Ulkomaalaisen puolison kanssa Suomeen

Miten pääsen Suomen sosiaaliturvaan? Miten saan Kela-kortin? Voinko saada työttömyysturvaa tai perhe-etuuksia? Vaikuttavatko lähtömaan etuudet Kelan etuuksiin? │ How can I become covered by the Finnish social security system? How can I get a Kela card? Can I receive unemployment benefits or family benefits? Do benefits from the country of origin affect the benefits paid by Kela?

Valvoja: Kela | kansainväliset asiat

Avatar
Lnd94

Ulkomaalaisen puolison kanssa Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Lnd94 » 25 Touko 2019, 17:26

Hei!

Aloitan opinnot syksyllä yliopistossa ja olen heinäkuun lopulla tulossa Suomeen avopuolisoni kanssa. Olemme löytäneet asunnon jonne muutamme 1.8. Puolisoni on Iso-Britannian kansalainen ja muuttaa kanssani vakituisesti Suomeen. Hänellä ei ole vielä töitä tiedossa, joten asumistuki tulisi tarpeen näin itselleni opiskelijana.

Miten tässä tilanteessa tulee menetellä ja voinko saada asumistukea Syyskuulle? Ymmärtääkseni koska avopuolisoni kuuluu samaan ruokakuntaan, minun on saatava hänet sosiaaliturvan piiriin ennen kuin voin saada tukea? Onko EU kansalaisen rekisteröinti hoidettava ennen sosiaaliturvatunnusta ja sosiaaliturvaan kuulumisen hakemista? Kuinka kauan näitä päätöksiä joutuu odottamaan ja saako tukea takautuvasti tässä tilanteessa?

Kiitos avusta!

Avatar
Kela | kansainväliset asiat
Viestit:825
Liittynyt: 14 Helmi 2019, 10:13

Re: Ulkomaalaisen puolison kanssa Suomeen

Lukematon viesti Kirjoittaja Kela | kansainväliset asiat » 29 Touko 2019, 14:10

Hei Lnd94!

Yleiseen asumistukeen liittyen olen siirtänyt kysymyksesi toiselle palstalle. Löydät vastauksen kysymykseesi täältä.

EU-kansalaisen rekisteröintiin liittyen ohjaan sinua olemaan yhteydessä Maahanmuuttovirastoon ja sosiaaliturvatunnuksen osalta maistraattiin.

Oikeutta Kelan etuuksiin voi hakea ennen EU-kansalaisen rekisteröintiä, mutta Kela voi antaa etuuspäätöksen vasta henkilötunnuksen saamisen jälkeen.
Kelaan tulee toimittaa etuushakemuksen liitteeksi ilmoitus Suomeen muutosta asiointipalvelussa tai paperinen Muutto Suomeen (Y77) -lomake. Lisäksi puolisosi on hyvä toimittaa selvitys mahdollisesta aikaisemmasta 6 kuukauden yhdessä asumisesta, kuten yhteinen vuokrasopimus tai muu vapaamuotoinen selvitys. Avopuolisoksi katsotaan henkilö, joka on asunut yhdessä vähintään 6 kuukautta.

Käsittelyajat voit tarkistaa verkkosivultamme: https://www.kela.fi/kasittelyajat.


Ystävällisin terveisin,

Mia | Kela kansainväliset asiat
Kelan sähköiset asiointipalvelut löydät osoitteesta http://www.kela.fi/asiointi