Ukrainalainen puoliso, lapsi.

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
MattiL

Ukrainalainen puoliso, lapsi.

Lukematon viesti Kirjoittaja MattiL » 25 Huhti 2019, 19:09

Hei!

Minun ukrainalainen tyttöystävä on raskaana, asumme eri maissa ja haluamme kasvattaa lapsen yhdessä, perheenä. Minun kuukausitulot on 2240e bruttona. Lapsesta tulee Suomen kansalainen. Mitä tukia voimme saada perheenä? Voiko lapsen äiti saada minkäänlaisia tukia? Onko äiti oikeutettu terveydenhuoltoon? Maksaako synnytys suomessa jos isä on Suomen kansalainen ja äiti Ukrainalainen?

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:722
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ukrainalainen puoliso, lapsi.

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 26 Huhti 2019, 15:59

Hei MattiL!

Suomessa vakinaisesti asuva perhe on yleensä oikeutettu perhe-etuuksiin, kuten lapsilisään, äitiysavustukseen, vanhempainpäivärahoihin ja lastenhoidon tukeen.

Äitiys-, isyys- ja vanhempainrahojen saaminen edellyttää, että hakija on asunut ja ollut Suomessa sairausvakuutettu vähintään 180 päivää välittömästi ennen lapsen laskettua synnytysaikaa. Tähän edellytykseen voidaan huomioida myös toisessa EU-maassa kertyneet sairausvakuutuskaudet.

Verkkosivuiltamme löydät lisätietoja perhe-etuuksista:
https://www.kela.fi/lapsiperheet-pikaopas

Suomessa kotikunnan perusteella on oikeus saada julkista terveydenhoitoa kuntalaisen asiakasmaksun mukaisesti. Kotikuntaoikeuden ratkaisee Maistraatti. Ilman kotikuntaa on julkisessa terveydenhuollossa oikeus saada kiireellistä hoitoa, jonka todellisista kustannuksista tulee kuitenkin vastata itse.


Ystävällisin terveisin,

Tiina | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi

Avatar
Vieras

Re: Ukrainalainen puoliso, lapsi.

Lukematon viesti Kirjoittaja Vieras » 27 Maalis 2020, 11:10

Kannattaa selvittää tarvitseeko tyttöystäväsi oleskeluluvan asettuakseen Suomeen asumaan.

https://finlandabroad.fi/web/ukr/suomen ... eskelulupa