus, mikä kuulostaa aika karmivalta.

Kiitos taas!

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:769
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 17 Huhti 2019, 15:24

Hei,

Tilanteessasi selvitäthän oikeuden vanhempainpäivärahaan olemalla yhteydessä Ruotsin laitokseen. Yleensä vanhempainpäivärahakausi maksetaan loppuun saakka sen myöntäjämaasta toiseen maahan muutosta huolimatta.

Jos et olisi oikeutettu Ruotsin vanhempainpäivärahaan, voit hakea etuutta Kelasta. Tällöin huomioithan edellytyksen asumisen ja sairausvakuutuksen suhteen mistä ohjeistin aikaisemmassa viestissä. Ruotsin sairausvakuutuskaudet voit osoittaa E104-todistuksella, jonka voit pyytää Ruotsin laitokselta. Yleensä vanhempainpäiväraha maksetaan minimipäivärahan suuruisena, mutta voit halutessasi esittää viimeisen kuuden kuukauden ulkomaan työtulot Kelalle etuutta hakiessasi.

Jos muutat vakinaisesti Suomeen, olethan yhteydessä maistraattiin kotikuntaoikeuden selvittämisestä. Kotikunnan perusteella on oikeus kaikkeen tarvitsemaansa hoitoon julkisessa terveydenhuollossa kuntalaisen asiakasmaksun mukaisesti. Jos oleskelisit tilapäisesti Suomessa, olisi sinulla oikeus lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon Ruotsin myöntämällä eurooppalaisella sairaanhoitokortilla.

Ystävällisin terveisin
Tiina | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Chikondi

Re: Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Chikondi » 02 Kesä 2019, 10:02

Hei, koska asiani osuu niin lähelle tätä, ajattelin jatkaa mielummin tätä ketjua kuin aloittaa uutta.

Tilanteeni on seuraava: Asumme EU:n ulkopuolisessa maassa ja kuulumme Suomen sosiaaliturvaan kehitysyhteistyön perusteella 31.5 saakka. Koska olemme olleet viimeiset 5 v ulkomailla, kuuluminen loppuu tähän. Olemme paluumuuttamassa siten, että mieheni palaa jo nyt elokuussa ja minä vuoden lopussa.

Kävi niin, että olen raskaana, laskettu aika on helmikuussa 2020. Näin ollen en ehdi asua Suomessa ennen lapsen syntymää vaadittua 180 pv. Koska mieheni kuitenkin ehtii täyttää ehdon, onko niin, että vaikka minä en ole oikeutettu äitiysrahaan enkä äitiyspakkaukseen, hän on kuitenkin oikeutettu saamaan vanhempainrahaa?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:769
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Äitiys- ja vanhenpainetuudet ja lapsilisä - paluumuutto

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 03 Kesä 2019, 15:22

Hei Chikondi!

Oikeus vanhempainpäivärahaan muodostuu yleensä, jos on asunut Suomessa vähintään 180 kalenteripäivää välittömästi ennen lapsen laskettua synnytysaikaa ja ollut oikeutettu Suomen sosiaaliturvaan. Mikäli siis miehesi kohdalla etuuden saamisen ehdot täyttyvät, voi hän saada vanhempainrahaa, vaikka et itse olisikaan äitiys- tai vanhempainrahaan oikeutettu.

Kelaan tulee toimittaa etuushakemus ja päätös etuudesta annetaan hakemuksen perusteella. Etukäteisiä ratkaisuja ei voida antaa.Lisätietoa etuuteen liittyen voi lukea verkkosivultamme https://www.kela.fi/vanhempainpaivarahat.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi