Brexitin vaikutus Kelan etuuksiin

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
AnneJ
Viestit:1
Liittynyt: 10 Touko 2019, 13:34

Brexitin vaikutus Kelan etuuksiin

Lukematon viesti Kirjoittaja AnneJ » 10 Touko 2019, 13:49

Hei,

Olemme palaamassa mieheni kanssa loppuvuodesta 2019 Suomeen Iso-Britannista. Olen raskaana ja laskettu aika on syyskuussa. Tarkoitus on synnyttää Iso-Britanniassa ja muuttaa äitiysloman aikana Suomeen. Olen oikeutettu paikalliseen äitiysrahaan 39 viikkoa mutta olemme muuttamassa Suomeen todennäköisesti kesken tämän ajan. Tarkasta Brexit-päivästä ei vielä ole toistaiseksi tietoa mutta jos EU-ero saattuu ennen muuttoamme niin miten tulkitaan 180 päivän sääntöä kyseessä tuleviin vanhempain- ja perhe-etuuksiin jos muuttoa edeltävän 180 päivän aikana Iso-Britannia on esim. kuulunut EU:hun ja ollut EU:n ulkopuolella? Muuttuuko Iso-Britannia saman tien ei-EU maaksi? Kysymys on lähinnä siitä olenko tälläisessä tilanteessa oikeutettu kotihoidon tukeen esim. vanhempainrahan jatkoksi jos en ole ollut Suomessa vielä 180 päivää ja Iso-Britannia ei ole enää EU:n jäsen muuton tapahtuessa.

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:232
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Brexitin vaikutus Kelan etuuksiin

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 10 Touko 2019, 15:50

Hei AnneJ!

Kela seuraa erovalmisteluja ja odottaa tilanteen tarkentumista Brexit-neuvottelujen edetessä. Kerromme lisää, kun tietoja on saatavilla.


Ystävällisin terveisin,

Pia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi